Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Μήπως καταναλώνεις πολλή ζάχαρη; 4 σημάδια για να προσέξεις

Πώς θα γνωρίζεις εάν έχεις υπερβεί την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Πολλές τροφές περιέχουν κρυμμένα ύπουλα συστατικά, τα οποία επειδή ακριβώς δεν είναι φανερά, αγνοούμε την ύπαρξή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των βλαβερών στοιχείων αποτελεί η ζάχαρη, η οποία βρίσκεται σε κάθε απίθανο – έτοιμο – φαγητό που μπορεί να σκεφτούμε.

Όπως επισημαίνει και η ειδικός, η Dr. Trista Best, “η προσθήκη ζάχαρης αυξάνει τη φλεγμονή σ το σώμα, η οποία με τη σειρά της θα παρουσιάσει μια ποικιλία αρνητικών παρενεργειών. Αυτή η φλεγμονή προκαλείται από την προσθήκη ζάχαρης που διεγείρει την παραγωγή ελεύθερων λιπαρών οξέων από το ήπαρ. Αυτά τα ελεύθερα λιπαρά οξέα πυροδοτούν τη φλεγμονή στο σώμα, το οποίο αγωνίζεται να αποτρέψει αυτή την δημιουργία. Η χρόνια φλεγμονή όπως αυτή είναι επιβλαβής για τον οργανισμό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”.

Διάβασε ακόμη – 10 τροφές που μπορούν να σε προστατέψουν από τον ήλιο

Αύξηση βάρους

Ένα από τα πιο προφανή σημάδια που μπορείς να παρατηρήσεις στο σώμα σου όταν καταναλώνεις περισσότερη από τα επιτρεπόμενα όρια ζάχαρη είναι η αύξηση βάρους. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη οδηγεί στη διατάραξη του μεταβολισμού, βλάπτοντας ταυτόχρονα το μικροβίωμα του εντέρου. Ο οργανισμός λαμβάνει λανθασμένα μηνύματα, αναζητώντας συνεχώς περισσότερη ζάχαρη και όσο περισσότερη ζάχαρη λαμβάνει, τόσο περισσότερο νομίζεις ότι πεινάς.

Χρόνιος πόνος

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης σε τακτική βάση, με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε χρόνιους πόνους και δυσκαμψία. Αυτό οφείλεται στην φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί στο σώμα.

Έντονη πείνα

Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης διεγείρουν το αίσθημα πείνας, μόλις λίγες ώρες μετά την κατανάλωση τους. Και αυτό γιατί, το σώμα “καίει” τη ζάχαρη πολύ πιο σύντομα, καθώς εκτός από θερμίδες, δεν περιέχει κανένα θρεπτικό συστατικό όπως πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Η απουσία ολοκληρωμένου κορεσμού, οδηγεί στην αναζήτηση περισσότερου φαγητού σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Last but not least, η ζάχαρη αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Επομένως, εάν έχεις υψηλή πίεση, μάλλον πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου την βελτίωση της διατροφής σου. “Η προσθήκη ζάχαρης αυξάνει το ουρικό οξύ στο σώμα, το οποίο με τη σειρά του αναστέλλει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των αγγείων εύκαμπτων, ενώ όταν υπάρχει μείωση του αζώτου στο σώμα η αρτηριακή πίεση αυξάνεται” επισημαίνει η Dr. Best.

Πηγή: madamefigaro.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη