Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Lady Gaga και Jennifer Lopez στην ορκωμοσία Joe Biden

H τελετή θα καλυφθεί ζωντανά σε μια μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Tom Hanks.

Ο Joe Biden θα αναλάβει σήμερα, 20 Ιανουαρίου τα καθήκοντά του ως 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, η οποία θα κορυφωθεί στις 12 το μεσημέρι με την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος Πρόεδρος και η σύζυγός του, Jill πέρασαν τη νύχτα στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ.

Διάβασε ακόμη – To υπέροχο μήνυμα του Barack Obama για τα γενέθλια της συζύγου του Michelle

Το πρωί, ο Joe Biden θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών. Έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Nancy Pelosi  και Chuck Schumer και τους Ρεπουμπλικάνους Kevin McCarthy και Mitch McConnell. Η λειτουργία αυτή “είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση”, εξήγησε ο γερουσιαστής Chris Coons, στενός σύμμαχος του Biden, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.

Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου Προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Κύπρου) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ. Η σταρ της ποπ Lady Gaga θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Jennifer Lopez θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου Προέδρου.

Ο Biden και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Kamala Harris θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Κύπρου) και κατόπιν ο νέος Πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του “για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους”.

Κατάθεση στεφάνων στο Άρλινγκτον

Νωρίς το απόγευμα ο Biden θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα τον συνοδεύουν οι πρώην Πρόεδροι Barack Obama, George Walker Bush και Bill Clinton, μαζί με τις συζύγους τους. Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσινγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

Διάβασε ακόμη – Εκπομπή για την ορκωμοσία Biden ετοιμάζει το Tom Hanks

Η ειδική τηλεοπτική εκπομπή και οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν

Ο Joe Biden και η Kamala Harris θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Tom Hanks, η οποία θα ξεκινήσει στις 20.30 το βράδυ και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Στο σόου, που τιτλοφορείται “Γιορτάζουμε την Αμερική”, θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Jon Bon Jovi, Foo Fighters, John Legend, Demi Lovato, Bruce Springsteen, Justin Timberlake και άλλοι.

Πηγή: ΑΠΕ

Φωτογραφίες: EPA

Διάβασε ακόμη