Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Αποχώρησε από τον οίκο Gucci ο Alessandro Michele

Τέλος εποχής για τον εμβληματικό creative director που καθόρισε τον οίκο.

Τέλος εποχής για τον Alessandro Michele ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Gucci, αφού αποφάσισε αποχωρήσει από τον οίκο. Την είδηση έκανε γνωστή ρεπορτάζ του WWD, ενώ ακολούθησε και επίσημη ανακοίνωση για την αποχώρηση του Michele. Και ασφαλώς, μιλάμε πάλι για μία από τις πιο ηχηρές αποχωρήσεις στη βιομηχανία της μόδας αυτή τη στιγμή, αφού ο πολυτάλαντος creative director έχει συνδέσει το όνομά του με την ανανέωση της εικόνας του Gucci μέσα από τις ανδρόγυνες, ημί-ρετρο συλλογές του. 

Όπως αναφέρει η πηγή στο ρεπορτάζ, “ζητήθηκε από τον Michele να κάνει μία ισχυρή αλλαγή στην αισθητική του”, αλλά ο σχεδιαστής δεν ανταποκρίθηκε σ’ αυτό το αίτημα. Άλλη πηγή αναφέρει ότι ο François-Henri Pinault, Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Kering στον οποίο ανήκει ο Gucci, ζήτησε επίσης “αλλαγή βηματισμού” για τον οίκο – πρωταγωνιστή μεταξύ των brands του Ομίλου. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι ο François-Henri Pinault ήταν πίσω από την αποχώρηση του Daniel Lee από τον άλλο δημοφιλή οίκο του Ομίλου, τον Bottega Veneta, παρά τις υψηλές αποδόσεις του σχεδιαστή και την τεράστια φήμη- και έσοδα- που έφερε στον οίκο. Ο Lee – που διαδέχτηκε τον Riccardo Tisci στον οίκο Burberry- αντικαταστάθηκε από τον Matthieu Blazy, ο οποίος επέστρεψε με τις δημιουργίες του στις artisanal ρίζες του brand. Την ίδια επιθυμία, την επιστροφή δηλαδή στην κληρονομία και τους διαχρονικούς κώδικες του οίκου Gucci, φαίνεται να ζήτησε ο Pinault και από τον Alessandro Michele χωρίς ωστόσο ανταπόκριση. Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν ο σχεδιαστής αρνήθηκε ή δεν κατάφερε να αποδώσει τον στόχο. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alessandro Michele (@alessandro_michele)

Ο Alessandro Michele ανέλαβε τον ρόλο του creative director του Gucci του 2015, ενώ ως τότε ήταν το δεξί χέρι της Frida Giannini, η οποία είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση από το 2005. Ο Πρόεδρος και CEO του οίκου, Marco Bizzarri, ήταν αυτός που επέλεξε τον Michele να διαδεχτεί τη Giannini, και για πολύ καιρό ήταν θερμός υποστηρικτής του. Ωστόσο, οι πηγές του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι “αυτή η σχέση δεν είναι πια τόσο δυνατή”. 

Η gender-fluid και ρομαντική αισθητική που έφερε στον Gucci ο Michele αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για άλλα brands και σχεδιαστές, ενώ έφερε τον οίκο πολύ κοντά με τη νέα γενιά. Η επιτυχία του αποτυπώθηκε και σε νούμερα, με τον οίκο να χαρακτηρίζεται “η κότα που κάνει τα χρυσά αβγά” μεταξύ των brands του Ομίλου Kering. Ωστόσο, πέρυσι ο Όμιλος ανέφερε χαμηλές επιδόσεις, αν και μετά το τρίτο τρίμηνο του χρόνου οι πωλήσεις άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους και ο οίκος Gucci βρέθηκε στην κορυφή με τα πιο επιδραστικά brands. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gucci

Πηγή: madamefigaro.gr

Διάβασε ακόμη