Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

8 μύθοι και αλήθειες που αφορούν το μακιγιάζ, τη φροντίδα της επιδερμίδας και τα μαλλιά

Ανακάλυψε τι πραγματικά ισχύει στην περιποίηση και στο μακιγιάζ.

Τα αρώματα σήμερα δεν έχουν διάρκεια. Πρέπει να δοκιμάζεις το foundation στο χέρι σου για να βρεις τη σωστή απόχρωση και στα 50 να κόψεις κοντά τα μαλλιά σου. Όπως σε κάθε τομέα, έτσι και στην ομορφιά υπάρχουν λανθασμένες αντιλήψεις, που δύσκολα ξεπερνιούνται.

Διάβασε ακόμη – Τα 5 μυστικά ομορφιάς της Sarah Jessica Parker

Πιο κάτω συγκεντρώσαμε τους πιο συχνούς μύθους, οι οποίοι αφορούν το μακιγιάζ, τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών και ξεκαθαρίζουμε το τοπίο, για να ξέρεις τι ακριβώς ισχύει.

Μύθος #1

Τα αρώματα σήμερα δεν έχουν διάρκεια

Η αλήθεια: Καθώς οι τάσεις αλλάζουν, αλλάζουν και οι προτιμήσεις των γυναικών. Σήμερα υπάρχει μια τάση προς τα πιο ανάλαφρα αρώματα, με φυσικές πρώτες ύλες και όχι τόσο συμπυκνωμένη σύνθεση. Όμως η διάρκεια του αρώματος συνδέεται άμεσα με το πόσο ενυδατωμένο είναι το δέρμα σου, αφού όσο περισσότερη υγρασία έχει τόσο περισσότερο συγκρατεί τις αρωματικές νότες. Εννοείται ότι υπάρχουν ακόμη στην αγορά πολλά αρώματα, κυρίως όσα ανήκουν στην υψηλή αρωματοποιία, με σύνθεση που περιέχει λίγα, αλλά εκλεκτά συστατικά και έχουν εξαιρετική διάρκεια.

Μύθος #2

Δοκιμάζουμε το foundation στο χέρι μας

Η αλήθεια: Μπορεί να το κάνουμε όλες από συνήθεια, αλλά δεν είναι καλή ιδέα, αφού η επιδερμίδα στο χέρι είναι πιο λεπτή και δεν έχει την ίδια απόχρωση μ’ αυτήν του προσώπου. Αν δεν μπορείς να δοκιμάσεις το foundation κατευθείαν στο πρόσωπο, οι μακιγιέρ προτείνουν τους λοβούς των αφτιών, που είναι πολύ κοντά στο πρόσωπο και στον λαιμό. Για όσες αγαπούν την ανάλαφρη κάλυψη για κάθε μέρα υπάρχουν και οι κρέμες με χρώμα, που προσαρμόζονται στην επιδερμίδα και έχουν πολύ φυσικό αποτέλεσμα.

Μύθος #3

Στα 50 πρέπει να κόψεις κοντά τα μαλλιά σου

Η αλήθεια: Οι κομμωτές λένε ότι μπορείς να έχεις μακριά μαλλιά σε κάθε ηλικία, αρκεί να έχουν ωραία υφή, να είναι πλούσια και σωστά κομμένα. Όμως στην ηλικία περίπου των 50 οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν τα μαλλιά τους να χάνουν την πυκνότητά τους εξαιτίας ορμονικών διαταραχών, γι’ αυτό και αποφασίζουν να τα κόψουν προσθέτοντας -συχνά- χρόνια στην εμφάνισή τους. Πριν πάρεις μια τέτοια απόφαση, δοκίμασε μια καλλυντική σειρά, που θα βρεις στο κομμωτήριο ή το φαρμακείο και θα ενισχύσει τον όγκο και την πυκνότητα των μαλλιών.

Μύθος #4

Αν φοράς SPF 50+, δεν μαυρίζεις

Η αλήθεια: Μαυρίζεις, αλλά πιο αργά και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Κανένα αντηλιακό δεν μπλοκάρει εντελώς την ηλιακή ακτινοβολία και την παραγωγή μελανίνης. Απλά ο δείκτης SPF 50 μειώνει 50 φορές τη δόση UVB που δέχεται το δέρμα. Αν θέλεις να ξεφύγεις από τις κλασικές αντηλιακές κρέμες, που αφήνουν σημάδια και δεν απλώνονται εύκολα, δοκίμασε τα σπρέι και τα λάδια, τα οποία επίσης έχουν υψηλό SPF, αλλά πιο ευχάριστη υφή.

Μύθος #5

Τα λάδια θρέφουν τα μαλλιά

Η αλήθεια: Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, στις οποίες η σύνθεσή τους βασίζεται στη νανοτεχνολογία, τα φυτικά λάδια δεν μπορούν να θρέψουν την τρίχα από το εσωτερικό, αφού τα μόριά τους είναι πολύ μεγάλα και δεν μπορούν να εισχωρήσουν σ’ αυτήν. Αυτό που κάνει ένα λάδι πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι έχει την ιδιότητα να αδιαβροχοποιεί την τρίχα. Έτσι, αν πριν το λούσιμο εφαρμόσεις μερικές σταγόνες σε μήκη και άκρες, μπορείς να ρυθμίσεις την απορρόφηση νερού από τα μαλλιά προστατεύοντάς τα από την ευαισθητοποίηση, την απώλεια πρωτεϊνών και το ξεθώριασμα του χρώματος.

Μύθος #6

Οι σκιές πρέπει να ταιριάζουν με το χρώμα των ματιών

Η αλήθεια: Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, καμία γυναίκα δεν θα μπορούσε να φορέσει ροζ ή κοραλλί σκιά. Οι σκιές όχι μόνο δεν πρέπει να ακολουθούν το χρώμα των ματιών, αλλά μάλλον να δημιουργούν αντίθεση με αυτά. Όλα είναι θέμα διάθεσης και στυλ.

Μύθος #7

Το νερό καθαρισμού δεν χρειάζεται ξέβγαλμα

Η αλήθεια: Τα γνωστά μας διαλύματα ή τα νερά καθαρισμού (micellar waters) εφαρμόζονται με βαμβάκι, γι’ αυτό και φαίνεται λογικό να μην χρειάζονται ξέβγαλμα. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν μικκύλια, μικροσκοπικά στοιχεία που λειτουργούν σαν μαγνήτες έλκοντας το μακιγιάζ και τους ρύπους. Αν τα μικκύλια μείνουν στην επιφάνεια του δέρματος, δημιουργούν μια αίσθηση τραβήγματος, ειδικά στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο, αφού τα χρησιμοποιήσεις, να ξεβγάλεις το πρόσωπό σου ή να το ψεκάσεις με ένα σπρέι ιαματικού νερού. Φυσικά υπάρχουν ειδικά νερά καθαρισμού, που απευθύνονται στο ευαίσθητο και δυσανεκτικό δέρμα και δεν δημιουργούν ερεθισμούς.

Μύθος #8

Αν έχεις λιπαρά μαλλιά πρέπει να τα λούζεις καθημερινά

Η αλήθεια: Αντίθετα, το συχνό λούσιμο προκαλεί παραγωγή σμήγματος κι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, όπου τα λούζεις μεν κάθε μέρα, αλλά είναι και πάλι λιπαρά. Το ιδανικό θα ήταν να λούζεσαι δύο φορές την εβδομάδα, ανεξάρτητα από τον τύπο των μαλλιών, για να υπάρχει ισορροπία στο τριχωτό της κεφαλής. Τα ξηρά σαμπουάν είναι ιδανικά, για να ανανεώνουν τα μαλλιά, χωρίς να τα ταλαιπωρούν, και η καλύτερη λύση για να καθυστερείς το λούσιμο.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη