Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

5 μύθοι και αλήθειες για το αντηλιακό – Τι πρέπει να γνωρίζεις

Οι μύθοι γύρω από τα αντηλιακά που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις.

Τα αντηλιακά είναι με διαφορά η πιο παρεξηγημένη κατηγορία καλλυντικών. Ενώ αποτελούν το πιο σημαντικό βήμα στην πρωινή skincare ρουτίνα, καθώς προστατεύουν από τη φωτογήρανση, τα εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος, ο αριθμός των γυναικών που τα χρησιμοποιεί είναι πραγματικά ανησυχητικά χαμηλός. Ο λόγος; Η ανεπαρκής ενημέρωση. Ακολουθούν 5 από τους πιο δημοφιλείς μύθους σχετικά με τα αντηλιακά και οι ανακρίβειες που κρύβονται από πίσω τους:

Διάβασε ακόμη – Marie Chantal: O ορός προσώπου που χρησιμοποιεί για προστασία, λάμψη και ομοιόμορφο τόνο

#1. Το αντηλιακό στερεί από τον οργανισμό τη βιταμίνη D

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συχνά οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση που μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό τις απαραίτητες για τη σύνθεσή της, ακτίνες UVB. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τα πιο σκουρόχρωμα δέρματα, όπως την Ελληνίδων, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συνθέσουν βιταμίνη D, σε σύγκριση με τα ανοιχτόχρωμα.

Η χρήση αντηλιακού θεωρείται σε κάθε περίπτωση επιτακτική. Για να συμπληρωθεί η ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός, αρκεί η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία για 15-30 λεπτά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να ενσωματώσετε στο καθημερινό διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D ή ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Διάβασε ακόμη – Wild safari nails: Το manicure της Εβελίνας Σκίτσκο είναι το νέο μας obsession

#2. To μαύρισμα βοηθά με την ακμή

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η ακμή και ο ήλιος κάνουν το τέλειο ζευγάρι. Κατά την έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο, τα σπυράκια μοιάζουν να εξασθενούν, καθώς ο προστατευτικός υδρολιπιδικός φραγμός της αποδυναμώνεται και χάνει σημαντικά αποθέματα υγρασίας. Ως αποτέλεσμα οι σμηγματογόνοι αδένες διεγείρονται και αρχίζουν να παράγουν περισσότερο σμήγμα για να αναπληρώσουν τις απώλειες με αποτέλεσμα τελικά να αυξάνεται η λιπαρότητα μακρυπρόθεσμα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η παραμονή κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς προστασία, όχι μόνο δεν θα ξηράνει τα σπυράκια, αλλά στην πραγματικότητα θα καθυστερήσει την επούλωσή τους, καθώς η επιδερμίδα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα πρόβλημα, τη φωτογήρανση.

#3. Το μελαχρινό δέρμα δεν χρειάζεται αντηλιακό

Παρόλο που η σκουρόχρωμη επιδερμίδα προσφέρει περισσότερη φυσική προστασία από τις βλαβερές ηλιακές ακτινοβολίες, κανένας δεν έχει ανοσία στην καταστροφή που προκαλεί ο ήλιος.

Οι UVA ακτίνες ευθύνονται για τα ηλιακά εγκαύματα, ενώ οι UVA για τη γήρανση της επιδερμίδας. Οι τελευταίες παραμένουν το ίδιο ισχυρές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και η μεγάλη συγκέντρωση μελανίνης στην επιδερμίδα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτές. Μην ξεχνάτε επίσης πως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντηλιακό μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει και καρκίνο του δέρματος.

#4. Στη σκιά το αντηλιακό είναι περιττό

Καθώς η ηλιακή ακτινοβολία διαθλάται, μπορεί να διαπεράσει τόσο τα γυαλιά ηλίου, όσο και τη σκιά που προσφέρει ένα μεγάλο δέντρο ή μια ομπρέλα.

#5. Το αντηλιακό εμποδίζει το μαύρισμα

Η πολύωρη παραμονή κάτω από τον ήλιο χωρίς αντηλιακό μπορεί να έχει ένα μόνο αποτέλεσμα: Έγκαυμα. Στην πραγματικότητα, η χρήση αντηλιακού δεν αποκλείει το μαύρισμα της επιδερμίδας. Για την ακρίβεια, το μαύρισμα σε αυτήν την περίπτωση έχει μεγαλύτερη διάρκεια καθώς αποφεύγονται οι ζημιογόνες επιδράσεις της UV ακτινοβολίας στο δέρμα.

 

Πηγή: harpersbazaar.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη