Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η εξέλιξη στον τρόπο που ντύνονται οι σταρ επί σκηνής  

Το stage dressing ανά δεκαετίες.

Με αφορμή τα μοναδικά designer, custom looks της Beyoncé στην παγκόσμια περιοδεία της “Renaissance World Tour” εξετάζουμε την εξέλιξη του stage dressing ανά τις δεκαετίες και το αποτύπωμα που αυτό αφήνει πια στην pop κουλτούρα.

Αν έπρεπε να φτιάξουμε ένα moodboard για τη σχέση μουσικής – μόδας, η πρώτη πινέζα θα καρφίτσωνε πάνω στο φελλό μια φωτογραφία του David Bowie, την εποχή που συμπορεύονταν με την περσόνα του Ziggy Starsdust, να φορά τα εμβληματικά overalls του Kansai Yamamoto, ο ορισμός του stage dressing. Δίπλα του, θα έρχονταν μια εικόνα της Vivienne Westwood, της γυναίκας που έκανε την υποκουλτούρα του punk, mainstream.

Δεν θα έλειπε, φυσικά, ούτε η Madonna και το θρυλικό Jean – Paul Gaultier κωνικό σουτιέν που ο σχεδιαστής δημιούργησε ειδικά για την περιοδεία της “Blonde Ambition” το 1990. Αψεγάδιαστοι mods, πάνω στις βέσπες τους θα λοξοκοιτούσαν τον άλουστο Kurt Cobain που κρατά το χέρι της Courtey Love φορώντας το πλέον iconic Τ-shirt του Daniel Johnston “Hi, how are you;” και γυαλιά ηλίου με χοντρό κοκάλινο σκελετό.

Διάβασε ακόμη – Τι πραγματικά συμβαίνει με τους μυστηριώδεις θανάτους στο Hollywood;

Ο διαχρονικός διάλογος μουσικής – μόδας

Οι αστέρες νετρονίων έχουν τόσο ισχυρή βαρύτητα που έλκονται ο ένας από τον άλλο. Κάποια στιγμή στην εξελικτική τους πορεία συγκρούονται και συγχωνεύονται και όταν συμβεί αυτό, δημιουργούν μια ασύλληπτου μεγέθους λάμψη φωτός. Ακριβώς έτσι συμβαίνει με τη μουσική και τη μόδα ανά τα χρόνια. Αυτοί οι δύο πυλώνες της pop κουλτούρας είναι τόσο ισχυροί, κυρίως εξαιτίας της ιδιότητάς τους να προκαλούν έντονα συναισθήματα, που μπορούν να διαμορφώσουν ολόκληρα – επίγεια – σύμπαντα.

Ήδη από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, η μουσική ανακάλυψε τη δύναμή της να εφεύρει νέους ενδυματολογικούς κώδικες στο σημείο που να δημιουργούνται ολόκληρες “φυλές” με κοινή ενδυμασία, γλώσσα και “θρησκεία” το εκάστοτε αγαπημένο τους genre. Η μόδα, είδε πως μπορεί να διαμορφώνει τις επί – αλλά και εκτός – σκηνής περσόνες των καλλιτεχνών, αφήνοντας ένα τόσο ξεχωριστό αισθητικό αποτύπωμα, που πολλές φορές αγγίζει την ειδωλοποίηση.

Πώς οι on stage εμφανίσεις της Beyoncé σηματοδοτούν τη νέα εποχή του stage dressing

Αυτόν τον διαρκή διάλογο μόδας – μουσικής έρχεται να νοηματοδοτήσει από την αρχή η μεγαλύτερη pop star της εποχής μας, η Beyoncé. Τις τελευταίες εβδομάδες η τραγουδίστρια βρίσκεται σε περιοδεία στο πλαίσιο της προώθησης του τελευταίου της album, Renaissance και σε κάθε σταθμό της περιοδείας της επιδίδεται σε εναλλαγή εντυπωσιακών custom outfits με την υπογραφή των μεγαλύτερων οίκων μόδας παγκοσμίως.

Η παγκόσμια περιοδεία της ξεκίνησε από τη Στοκχόλμη όπου άνοιξε το show φορώντας ένα custom Mugler outfit, αναφορά στο λογοπαίγνιο με το όνομά της που έχουν εφεύρει οι fans της, της Βασίλισσας μέλισσας (σ.σ. queen bee / Queen Bey). Στο ίδιο show είδαμε μία σειρά από custom Loewe και διαφορετικά custom Balmain looks, καθώς έχει ήδη κυκλοφορήσει τη συλλογή RENAISSANCE COUTURE σε συνεργασία με τον creative director του οίκου Olivier Rousteing, αλλά κι ένα custom Coperni outfit.

Διάβασε ακόμη – Sex and the City: Οι διάσημοι που πέρασαν από την σειρά και δεν τους θυμάσαι

Η συνέχεια των εμφανίσεων ήταν αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο η Beyoncé αποφάσισε να προσεγγίσει το stage dressing. Την είδαμε να φορά Alexnader MqQueen, Robert Wun, Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood, Roksanda, Brandon Blackwood, μια ολόσωμη φόρμα Off-White με 40.000 κόκκινα κρύσταλλα σε όλο το μήκος της, Dolce & Gabbana, Valentino, Courrèges, ένα κιμονό από το ιαπωνικό brand Anrealage που άλλαζε χρώματα όταν εκτίθονταν σε UV light και αποκάλυπτε ένα μοτίβο που έμοιαζε με βιτρό, Mary Katrantzou, Jacquemus και Fendi μεταξύ άλλων. Παράλληλα, όλα της τα παπούτσια ως τώρα είναι custom Jimmy Choo. Το διακριτικό nod εδώ είναι το ότι, όποτε της δίνεται η ευκαιρία, αποτίει έναν μικρό φόρο τιμής στους σταθμούς που επισκέπτεται, φορώντας έναν σχεδιαστή που αποκαλεί την εκάστοτε χώρα πατρίδα του.

Αντίστοιχα, μία ακόμα pop star τεράστιου μεγέθους, η Taylor Swift, επίσης βρίσκεται σε περιοδεία, την “Eras Tour”, κατά την οποία κι εκείνη εμφανίζεται στη σκηνή με διαφορετικά custom looks μεγάλων οίκων. H τραγουδίστρια έχει μεταξύ άλλων επιλέξει δημιουργίες των Versace, Roberto Cavalli, Jessica Jones, Etro, Zuhair Murad και Oscar de la Renta, ενώ τα παπούτσια που φορά επί σκηνής είναι όλα Louboutain.

Τι άλλαξε στο stage dressing ανά τα χρόνια;

Κι ενώ λοιπόν δεν είναι καινοφανές μεγάλοι σχεδιαστές να ντύνουν είδωλα της pop για τις on stage εμφανίσεις τους, ο τρόπος με τον οποίο αυτό συμβαίνει τελευταία είναι καινούργιος. Αρχικά, ποτέ πριν, ο όγκος των looks δεν ήταν τόσο μεγάλος. Αυτή η πληθώρα εμφανίσεων προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους σχεδιαστές να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν ρούχα που είναι προορισμένα να γίνουν iconic. Ενδύματα που κουβαλούν την ιστορία εκείνου που πρόκειται να τα φορέσει, πολύ πριν αυτός το κάνει και που συνδέονται άρρηκτα μαζί του. Και για να είμαστε ειλικρινείς, ειδικότερα στην περίπτωση οίκων μικρότερης εμβέλειας, ανεβάζει τρομερά τις μετοχές τους. Η Beyoncé μετέτρεψε τα ρούχα της περιοδείας της ακόμα και σε διπλωματική γλώσσα, γιορτάζοντας μέσα από αυτά την κουλτούρα ενός τόπου, ενώ η Swift τα χρησιμοποίησε ως συναισθηματική παλέτα για να εκφράσει τις διάφορες εποχές της ζωής της.

Διάβασε ακόμη – Jennifer Lopez: Η εκθαμβωτική εμφάνιση της με κόκκινο φόρεμα

Παράλληλα, σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία βρίσκεται και η μετατόπιση του νοήματος του stage dressing σήμερα. Αυτές οι πολλές, μοναδικές εμφανίσεις με το παλίμψηστο αναφορών έχουν τη δύναμη να περάσουν στην pop κουλτούρα σαν εμβληματικές στιγμές ή εξαντλούνται στο “swipe left” που κάνει ο αντίχειράς μας στην οθόνη του κινητού; Οι custom δημιουργίες έχουν ζωή μετά το viral ή όχι;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το custom Mugler bee outfit ή το αντίστοιχο Katrantzou της Beyoncé θα μείνουν στην ιστορία και θα τα επισκεπτόμαστε ξανά με διάφορες αφορμές, όμως η προσέγγιση του stage dressing σαν αυτό να είναι πολλές διαδοχικές εμφανίσεις σε κόκκινο χάλι μέσα στο ίδιο βράδυ, ίσως να ενθαρρύνει τη διάσπαση προσοχής που έχουμε όλοι αναπτύξει μπροστά στην ταχύτητα της πληροφορίας.

Με την αγωνία μη τυχόν και βαρεθούμε, το άγχος να μας εντυπωσιάζουν διαρκώς, οι καλλιτέχνες, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, αφαιρούν από εκείνο που θα μπορούσε να γίνει η προσωπική τους σφραγίδα. Από κάτι που θα μπορούσε να γίνει ταυτόσημο της εικόνας τους, όπως τα sheer dresses του Bob Mackie πάνω στο κορμί της Cher ή τα φουτουριστικά γυαλιά και τις μπότες – κοθόρνους του Elton John δια χειρός Bill Whitten.

Ο πλουραλισμός και η ταχύτητα του stage dressing σήμερα, καθώς και έλλειψη περσόνων με ενδυματολογικό consistency, τουλάχιστον για μια σειρά ετών, μέχρι να περάσουν στην επόμενη, έχει στερήσει από τη σχέση μόδας – μουσικής τη δημιουργία εκείνων των μικρών φυλών που λέγαμε παραπάνω.

Διάβασε ακόμη – Πως η αγαπημένη τσάντα των Γαλλίδων έγινε το must have αξεσουάρ

Ίσως, η τελευταία φορά που η μουσική να επηρέασε τη μόδα να ήταν με τη βραχύχρονη τάση των emo, η οποία είχε δυστυχώς ελάχιστα επιδραστικά κι αυθεντικά πράγματα να προσφέρει σε στιλιστικό επίπεδο και για αυτό δεν κατάφερε να καθορίσει συνολικά τη μόδα. Τα ρούχα και το on stage στιλ των καλλιτεχνών σήμερα είναι κάτι άπιαστο. Βρίσκεται εκεί για να προκαλεί δέος και το καταφέρνει, όμως πολύ δύσκολα μπορεί το κοινό να ταυτιστεί με αυτά. Το stage dressing του σήμερα, δεν θα είναι στο δρόμο αύριο.

Όμως αυτό είναι το παρόν και ο οφείλουμε να το αποδεχτούμε. Τι κι αν πια δεν ξεχωρίζουμε ο ένας από τον άλλο ανάλογα με τη μουσική που ακούμε και τον τρόπο που ντυνόμαστε, η σύγκρουση των αστεριών της μόδας και της μουσικής εξακολουθεί να παράγει το πιο εκτυφλωτικό, μαγευτικό φως.

Πηγή: madamefigaro.gr

Φωτογραφίες: Instagram/ @beyonce, @taylorswift, @eltonjohn, @madonna, @davidbowie

Διάβασε ακόμη