Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

7 φυτά για να ανανεώσεις την κουζίνα σου

Φέρε την φύση μέσα στο σπίτι σου με τα παρακάτω υπέροχα φυτά εσωτερικού χώρου.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ζωντανέψεις και να δώσεις χρώμα στην κουζίνα σου χρησιμοποιώντας φυτά. Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αποτελούν απλώς styling statement στη διακόσμηση του σπιτιού σου, αλλά προσφέρουν αρκετά οφέλη για την υγεία σου. Μειώνουν το άγχος, προσφέρουν ευεξία και απορροφούν τους εσωτερικούς ρύπους.

Προτού ωστόσο αποφασίσεις ποια φυτά θέλεις να εντάξεις στην κουζίνα σου πρέπει να δεις πρώτα ποια είναι τα πιο κατάλληλα για το συγκεκριμένο περιβάλλον.

Διάβασε ακόμη – Eco tip από την Αριάνα Ντεμιάν: Πώς να φροντίσεις τα φυτά στο σπίτι σου

Κισσός

Ο κισσός είναι εξαιρετικά εύκολο να αναπτυχθεί σε εσωτερικό χώρο αρκεί να βρίσκεται σε φωτεινό σημείο. Καθαρίζει τον αέρα απομακρύνοντας ρύπους και μούχλα και προσθέτει χρώμα στην κουζίνα. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να το τοποθετήσεις σε σημείο που δεν είναι προσβάσιμο στο κατοικίδιο σου καθώς είναι τοξικό για τα ζώα.

Φυτό αράχνη (spider plant)

Υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος που το φυτό αράχνη είναι ένα από τα πιο ιδανικά φυτά εσωτερικού χώρου. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, αναπτύσσεται κάτω από ποικίλες συνθήκες και χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα. Τοποθέτησέ το σε ένα ηλιόλουστο σημείο, πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή κρέμασέ το σε μία κρεμαστή γλάστρα.

Aloe vera

Εκτός του ότι ευδοκιμεί ακόμη και στο πιο ζεστό περιβάλλον η αλόη είναι πολύτιμη για να υπάρχει στην κουζίνα σου και εξαιρετικά θαυματουργή για το δέρμα σου. Μετά το πλύσιμο των πιάτων ενυδάτωσε τα χέρια σου απλώς κόβοντας ένα από τα κάτω φύλλα της. Το πολύτιμο και θεραπευτικό τζελ της αλόης είναι ιδανικό επίσης για μικρά εγκαύματα. Όπως όλα τα παχύφυτα χρειάζεται ελάχιστο νερό και άφθονο ήλιο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τον χυμό αλόης σε άλλους χυμούς.

Pilea peperomioides

Γνωστό και ως “Chinese money plant”, η πιλέα ένα φυτό με λεία, στρογγυλά, σαρκώδη και μεσαία μεγέθους πράσινα φύλλα σε μακριούς μίσχους. Χρειάζεται αρκετό φως αλλά όχι απευθείας στον ήλιο για να μην καούν τα φύλλα της. Αν αρχίσουν να γέρνουν τότε αυτό είναι ένα σημάδι πως χρειάζεται νερό. Τα πλατιά φύλλα της χρειάζονται επίσης συχνό καθάρισμα με ένα νωπό πανάκι.

Σανσεβιέρια

Η σανσεβιέρια ευδοκιμεί ακόμη και όταν δεν ασχολείσαι μαζί της όμως χρειάζεται πολύ φως για να αναπτυχθεί σωστά. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι το πότισμά της. Πότιζε μία φορά το μήνα και άφηνε χρόνο μέχρι να στεγνώσει το χώμα της προτού την ποτίσεις ξανά. Ιδιαίτερη προσοχή επίσης αν έχεις κατοικίδιο καθώς τα φύλλα της είναι τοξικά.

Senecio rowleyanus

Σαν μικρά πράσινα μαργαριτάρια που πέφτουν από τη γλάστρα το senecio rowleyanus εκτός από ένα πανέμορφο και ιδιαίτερο φυτό θέλει ελάχιστη φροντίδα. Θέλει ελάχιστο νερό ενώ αντέχει τόσο σε ήλιο όσο και σε σκιά. Μία γλάστρα καλάθι είναι ότι πρέπει γι αυτό το φυτό που θα στολίσει την κουζίνα σου με τον καλύτερο τρόπο. Χρειάζεται λίπασμα μόνο την περίοδο ανάπτυξής του, δηλαδή τους ανοιξιάτικους μήνες.

Αερόφυτα

Τα αερόφυτα ανήκουν στο γένος Tillandsia και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διακόσμησης. Τα περισσότερα συστατικά τους τα παίρνουν από τον αέρα γι αυτό και δεν χρειάζονται χώμα. Χρειάζονται φωτεινό σημείο ενώ ποτίζονται μια φορά την εβδομάδα είτε με βύθιση στο νερό είτε με ψέκασμα. Αφού ποτιστούν άφησέ τα ανάποδα να στεγνώσουν ώστε να αποβάλλουν όλη την υγρασία από το εσωτερικό τους καθώς είναι σημαντικό να είναι στεγνά. Η συχνότητα του ποτίσματος μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή (τον χειμώνα  μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό ενώ το καλοκαίρι πιο συχνό). Για περισσότερες ιδέες αρκεί να χαζέψεις το hashtag #airplantsofinstagram.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη