Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Retinol sandwich: Η μέθοδος που σε βοηθά να εφαρμόσεις τη ρετινόλη χωρίς να ερεθίσεις το δέρμα σου

Πώς να εφαρμόσεις το πιο δραστικό αντιγηραντικό συστατικό στο πρόσωπο σου.

Η ρετινόλη (βιταμίνη Α) είναι ένα από τα πιο γνωστά, δραστικά αντιγηραντικά συστατικά. Ιδαίτερα αγαπητό από δερματολόγους και beauty addicts εδώ και χρόνια, έχει την ιδιότητα να απευθύνεται σε ένα πλήθος προβλημάτων που σχετίζονται με την επιδερμίδα, όπως είναι οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες, οι κηλίδες, ο ανομοιόμορφος τόνος και η θαμπή επιδερμίδα. Η ρετινόλη προάγει, μεταξύ άλλων, την παραγωγή του κολλαγόνου, βοηθά στο γέμισμα ακόμα και των πιο βαθιών ρυτίδων ενώ αναδομεί την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Διάβασε ακόμη – Οι πιο hot τάσεις στο μανικιούρ για φέτος το καλοκαίρι

Παρ᾽όλα αυτά, έχει ενοχοποιηθεί αρκετά στο παρελθόν για πρόκληση ερεθισμών, ερυθρότητας, ξηρότητας και ξεφλουδίσματος, ενώ όσο κι αν έχουν “απλοποιηθεί” οι συνθέσεις προϊόντων με ρετινόλη, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ερεθιστική σε άτομα που τη χρησιμοποιούν για πρώτη φορά αλλά και σε ανθρώπους με πολύ ευαίσθητο δέρμα.

Αν θες να εντάξεις κάποιο σέρουμ ή κρέμα με ρετινόλη στη ρουτίνα σου αλλά φοβάσαι τις επιπτώσεις της στο δέρμα σου, υπάρχει μια μέθοδος που εγγυάται μέγιστη απόδοση και όσο το δυνατόν λιγότερους ερεθισμούς.

Διάβασε ακόμη – Angelina Jolie: Άλλαξε ολοκληρωτικά το χρώμα των μαλλιών της

Αυτή δεν είναι άλλη από τη μέθοδο “sandwich” ή “retinol sandwich“, που θέλει την εφαρμογή δύο στρωμάτων από την ενυδατική σου κρέμα πριν και μετά τη ρετινόλη. Αυτή η τακτική βοηθά την αποτροπή ερεθισμών στο δέρμα αφού δημιουργεί κατά κάποιον τρόπο ένα στρώμα υγρασίας μεταξύ της επιδερμίδας και της ρετινόλης, με αποτέλεσμα να μην έρχεται η τελευταία σε άμεση επαφή με την επιδερμίδα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απλώσεις, σε στεγνό και καθαρό δέρμα, την αγαπημένη σου ενυδατική και να αφήσεις λίγα λεπτά για να στεγνώσει καλά. Στη συνέχεια, εφάρμοσε τη ρετινόλη και στο τέλος πέρασε άλλο ένα στρώμα από την ενυδατική σου, που θα “κλειδώσει” τo δραστικό αυτό συστατικό.

Τι πρέπει να προσέξεις:

  • Όπως ίσως γνωρίζεις ήδη, κι εφόσον ξεκινάς τη ρετινόλη για πρώτη φορά, πρέπει να την εντάξεις σταδιακά στη ρουτίνα σου ξεκινώντας με ένα ή δύο βράδια την πρώτη βδομάδα και αυξάνοντας σιγά σιγά τη χρήση της όσο περνά ο καιρός.
  • Ποτέ μην αναμειγνύεις κάποιο προϊόν με ρετινοειδή μαζί με την ενυδατική σου, απλώνοντάς τα ταυτόχρονα στο δέρμα σου. Κι αυτό γιατί δεν έχεις τον έλεγχο της ακρίβειας στην εφαρμογή της ρετινόλης, η οποία μπορεί να μην μοιραστεί ισόποσα στο δέρμα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργηθούν ερεθισμοί, ιδίως αν έχεις ευαίσθητο δέρμα.
  • Μην ξεχνάς για κανέναν λόγο το αντηλιακό σου το επόμενο πρωί ενώ ποτέ μην εφαρμόσεις ρετινόλη ή οποιοδήποτε ρετινοειδές σε πρωινή skincare ρουτίνα.
  • Προτίμησε ελαφριές και oil-free, μη φαγεσωρογόνες συνθέσεις στην ενυδατική σου κρέμα αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, και πιο πλούσιες, κρεμώδεις υφές αν έχεις ξηρή.

Πηγή: madamefigaro.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη