Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Ceramides: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το συστατικό που θεωρείται η “πηγή της νεότητας”

Ένα από τα πιο ισχυρά συστατικά για την επιδερμίδα σου.

Της Άντριας Αρχοντίδου

Η κατανόηση της γενετικής σύνθεσης του δέρματος είναι το κλειδί για να διασφαλίσεις ότι ικανοποιείς τις ανάγκες του. Μπορεί να έχεις ακούσει ξανά ότι τα κεραμίδια  περιγράφονται ως η “πηγή της νεότητας” όσον αφορά την επιδερμίδα, αλλά τι ακριβώς είναι αυτά;

Εάν θέλεις το δέρμα σου να παραμείνει σφριγηλό, λείο και ενυδατωμένο, τα ceramides είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για ένα υγιές, υπέροχο δέρμα.

Διάβασε ακόμη – Πώς θα αποκτήσεις την τέλεια γραμμή του eyeliner αν είσαι αρχάρια

Τι είναι τα ceramides;

Αποτελώντας περισσότερο από το ήμισυ της σύνθεσης του δέρματός μας, τα κεραμίδια είναι βασικά λιποκύτταρα που σχηματίζουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματός μας. Δυστυχώς, τα επίπεδα αυτών των κυττάρων που τονώνουν το δέρμα πέφτουν χρόνο με το χρόνο καθώς μεγαλώνουμε.

Τι κάνουν στην επιδερμίδα;

Συμπιέζουν τα κύτταρα του δέρματος μεταξύ τους, γεγονός που όχι μόνο αποτρέπει τις λοιμώξεις και την καθημερινή βρωμιά, αλλά επίσης εμποδίζει τη διαρροή υγρασίας. Έτσι, όχι μόνο διατηρούν το δέρμα σου πιο καθαρό, σφριγηλό και νεανικό, αλλά και πιο απαλό και ενυδατωμένο. Τα καλά νέα είναι ότι τα έχουν όλοι, αλλά τα κακά νέα είναι ότι όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει όλο και λιγότερα κεραμίδια. Εάν έχεις χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κεραμιδίων, τότε μπορεί να εμφανίσεις συμπτώματα ξηροδερμίας όπως έκζεμα ή ακμή.

Πώς μπορείς να κρατήσεις τα επίπεδα των ceramides σου υψηλά

Αν και τα επίπεδα των κεραμιδίων θα μειώνονται φυσικά καθώς μεγαλώνεις, μπορείς να αποτρέψεις αυτή τη μείωση περισσότερο από όσο χρειάζεται προστατεύοντας το δέρμα σου από διάφορους παράγοντες (όπως ο καυτός ήλιος το καλοκαίρι και ο κρύος καιρός το χειμώνα). Θα πρέπει επίσης να αποφύγεις τον έντονο καθαρισμό με σαπούνι ή απολεπιστικό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα επίπεδα φυσικών ελαίων του δέρματός σου. Μπορείς επίσης να προσθέσεις στη ρουτίνα σου προϊόντα περιποίησης που ενισχύουν τα κεραμίδια, τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη