Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Elon Musk: Η ιδιαίτερη ιστορία ζωής του νέου ιδιοκτήτη του Twitter

Τον έδερναν οι συμμαθητές του, ο πατέρας του σκότωσε τρεις ανθρώπους, ο ίδιος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος πάνω στη Γη.

Το μεγαλύτερο “deal” για την εξαγορά μιας ιδιωτικής επιχείρησης εδώ και δύο δεκαετίες επισφράγισε την Δευτέρα, 25 Απριλίου ο Elon Musk, καθώς αποκτά το Twitter έναντι ποσού που ανέρχεται σχεδόν σε 44 δισ. δολάρια, όπως έγραψαν οι New York Times.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας Twitter Inc ανεστάλη εν αναμονή ανακοινώσεων, όπως έγινε γνωστό από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα, η μετοχή της εταιρείας κατέγραφε άνοδο +5,5%, φτάνοντας τα 51,60 δολάρια.

Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή για την εταιρεία, που συμπληρώνει 16 χρόνια ως ένας από τους πλέον επιδραστικούς χώρους δημόσιας συζήτησης στον κόσμο και πλέον βρισκόταν αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων.

Διάβασε ακόμη – Στη δημοσιότητα βίντεο και εικόνες με την Amber Heard στην αγκαλιά του Elon Musk και James Franco σε ασανσέρ

“Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατίας που λειτουργεί και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας” ανέφερε ο Musk σε ανακοίνωσή του. Ο επιχειρηματίας συμφώνησε να καταβάλει 54,20 δολάρια ανά μετοχή και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο στο οποίο εισήχθη το 2013.

Tο life story του ανθρώπου που θέλει να αφήσει πίσω του τη Γη και να πάει να μείνει στο διάστημα έχει πολλούς και αξιοπρόσεκτους “σταθμούς”.

Καταρχάς, γεννήθηκε
Είδε το φως το αληθινό στις 28 Ιουνίου του 1971. Στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. Ο πατέρας του είναι κατά βάση μηχανικός και η μητέρα του διαιτολόγος και μοντέλο που έχει δει τη φάτσα της τυπωμένη στα κουτιά των Special K αλλά και στο εξώφυλλο του Time.

Οι γονείς του χώρισαν το 1979 και ο Elon πήγε να μείνει με τον πατέρα του, τον οποίο θεωρεί μέχρι σήμερα κάθαρμα. Μάλιστα, σε συνέντευξή του έχει αναφέρει ότι δεν δίστασε να πυροβολήσει και σκοτώσει εν ψυχρώ τρεις διαρρήκτες.

Τα παιδικά χρόνια
Σε ηλικία 12 ετών έφτιαξε ένα απλό ηλεκτρονικό παιχνίδι και το πούλησε σε ένα περιοδικό για υπολογιστές προς 500 δολάρια. Εν τω μεταξύ, τα άλλα παιδιά στο σχολείο τον χτυπούσαν. Μάλιστα, μία φορά, αφού έχασε τις αισθήσεις του, χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Φοιτητής στον Καναδά
Όταν έκλεισε τα 18 πήγε να μείνει στην πατρίδα της μητέρας του, μαζί με τα άλλα δύο αδέρφια του. Σπούδασε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Οντάριο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, με πτυχία στη Φυσική και τα Οικονομικά.

Επιχειρηματικό μυαλό
Όσο ήταν στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια νοίκιασε από κοινού με έναν συμφοιτητή του το μέγαρο μίας φοιτητικής αδελφότητας και το μετέτρεψαν σε club νυχτερινής διασκέδασης. Παρότι μετά την αποφοίτησή του έγινε δεκτός για διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, τα φόρτωσε στον κόκορα και δοκίμασε την τύχη του στη διαφαινόμενη έκρηξη των εταιρειών dot-com.

Η πρώτη δική του εταιρεία
Την ίδρυσε με το αδερφό του και τη στήριξη επενδυτών της Silicon Valley. Το όνομά της ήταν Zip2 και προμήθευε με ταξιδιωτικούς οδηγούς πόλης εφημερίδες όπως οι New York Times. Την αγόρασε η Compaq, κάτι που έκανε τον Musk να κερδίσει 22 εκατομμύρια δολάρια.

Πάει γι’ άλλα
Στη συνέχεια, το 1999, με κεφάλαιο 10 εκατομμύρια δολάρια, ίδρυσε την X.com, μία διαδικτυακή εταιρεία τραπεζικών υπηρεσιών. Έναν χρόνο αργότερα, η X.com συγχωνεύτηκε με την Confinity για να σχηματίσουν την PayPal, της οποίας ο ίδιος έγινε CEO. Απολύθηκε από τη θέση του στα τέλη του 2000, παραμένοντας κύριος μέτοχός της. Μετά την πώλησή της στην eBay, το 2002, κατέληξαν στην τσέπη του 165 εκατομμύρια δολάρια.

Διάβασε ακόμη – Ο Elon Musk κυκλοφορεί δική του τεκίλα

Ως το διάστημα
Στις αρχές του 2002, ίδρυσε την εταιρεία που θα γινόταν γνωστή ως SpaceX με κεφάλαιο 100 εκατομμύρια δολάρια από τα λεφτά της Paypal. Σκοπός του; Να κάνει τα ταξίδια στο διάστημα πιο προσιτά. Απώτερος σκοπός; Η αποίκιση του Άρη.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λοιπά projects
Το 2004 έγινε η αρχή για την Tesla Motors των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, μία επένδυση στην οποία συνεισέφερε 70 εκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο βγήκε στην αγορά δύο χρόνια αργότερα και ο ίδιος το 2008 έγινε CEO της. Εν τω μεταξύ πρόλαβε να ιδρύσει και την SolarCity που ασχολείται με την ηλιακή ενέργεια και η οποία εξαγοράστηκε το 2006 από την Tesla.

Έζησε ένα δράμα
Το 2008 η Tesla είχε πάρει την κατιούσα και ο ίδιος είχε βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας.

Μία φεύγει, μία έρχεται
Το 2008 ήταν και η χρονιά που χώρισε από την πρώτη του σύζυγο, την Καναδή συγγραφέα Justine Musk με την οποία είχαν παντρευτεί το 2000 και είχαν αποκτήσει έναν γιο που πέθανε 10 εβδομάδες μετά τη γέννησή του από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και άλλους πέντε γιους, σε δύο γέννες. Στη συνέχεια, άρχισε να βγαίνει με την ηθοποιό Talulah Riley.

Παντρεύτηκαν το 2010, χώρισαν το 2012, ξαναπαντρεύτηκαν το 2013, το 2014 ο Musk κατέθεσε αίτηση διαζυγίου την οποία απέσυρε, το 2016 ήταν η σειρά της Riley να κάνει αίτηση διαζυγίου. Χώρισαν επισήμως τον Οκτώβριο του 2016 κι έπειτα, για έναν χρόνο, ο Musk έβγαινε με την ηθοποιό Amber Heard. Από την άνοιξη του 2018 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 έχει δεσμό με τη φοβερή και τρομερή μουσικό Grimes, η οποία τον Μάιο του 2020 γέννησε τον γιο τους.

Τα κρίσιμα Χριστούγεννα του 2008
Καλά τα νέα λίγο πριν μπούμε στο 2009. Η SpaceX έκλεισε ένα συμβόλαιο 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων με τη NASA και η Tesla προσέλκυσε εξωτερικούς επενδυτές. Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται όλο και καλύτερα τις επόμενες χρονιές, οι οποίες ήταν γεμάτες επιτυχίες σε επίπεδο διαστημικής τεχνολογίας και συμβολαίων με την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Elon Musk είναι, πλέον, ένας επιχειρηματίας-σταρ.

Κι άλλα projects
Στα παράλληλα σχέδιά του συμπεριλαμβάνονται το Hyperloop, μία υπερταχεία που, θεωρτητικά, μπορεί να μεταφέρει τους επιβάτες της από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο μέσα σε 30 λεπτά. Ο τομέας των μετακινήσεων φαίνεται να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς το 2016 ίδρυσε την Boring Company με αποστολή το σκάψιμο ενός δικτύου τούνελ κάτω και γύρω από πόλεις, στα οποία δεν θα υπάρχει κίνηση και θα επιτρέπουν την οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες.

Τεχνητή νοημοσύνη
Στα τέλη του 2015 συνίδρυσε την OpenAI, μία ΜΚΟ αφιερωμένη στην έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και την εξασφάλιση ότι αυτή δεν θα στραφεί ενάντια στην ανθρωπότητα. Τρία χρόνια αργότερα ανακοίνωσε την απόσυρσή του από δαύτη, καθώς στον ίδιο τομέα είχε αρχίσει να εργάζεται και η Tesla. Σε παρόμοια νερά πλέει και η Neuralink που ίδρυσε το 2017, η οποία στοχεύει να αναπτύξει συσκευές που να μπορούν να εμφυτευτούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Εκείνος κι ο Trump
Την ίδια χρονιά συμπορεύτηκε με τον Donald Trump, αλλά τελικά αποφάσισε να τον εγκαταλείψει όταν εκείνος έβγαλε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Εκείνος και το Twitter
Το 2018 τουΐταρε ότι σκεφτόταν να ιδιωτικοποιήσει την Tesla και μερικές ημέρες αργότερα κλήθηκε να λογοδοτήσει για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ η οποία κινήθηκε νομικά εναντίον του για ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις. Το αποτέλεσμα; 20 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο για τον ίδιο και 20 για την Tesla. Επίσης καρατομήθηκε από επικεφαλής στην Tesla και διορίστηκε επιτροπή για να ελέγχει τις επικοινωνίες του.

Κάποιες φορές καλύτερα να μασάει
Κι όσο γίνονταν όλα αυτά, μέσω Twitter, ο Musk αποκάλεσε τον Βρετανό δύτη Vernon Unsworth παιδεραστή, όταν ο δεύτερος χαρακτήρισε την προσπάθεια του μεγιστάνα να συνεισφέρει στη διάσωση 12 αγοριών και του προπονητή τους που είχαν εγκλωβιστεί σε μία σπηλιά της Ταϊλάνδης “δημοσιοσχετίστικο διαφημιστικό τέχνασμα”.

Εκείνος, ο κορονοϊός και το Bitcoin
Πάλι στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter, κάπου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, φρόντισε να ενημερώσει τις ακολούθους του και όποιον άλλο ενδιαφερόταν για την αποψάρα του ότι ο πανικός για τον ιό είναι μία κουταμάρα. Στη συνέχεια του έδωσε και κατάλαβε με διάφορες άλλες μπαρούφες και τουϊταρίσματα μη-επιστημονικών δεδομένων.

Μάλιστα, το τερμάτισε αποκαλώντας φασιστικές τις οδηγίες των lockdowns και ανοίγοντας παράνομα το εργοστάσιο της Tesla στην Καλιφόρνια. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊό και στη συνέχεια δήλωσε ότι μάλλον νόσησε ελαφρά από Covid-19. Όσο για τα tweets του για το Bitcoin; Θα μπορούσαν να συρραφθούν και να γραφτεί μία νέα Ομήρου Οδύσσεια.

Φέροικος σαν τα σαλιγκάρια; #not
“Νομίζω πως θα μου χρειαστούν έξι μήνες για να πάω στον Άρη, με το βέλτιστο κόστος κατανάλωσης ενέργειας. Τότε, θα χρειαστούν επιπλέον δεκαοκτώ μήνες για να επαναπροσδιοριστούν οι πλανήτες. Και στη συνέχεια, θα θέλω ακόμη έξι μήνες για να επιστρέψω. Με κάποιες βελτιώσεις, μπορώ να μειώσω το χρόνο του ταξιδιού στους τρεις μήνες. Και αυτό είναι κάτι εντελώς διαχειρίσιμο. Αρκεί ασφαλώς η Αμερική να έχει τη θέληση να κάνουμε κάτι τέτοιο” έλεγε πίσω στο 2012, μιλώντας στο Esquire.

Αυτό δεν ήταν μόνο ένα μικρό μέρος από τα όνειρά του για το διάστημα, τα οποία προφανώς, σχεδόν 11 χρόνια μετά, τείνουν όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Παρότι μέχρι πρόσφατα τα πήγαινε φίνα με την ακίνητη περιουσία, μέσα στο 2021 άρχισε να ξεπουλάει αυτήν που είχε στο όνομά του, με αποκορύφωμα την απόφασή του να αρχίσει να ζει σε ένα μινιόν λυόμενο. Θα μπορούσε βέβαια να το πουλήσει και αυτό, να φορτώσει τα υπάρχοντά του σε ένα backpack και να αρχίσει να γυρίζει τον πλανήτη φέροικος σαν τα σαλιγκάρια.

Αλλά, προφανώς, προτιμά το διάστημα και τα διαστημόπλοια. Ίσως και τους εξωγήινους από τους ανθρώπους.

Πηγή: esquire.com.gr, protothema.gr

Φωτογραφία: EPA

Διάβασε ακόμη