Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Tα ακίνητα που απαγορεύεται να πουλήσει ο βασιλιάς Κάρολος

Το κοινό θα μάθει με ακρίβεια τι κληρονόμησε.

Ο βασιλιάς Κάρολος κληρονόμησε περιουσιακά στοιχεία 500 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της περιουσίας του.

Ο πλούτος της βασιλικής οικογένειας προέρχεται από πηγές όπως μια επιχορήγηση που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και κληρονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Το κοινό θα μάθει με ακρίβεια τι κληρονόμησε ο Κάρολος από την μητέρα του, τουλάχιστον 90 χρόνια μετά τον θάνατό της, αφού, όπως και οι διαθήκες άλλων βασιλικών μελών πριν από αυτήν, η διαθήκη της βασίλισσας έχει σφραγιστεί και κλειδωθεί σε ένα χρηματοκιβώτιο για εννέα δεκαετίες.

Διάβασε ακόμη – Πρίγκιπας William: Το χαρακτηριστικό που θα τον ξεχωρίσει ανάμεσα στους βασιλιάδες

Ωστόσο, μια έκθεση του Forbes για τον πλούτο της μοναρχίας υπολόγισε την κληρονομιά του Καρόλου από τη Βασίλισσα σε περιουσιακά στοιχεία αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά τα χρήματα δεν σταματούν εκεί.

Ως μονάρχης, ο Κάρολος αναλαμβάνει επίσης ιδρύματα που το Forbes εκτιμά ότι διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά περιλαμβάνουν μια συλλογή ακινήτων, όπως το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και το Κάστρο του Ουίνδσορ, καθώς και το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο τον Μάρτιο του 2022 αποτιμήθηκε σε 652,8 εκατομμύρια λίρες και ανήκει σε καταπίστευμα του μονάρχη.

Ένα μεγάλο μέρος του πλούτου του Καρόλου προέρχεται από το Sovereign Grant, μια ετήσια επιχορήγηση που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους.

Διάβασε ακόμη – Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο chic τρόπος με τον οποίο απολάμβανε το αγαπημένο της φρούτο

Μάλιστα σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια από την επιχορήγηση, η βασιλική οικογένεια παραχωρεί τα κέρδη της από το Crown Estate -μια μεγάλη συλλογή γης και ακινήτων, που διαχειρίζεται ένας ανεξάρτητος οργανισμός- στο ταμείο, για να ωφελήσει τη βρετανική οικονομία.

Τα ακίνητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά όχι να πουληθούν

Το Forbes εκτίμησε ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Καρόλου περιλάμβαναν χαρτοφυλάκιο ακινήτων 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο ο βασιλιάς δεν κατέχει προσωπικά αυτά τα ακίνητα, αλλά ανήκουν σε κάθε μονάρχη για τη διάρκεια της βασιλείας του και διατηρούνται για όλα τα μελλοντικά βασιλικά μέλη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν πραγματικά να πουληθούν.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Το Forbes εκτίμησε ότι μόνο τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αποτιμούνται στα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο βασιλιάς Κάρολος κληρονόμησε τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όταν ανέλαβε τη μοναρχία από την μητέρα του, Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, αλλά ακόμα κι αν το ήθελε, δεν μπορεί ποτέ να πουλήσει το μεγαλειώδες κτίριο του Λονδίνου.

Ο βασιλιάς Κάρολος απαγορεύεται να τα πουλήσει επειδή δεν το κατέχει καν, καθώς η βασιλική κατοικία των 775 δωματίων ανήκει τεχνικά στο Crown Estate και όχι στον ίδιο τον βασιλιά.

Ο ιστότοπος του Crown Estate, μάλιστα, αναφέρει: “Το Crown Estate ανήκει στον βασιλεύοντα μονάρχη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, λόγω της άνοδό του στο θρόνο. Αλλά δεν αποτελεί ιδιωτική ιδιοκτησία του μονάρχη και δεν μπορεί να πουληθεί από τον αυτόν, ούτε τα έσοδα από αυτό ανήκουν στον μονάρχη”.

Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορούσε να έχει βασιλικά σπίτια στη χώρα, αλλά στην πραγματικότητα είχε μόνο δύο ιδιωτικά, και αυτό είναι το Sandringham House όπου έμενε τα Χριστούγεννα.

Το Clarence House

Το Clarence House, που βρίσκεται επίσης στο Λονδίνο και φιλοξενεί για χρόνια τον Κάρολο και την Camilla, εκτιμάται στα 72 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αμύθητης αξίας ακίνητα που μπορεί να απολαμβάνει η βασιλική οικογένεια με τον Κάρολο, να είναι σχεδόν σίγουρο πως με το θάνατο της Ελισάβετ, του δόθηκαν ιδιωτικές συλλογές τέχνης και κοσμημάτων, σπάνια γραμματόσημα και όποιες προσωπικές επενδύσεις έκανε η ίδια.

Πηγή: womantoc.gr

Διάβασε ακόμη