Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αποκαλύφθηκε η περιουσία του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Camilla

Πόσα εκτιμάται;

Της Χριστίνας Πολυκάρπου

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Camilla συγκαταλέγονται μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον βασιλιά να κερδίζει 86 εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο μέσω της κρατικής επιχορήγησης – αριθμός που θα αυξηθεί κοντά στα 125 εκατομμύρια λίρες το 2025.

Παράλληλα με αυτόν τον ετήσιο μισθό, ο βασιλιάς και η βασίλισσα έχουν μια εκπληκτική καθαρή αξία χάρη στη συλλογή περιουσιακών στοιχείων τους, συμπεριλαμβανομένης της αγαπημένης κατοικίας Balmoral της εκλιπούσας βασίλισσας, αρκετών από τα άλογα κούρσας της και μιας εντυπωσιακής συλλογής κοσμημάτων που ξεκίνησε από την εκλιπούσα γιαγιά της βασίλισσας Ελισάβετ, τη βασίλισσα Μαρία.

Όπως προαναφέρθηκε, ο βασιλιάς εισπράττει έναν ετήσιο μισθό μέσω της κυρίαρχης επιχορήγησης, οι βασιλείς στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να πληρώσουν τα έξοδα από τα επίσημα καθήκοντα, όπως οι βασιλικές περιοδείες και η συντήρηση των βασιλικών κατοικιών.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη πηγή χρημάτων του Καρόλου, καθώς αντλούν επίσης έσοδα από το δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο μεταβιβάζεται από μονάρχη σε μονάρχη. Το δουκάτο του Λάνκαστερ καλύπτει 18.000 εκτάρια γης στο Λάνκαστερ και το Γιορκσάιρ, καθώς και κάποια ακίνητα στο Λονδίνο. Το σύνολο της γης αποτιμάται σε 645 εκατομμύρια λίρες και αποφέρει κέρδη ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών κάθε χρόνο.

Πριν γίνει βασιλιάς, ο Κάρολος θα επωφελούνταν από το δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο καλύπτει γη στη νοτιοδυτική Αγγλία, ωστόσο, αυτό μεταβιβάστηκε στον πρίγκιπα William όταν ο Κάρολος έπαψε να είναι δούκας της Κορνουάλης.

Επενδύσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Guardian”, η συνολική καθαρή αξία του βασιλιά Καρόλου εκτιμάται σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια λίρες, με μέρος αυτής να προέρχεται από τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα και τις ιδιωτικές συλλογές τους. Ωστόσο, ένα μυστικό μέρος της περιουσίας του βασιλιά και της βασίλισσας προέρχεται από τις επενδύσεις τους.

Λόγω της άγνωστης φύσης γύρω από το τι έχουν επενδύσει προσωπικά ο Κάρολος και η Camilla, είναι αδύνατο να βγει ένα πραγματικό συνολικό ποσό, αν και η εκτίμηση του Guardian το τοποθετεί στα 142 εκατομμύρια λίρες. Η εκλιπούσα βασίλισσα είναι πιθανό να έχει μεταβιβάσει όλες τις επενδύσεις της στον γιο της και το 1993 ένας δημοσιογράφος των Times διαπίστωσε ότι συμμετοχές αξίας περίπου 43 εκατομμυρίων λιρών κατείχε η εκλιπούσα Μεγαλειότητά της σε εταιρείες του FTSE 100.

Εάν οι επενδύσεις αυτές παρέμεναν ακριβώς οι ίδιες, θα είχαν αξία 118 εκατομμυρίων λιρών σήμερα. Επιπλέον, καθώς η εκλιπούσα βασίλισσα δεν πλήρωνε φόρο κληρονομιάς, όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα είχαν μεταβιβαστεί στον Κάρολο στο ακέραιο.

Παρόλο που περιοχές όπως το παλάτι του Μπάκιγχαμ, το κάστρο του Ουίνδσορ και το παλάτι του Κένσινγκτον είναι συνώνυμα της βασιλικής οικογένειας, στην πραγματικότητα ανήκουν στο κράτος και όχι στον βασιλιά και τη βασίλισσα, και έτσι δεν κερδίζουν χρήματα από αυτά.

Ωστόσο, ο Κάρολος και η Camilla κατέχουν προσωπικά το Balmoral στη Σκωτία και το Sandringham στο Norfolk. Οι ειδικοί εκτιμητές υπολόγισαν την αξία του Balmoral σε 80 εκατομμύρια λίρες, ενώ το Sandringham επισκιάζει αυτό το ποσό και πιστεύεται ότι αξίζει περίπου 250 εκατομμύρια λίρες. Το Sandringham αντλεί τα οικονομικά του από το γεγονός ότι είναι ένα έντονα μονεταρισμένο ακίνητο, οι τουρίστες χρεώνονται 23 λίρες για να επισκεφθούν το κτήμα όταν η βασιλική οικογένεια λείπει, ενώ η έκταση των 8.000 εκταρίων φιλοξενεί ακίνητα προς ενοικίαση, εμπορικές μισθώσεις και γεωργικές εκτάσεις.

Κοσμήματα

Ένα από τα πιο προφανή περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν ο Κάρολος και η Camilla είναι η ιδιωτική συλλογή κοσμημάτων της οικογένειας, η οποία ξεκίνησε από την προγιαγιά του βασιλιά, τη βασίλισσα Μαρία. Το δημοσίευμα του Guardian δείχνει μια όμορφη εικόνα για τους βασιλικούς, με μια συντηρητική εκτίμηση να αποτιμά τη συλλογή κοσμημάτων σε 533 εκατομμύρια λίρες.

Συν τοις άλλοις, λόγω της βασιλικής τους καταγωγής, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι αν ο Κάρολος και η Camilla έβγαζαν τα κοσμήματά τους σε δημοπρασία, θα εισέπρατταν ακόμη υψηλότερα από την εκτιμώμενη αξία. Όταν κάποια από τα κοσμήματα της πριγκίπισσας Μαργαρίτας βγήκαν σε δημοπρασία το 2006, κατέληξαν να κερδίσουν 18 φορές περισσότερα από ό,τι ήταν η ανώτερη εκτίμησή τους – ένα αντικείμενο είχε εκτιμηθεί σε μόλις 30 λίρες και κατέληξε να πωληθεί για 3.600 λίρες.

Η εκλιπούσα βασίλισσα είχε πάνω από 300 κοσμήματα και είναι πιθανό να τα κληροδότησε όλα αυτά στον Κάρολο και την Camilla.

Κληρονομιά

Λόγω του ότι η βασιλική οικογένεια δεν πληρώνει φόρο κληρονομιάς, τα περιουσιακά στοιχεία που άφησε η εκλιπούσα βασίλισσα στον Κάρολο στη διαθήκη της, θα έχουν μείνει ανέγγιχτα σε αξία. Η προσωπική περιουσία της αείμνηστης βασίλισσας εκτιμάται ότι ήταν περίπου 500 εκατομμύρια λίρες τη στιγμή του θανάτου της, και αυτό πιθανότατα θα έχει μεταβιβαστεί στον Κάρολο στο πλήρες ποσό του – είναι επίσης πιθανό ότι ο βασιλιάς θα έχει κληρονομήσει άλλα 70 εκατομμύρια λίρες σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στην αείμνηστη βασίλισσα μητέρα.

Άλλα περιουσιακά στοιχεία

Εκτός από όλα όσα έχουν ήδη αναφερθεί, υπάρχουν και άλλα μέρη στην περιουσία του βασιλιά και της βασίλισσας. Η ιδιωτική συλλογή αυτοκινήτων της βασιλικής οικογένειας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 6,3 εκατομμύρια λίρες, ενώ η εκλιπούσα βασίλισσα είναι πιθανό να έχει κληροδοτήσει στον βασιλιά τα άλογα ιπποδρομιών της.

Παρόλο που ο Κάρολος δεν έχει την ίδια αγάπη για την εκτροφή αλόγων που είχε η αείμνηστη μητέρα του, πιστεύεται ότι έχει αποκτήσει άλογα κούρσας αξίας 27 εκατομμυρίων λιρών. Ο μονάρχης έχει ήδη αρχίσει να βγάζει σε πλειστηριασμό μερικά από τα άλογα, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει περίπου 2,3 εκατομμύρια λίρες.

Ένα πιο μοναδικό περιουσιακό στοιχείο είναι μια ιδιωτική συλλογή γραμματοσήμων, η οποία ξεκίνησε από τον προπάππου του βασιλιά, τον βασιλιά Γεώργιο Ε. Η συλλογή περιέχει αρκετά πολύ σπάνια γραμματόσημα από χώρες όπως το Λάος και η αξία της εκτιμάται περίπου στα 100 εκατομμύρια λίρες.

Φωτογραφία: Instagram/ @clarencehouse

Διάβασε ακόμη