Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Long hair: 3+1 λόγοι που δεν μακραίνουν τα μαλλιά σου

Και πώς μπορείς να τα φροντίσεις.

Τα μακριά μαλλιά είναι ο διακαής πόθος των περισσότερων γυναικών ενώ το μακρύ μήκος θα είναι πάντοτε στη μόδα, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα hair trends κι αν επικρατούν κάθε σεζόν. Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά γυναίκες που δυσκολεύονται πολύ να τα μακρύνουν, ενώ δεν βλέπουν βελτίωση όσο καιρό κι αν τα αφήσουν χωρίς να επισκεφτούν καθόλου το κομμωτήριο. Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό;

Διάβασε ακόμη – NYFW SS ’24: Τα εντυπωσιακά beauty looks των διάσημων οίκων που θα αντιγράψουμε

Αν εξαιρέσουμε τις ορμονικές / εποχικές αιτίες ή τους λόγους που οφείλονται σε κακή διατροφή και άλλους εξωτερικούς παράγοντες που είναι εξίσου σοβαροί, οι παρακάτω 3 λόγοι είναι και αυτοί που μπορείς κάπως να ελέγξεις:

#1. Δεν φροντίζεις το τριχωτό της κεφαλής

Το τριχωτό της κεφαλής ισούται με λαμπερά και υγιή μαλλιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις δυνατά (και άρα μακριά) μαλλιά αν το τριχωτό δεν είναι υγιές και υποφέρει από ξηροδερμία, πιτυρίδα, ακμή τριχωτού και άλλους ερεθισμούς. Γι’ αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείς ποιοτικά σαμπουάν που σέβονται το τριχωτό και δεν το βαραίνουν, να καθαρίζεις καλά την περιοχή στο λούσιμο ξεβγάζοντας καλά κάθε υπόλειμμα προϊόντος και να κάνεις συχνά απολέπιση με τα ειδικά scrubs, ώστε να παραμένει καθαρό και απαλλαγμένο από ρύπους και νεκρά κύτταρα.

Διάβασε ακόμη – Σοφία Χατζηπαντελή: Έκοψε τα μαλλιά της και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό

#2. Χρησιμοποιείς λάθος σαμπουάν

Τα λανθασμένα σαμπουάν (είτε κακής ποιότητας είτε αυτά που δεν ανταποκρίνονται στις δικές σου ανάγκες) δεν ωφελούν ούτε το τριχωτό ούτε την ίδια την τρίχα. Μπορούν να αφυδατώσουν τα μαλλιά, να προκαλέσουν ξηροδερμία στο τριχωτό ή απλά να μην προσφέρουν κανένα απολύτως όφελος. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι μια αδύναμη τρίχα, επιρρεπής σε σπασίματα.

#3. Δεν τα χτενίζεις σωστά

Αν τα χτενίζεις με βία, βάζοντας πολλή δύναμη στη βούρτσα, είναι λογικό ότι η τρίχα θα σπάσει. Επιπλέον, αν τα βουρτσίζεις ενώ είναι βρεγμένα και με κακής ποιότητας βούρτσα, κινδυνεύεις επίσης να προκαλέσεις σπάσιμο στην τρίχα, οδηγώντας τη σιγά σιγά σε αδυναμία. Χρησιμοποίησε ειδικές χτένες ή βούρτσες σχεδιασμένες για χρήση σε βρεγμένα και νωπά μαλλιά. Σε κάθε περίπτωση, ιδίως αν έχεις πολύ μπερδεμένα μαλλιά, προτίμησε να ξεκινάς το βούρτσισμα από κάτω προς τα πάνω και με μικρές κινήσεις, ώστε να απομακρύνεις σιγά σιγά τους κόμπους.

#4. Τα κόβεις υπερβολικά συχνά

Πράγματι, πολλοί είναι οι ειδικοί που προτείνουν να κόβεις συχνά τα μαλλιά σου ώστε να δυναμώσουν και να μακρύνουν πιο εύκολα. Ωστόσο, αυτό που εννοούν πραγματικά είναι να τα κόβεις ελάχιστα (ένα με δύο δάχτυλα), ίσα ίσα για να τα καθαρίζεις από την ψαλίδα και όχι κάθε μήνα. Αυτό που κάνουν πολλές κοπέλες ωστόσο είναι να τα κόβουν τουλάχιστον 3 δάχτυλα κάθε μήνα, παρερμηνεύοντας τον παραπάνω κανόνα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να ξαναμακρύνει η τρίχα. Επίσης, ο παραπάνω κανόνας δεν ισχύει για όλους τους τύπους μαλλιών: δεν έχουν όλα τα μαλλιά τις ίδιες ανάγκες ούτε είναι όλων των γυναικών τα μαλλιά προγραμματισμένα ώστε να μακραίνουν με την ίδια ταχύτητα – δεδομένου ότι το μάκρος εξαρτάται και από τα γονίδια. Επομένως, καλό είναι να τον ερμηνεύουμε κατά περίπτωση αλλά και εμπειρικά.

 

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη