Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Style: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τζιν παντελόνι

Το πιο ευέλικτο και cool κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου.

Αν και είναι ταυτισμένο με το αμερικανικό στυλ, η αλήθεια είναι ότι το τζιν κατάγεται από την Ιταλία, αφού το πρώτο μοντέλο σχεδιάστηκε και ράφτηκε στη Γένοβα το 18ο αιώνα. Τα πρώτα τζιν τα φορούσαν οι Ιταλοί ναυτικοί, γιατί ήταν πολύ ανθεκτικά στο νερό και στην αρμύρα. Εξάλλου, το όνομά του “jean” είναι παράφραση της λέξης “Genoa” (η Γένοβα στα αγγλικά). Το ύφασμα από το οποίο κατασκευάστηκαν τα πρώτα μοντέλα (χρησιμοποιείται ακόμα) προήλθε από τη γαλλική πόλη Νιμ (de Nîmes στα γαλλικά), εξ ου και ονομάστηκε ντένιμ.

Οι αμερικανικές ρίζες του εντοπίζονται στο 1853, όταν ένας 24χρονος Βαυαρός, ο Lebb (αργότερα το άλλαξε σε Levi) Strauss, κατέφθασε στο Σαν Φρανσίσκο από τη Νέα Υόρκη για να ανοίξει υποκατάστημα της υφαντουργικής επιχείρησης που διατηρούσε με τους αδελφούς του. Ένας από τους ράφτες με τους οποίους συνεργαζόταν σκέφτηκε να ενισχύσει με μεταλλικά καρφιά σημεία που φθείρονταν περισσότερο, όπως οι τσέπες. Οι δύο τους κατοχύρωσαν την αποκλειστικότητα της παραγωγής παντελονιών με τέτοια στοιχεία για 20 χρόνια στις 20 Μαΐου του 1873.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Viky Rader (@vikyandthekid)

Οι πρώτοι που αγάπησαν το τζιν ήταν οι εργάτες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι καουμπόηδες. Τα χρόνια μετά το μεγάλο χρηματιστηριακό κραχ του 1929 όσοι διέθεταν αγροκτήματα στην Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα νοίκιαζαν δωμάτια σε εύπορες οικογένειες για τις διακοπές τους. Εκείνοι αγόραζαν μανιωδώς σουβενίρ, όπως καουμπόικα καπέλα, μπότες και, φυσικά, τζιν παντελόνια, τα οποία φορούσαν στις casual εμφανίσεις τους και όταν επέστρεφαν στη βάση τους.

Αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι στρατιώτες υιοθέτησαν τα τζιν στις εξόδους τους καθιστώντας τα συνώνυμο της ελευθερίας και κατά συνέπεια της επαναστατικότητας. Γι’ αυτό και στη δεκαετία του ’50 απαγορευόταν στους μαθητές της Αμερικής να φοράνε τζιν στο σχολείο! Αυτό ανατράπηκε στα ’60s, όταν έγινε το επίσημο ένδυμα της νεολαίας, κάτι που ισχύει και σήμερα.

Οι χρονιές-ορόσημο στην ιστορία του τζιν

1890: Η Levi’s άρχισε να βάζει νούμερα στα μοντέλα της. Έτσι γεννήθηκε το διάσημο 501. Αν δεν έχεις δει τα θρυλικά τηλεοπτικά σποτ των ’80s και ’90s, πρέπει να τα δεις:

1935: Κατασκευάστηκε το πρώτο γυναικείο τζιν παντελόνι.

1977: Εμφανίστηκαν τα πρώτα “επώνυμα” τζιν, με την υπογραφή του Calvin Klein.

1999: Το Ανώτατο Ιταλικό Δικαστήριο ακύρωσε ποινή φυλάκισης 2 ετών που είχε επιβάλει δικαστήριο της Ρώμης σε έναν άντρα για βιασμό. Η αιτιολογία ήταν πως είναι αδύνατον να βγάλει κανείς ένα στενό τζιν παντελόνι χωρίς τη συναίνεση εκείνου που το φοράει.

Tips για να μην ξεθωριάσει το τζιν παντελόνι σου

Φρόντισε την πρώτη φορά που θα χρειαστεί πλύσιμο να το πας στο καθαριστήριο. Στη συνέχεια μπορείς να το πλένεις στο πλυντήριο, πάντα γυρισμένο ανάποδα, με απορρυπαντικό για σκούρα ρούχα και σε κρύο νερό. Λίγο ξίδι στο νερό του ξεβγάλματος θα σταθεροποιήσει το χρώμα. Άφησέ το να στεγνώσει σε σκιερό μέρος – ποτέ στον ήλιο ούτε κοντά σε θερμαντικά σώματα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Viky Rader (@vikyandthekid)

Πηγή: madamefigaro.gr

Φωτογραφία: instagram/ @vikyandthekid

Διάβασε ακόμη