Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τα 5 βασικά dos και don’ts της χρήσης αντηλιακής προστασίας

Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σωστή χρήση του SPF.

Της Άντριας Αρχοντίδου

Είναι επισήμως η εποχή της προστασίας από τον ήλιο. Ενώ το αντηλιακό είναι απαραίτητο όλο το χρόνο, τώρα – καθώς οι μέρες γίνονται πιο φωτεινές και πιο μεγάλες και περνάμε περισσότερο χρόνο έξω – πολλές από εμάς αρχίζουμε να ξανασκεφτόμαστε τι χρησιμοποιούμε στο δέρμα μας, συμπεριλαμβανομένου του SPF. Όταν πρόκειται για την αντηλιακή προστασία, υπάρχει συχνά σύγχυση σχετικά με την καλύτερη φόρμουλα που πρέπει να χρησιμοποιούμε ή την ποσότητα που πρέπει να εφαρμόζουμε. Πιο κάτω θα δεις τα πέντε βασικά dos και don’ts του SPF – ώστε να μπορείς να απορροφήσεις την πολυπόθητη βιταμίνη D με αυτοπεποίθηση.

Διάβασε ακόμη – 5 must-have προϊόντα ομορφιάς για να έχεις πάντα μέσα στη τσάντα παραλίας

DO: Επέλεξε ένα SPF ευρέος φάσματος

Για την προστασία του δέρματος τόσο από το UVA όσο και από το UVB φως – και τα δύο προκαλούν βλάβες στο δέρμα – ο δείκτης προστασίας ευρέος φάσματος είναι απαραίτητος. Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό όταν μιλάμε για μια καλή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος είναι το μπλοκάρισμα των καθημερινών ακτίνων UVA, οι οποίες είναι παρούσες όλο το χρόνο. Μπορούν να περάσουν μέσα από το γυαλί και στην πραγματικότητα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος (95 %) της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη.

Ενώ η UVB είναι η υπεριώδης ακτινοβολία που ευθύνεται για το (πιο ορατό) έγκαυμα – και τείνει να είναι αυτή στην οποία εστιάζουμε περισσότερο επειδή η ζημιά γίνεται γρήγορα αντιληπτή – είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείς ότι το SPF σου σε προστατεύει και από την UVA. Η βλάβη της UVA οδηγεί σε λεπτές γραμμές, μελάγχρωση, ανομοιόμορφη υφή του δέρματος, μεγάλους πόρους, τραχύτητα του δέρματος και απώλεια κολλαγόνου.

Διάβασε ακόμη – Orange crush: Η τάση στο χρώμα των νυχιών που θα βλέπεις παντού το καλοκαίρι

DO: Επέλεξε τον σωστό τύπο αντηλιακού για το δέρμα σου

Τα αντηλιακά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα χημικά, τα οποία είναι φόρμουλες που περιέχουν συστατικά όπως το octinoxate και το oxybenzone που δρουν ως αντηλιακά φίλτρα, απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία για να αποτρέψουν τη βλάβη του δέρματος- και τα φυσικά, τα οποία είναι minerals και συνήθως περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου που προστατεύουν φυσικά το δέρμα και αντανακλούν το φως μακριά, καθώς και το απορροφούν.

Αν είσαι ευαίσθητη ή επιρρεπής σε κοκκινίλες, έχεις ροδόχρου ακμή ή οποιοδήποτε είδος εκζέματος στο πρόσωπο, γενικά ένα αντηλιακό με minerals, θα προσφέρει μια πιο ήπια εμπειρία.

DON’T: Μη τσιγκουνευτείς στην ποσότητα που εφαρμόζεις

Για να βεβαιωθείς ότι βάζεις αρκετή ποσότητα από το υλικό στο δέρμα σου, πρέπει να βάζεις ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού (ή 1,25 ml) τόσο στο πρόσωπο όσο και στο λαιμό.

DON’T: Μη βασιστείς στο μακιγιάζ σου για την προστασία από το SPF

Ο δείκτης προστασίας στο καθημερινό σου foundation δεν αρκεί. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό αντηλιακό. Ένα foundation με SPF15 δεν αρκεί, επειδή αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι θα σου δώσει μόνο λίγη προστασία UVB.

DON’T: Μην προτιμήσεις αντηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας

Το ερώτημα: SPF 30 ή 50; Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μια γνωστή οντότητα που προκαλεί όχι μόνο πρόωρη γήρανση αλλά και καρκίνο, και τα δύο είναι αποδεδειγμένα χωρίς την παραμικρή αμφιβολία. Και τα δύο αυτά πράγματα μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό. Το SPF50 προσφέρει 95% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία σε αντίθεση με το 93% του SPF30 (μια διαφορά δύο τοις εκατό που, με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύεται).

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη