Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

“Δεν πρέπει να φοράς ρίγες”: Τα κλισέ που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις σχετικά με το plus size dressing

Με αφορμή το σχόλιο γνωστού influencer σχετικά με την κοπέλα με “καμπύλες”.

Της Κατερίνας Πιπέρη

Body positivity. Ένας όρος που ακούμε και διαβάζουμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια. Εξ’ ορισμού, αφορά ένα κοινωνικό κίνημα που υποστηρίζει την πεποίθηση πως όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν μία θετική εικόνα για το σώμα τους χωρίς να επηρεάζονται από τα πρότυπα που προσπαθεί να επιβάλλει η κοινωνία.

Πόσο εύκολο είναι όμως να γίνει ο όρος body positivity πραγματικότητα, όταν άτομα που θεωρούνται ως influencers κάνουν bullying σε άγνωστα κορίτσια μέσω social media επειδή “φορούν ρίγες και το σώμα τους είναι παχύ;”. Πόσο εύκολο είναι να αγαπήσει κάποιος το σώμα του όταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας στο Παρίσι, στην SS22 συλλογή του, ο οίκος Miu Miu παρουσίασε φούστες με ελάχιστα εκατοστά μήκος; Τελικά, πόσο εύκολο είναι να αγαπήσουμε πραγματικά το σώμα μας όταν η κοινωνία συνεχίζει να διαιωνίζει κλισέ απόψεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τον 21ο αιώνα;

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό του “influencer” που αποφάσισε να γελάσει εις βάρος μίας κοπέλας που τόλμησε να φορέσει ριγέ μπλούζα χωρίς να τον ρωτήσει και χωρίς να υπακούσει στην κλισέ άποψη πως “εάν είσαι παχύς δεν φοράς ρίγες”, αποφάσισαμε να μποιραστούμε μαζί σας μερικές δικές μας σκέψεις.

Δεν χρειάζεται να κρύβεις το σώμα σου

Ως συντάκτριες μόδας, γράφουμε καθημερινά tips και hacks που βοηθούν την κάθε γυναίκα να αναδείξει τη σιλουέτα της και να δημιουργήσει συνδυασμούς που την κάνουν να νιώθει όμορφη και κομψή. Ωστόσο, πολλές φορές έχουμε πέσει και προσπαθήσει να ξεπεράσουμε τον τοίχο που μας θέλει “να κρύβουμε τις ατέλειες μας”. Φορέματα που κρύβουν την κοιλιά, παντελόνια που δεν τονίζουν την περιφέρεια, μπλούζες που καλύπτουν το στήθος. Γενικώς, κανείς δεν πρέπει να κρύβει τίποτα.

Τι γίνεται με το πολύ ύφασμα;

Οι plus size γυναίκες, έχουν περάσει περιόδους που προσπαθούν να κρύψουν το σώμα τους κάτω από πολλές στρώσεις υφάσματος και ρούχα που είναι ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερα από εκείνο που θα φορούσαν κανονικά. Ξεκίνα να παρατηρείς το σώμα σου περισσότερο και να επιλέγεις τα σωστά νούμερα για αυτό. Θα εκπλαγείς όταν παρατηρήσεις πως με ένα ή δύο μικρότερα νούμερα, θα νιώθεις πιο κομψή, πιο προσεγμένη, πιο όμορφη.

Δεν υπάρχουν “πρέπει”

“Οι plus size γυναίκες δεν πρέπει να φορούν οριζόντιες ρίγες. Οι plus size γυναίκες δεν πρέπει να φορούν πολύ στενά ρούχα. Οι plus size γυναίκες δεν πρέπει να φορούν έντονα χρώματα”. Εάν σου αρέσουν οι ρίγες, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αγοράσεις μία ριγέ μπλούζα ή ένα ριγέ φόρεμα. Εάν σου αρέσουν τα oversized ρούχα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επενδύσεις σε αυτά. Να θυμάσαι πάντα, πως όσον αφορά σε κάτι τόσο προσωπικό όπως το στυλ, τα “πρέπει” και οι νόρμες είναι περιττά και απαρχαιωμένα.

“Εxtended Sizes

Τα “extended sizes” δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Σίγουρα ο κόσμος της μόδας προσπαθεί να κάνει την αλλαγή. Να δημιουργήσει ρούχα για περισσότερους σωματότυπους και να κάνει επιτέλους το fashion inclusivity πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι ελάχιστα τα brands που κάνουν plus size μόδα και ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν οι γυναίκες. Πολλά περισσότερα είναι τα brands που προσφέρουν ένα section με “extended sizes”.

Μέχρι πότε θα μιλάμε για “plus” fashion μόδα;

Εάν θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο αντικειμενικοί, θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε για ποιον λόγο αναφερόμαστε σε plus size μόδα. Plus σε τι; Plus στα κανονικά νούμερα; Plus σε κιλά ή plus σε καμπύλες; Για ποιον λόγο, η “plus size μόδα” να μην αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως και η “κανονική” μόδα; Ποιος είναι ο λόγος που ξεχωρίζουμε τις γυναίκες που φορούν μεγαλύτερα νούμερα από εκείνα που έχουμε συνηθίσει; Γιατί να τις κάνουμε να νιώθουν σαν κάτι ξεχωριστό ή μη συνηθισμένο; Πολλές ερωτήσεις με απαντήσεις που δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Δεν είναι τόσο ευχάριστες όχι επειδή είμαστε plus size γυναίκες, αλλά επειδή ο κόσμος του ενδύματος δεν είναι και τόσο έτοιμος τελικά να αντιμετωπίσει το “διαφορετικό” ως φυσιολογικό.

Πηγή: Madame Figaro

Διάβασε ακόμη