Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Οι διαφορές συναισθηματικής και βιολογικής πείνας

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μαρία Πολυβίου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Η συναισθηματική πείνα φαίνεται να είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Το στρες, το άγχος και οι δυσκολίες της καθημερινότητας οδηγούν στην αναζήτηση του “εύκολου” φαγητού. Για μερικούς ανθρώπους, αυτός ο φαύλος κύκλος δημιουργεί ενοχές και ντροπή.

Είναι φυσικό όλοι οι άνθρωποι να έχουν συναισθηματική σχέση με το φαγητό. Στόχος θα πρέπει να είναι μια συνειδητή απόφαση για το πότε, τι και πώς θα τρώτε γιατί θα υπάρξουν στιγμές που το φαγητό θα είναι μέρος αντιμετώπισης μεγάλων συναισθημάτων.

Διαφορές συναισθηματικής και βιολογικής πείνας

Βιολογική πείνα

  • Αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου
  • Αίσθημα πληρότητας
  • Συνδέεται με την τελευταία φορά που καταναλώθηκε ένα γεύμα

Συναισθηματική πείνα

  • Εμφανίζεται ξαφνικά
  • Δεν νιώθεις το αίσθημα
  • Ανάγκη για άνεση και ανακούφιση

Πώς να σταματήσετε τη συναισθηματική πείνα;

Ξεκινήστε με ένα ημερολόγιο καταγραφής συναισθημάτων Όσο περισσότερο κατανοείτε τις συνήθειές σας, τόσο το καλύτερο. Όσο περισσότερο καταλαβαίνετε πώς αισθάνεστε όταν κάνετε ορισμένα πράγματα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να αλλάξετε μια κατάσταση. Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα αρχείο με τις ώρες που τρώτε αλλά δεν είστε σωματικά πεινασμένοι. Σημειώστε:

• τι συνέβηκε

• τυχόν συναισθήματα

Βρείτε άλλους τρόπους αντιμετώπισης

Αν παρατηρήσετε ότι τρώτε πάντα όταν νιώθετε άγχος, είναι το άγχος που χρειάζεται προσοχή. Σκεφτείτε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε καλύτερα το άγχος σας.

Αν παρατηρήσετε ότι τρώτε όταν βαριέστε, σκεφτείτε τρόπους να διαχειριστείτε την πλήξη σας. Τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε για να γεμίσετε τον χρόνο σας;

Φυσική δραστηριότητα

Η φυσική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες στο σώμα. Απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες για να φτιάξει τη διάθεσή σας. Μια ρουτίνα άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των υποκείμενων συναισθηματικών ερεθισμάτων για το φαγητό.

Ποσότητα φαγητού

Ο εγκέφαλός είναι καλωδιωμένος για να διασφαλίσει ότι τρώτε αρκετά για να επιβιώσετε. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων με τα γεύματα τους είναι η πιο ικανοποιητική μέθοδος. Εάν διαπιστώσετε ότι είστε συχνά πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, η προσθήκη περισσότερης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει.

Εξωτερικοί παράγοντες

Εάν τρώτε ενώ εργάζεστε ή παρακολουθείτε τηλεόραση, ο εγκέφαλός σας χάνει την πλήρη διατροφική εμπειρία. Εάν είναι δυνατόν, δώστε στο φαγητό την πλήρη προσοχή.

Μιλήστε ευγενικά στον εαυτό σας

Όταν μιλάτε θετικά για τον εαυτό σας μπορείτε πιο εύκολα να διαχειριστείτε την συναισθηματική πείνα. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγιεινή διατροφή. Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε περισσότερο τις ιστορίες που λέτε στον εαυτό σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να γράψετε μερικές από τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις που κάνετε. Μόλις συνειδητοποιήσετε καλύτερα όλες τις αρνητικές σκέψεις που εμφανίζονται, μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε για να τις αλλάξετε. Κάντε σημειώσεις για το πώς θα μπορούσατε να αλλάξετε τον τρόπο που μιλάτε στον εαυτό σας. Σκεφτείτε πώς θα μιλούσατε σε έναν αγαπημένο φίλο και θα χρησιμοποιούσατε αυτή τη γλώσσα με τον εαυτό σας.

Ευχαριστίες στη Mαρία Πολυβίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc), τηλ.: 99008566, email: [email protected], Facebook: Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Instagram: dietitianmariapolyvioΦu.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη