Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Barbie: Ο συγκλονιστικός μονόλογος της ταινίας σου περιγράφει πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα

Τι σημαίνει η πατριαρχία.

Η ταινία Barbie έχει ήδη σημειώσει ρεκόρ εισπράξεων ήδη από τις πρώτες μέρες της προβολής της. Όμως, δεν είναι μόνο ένα συννεφάκι ροζ όπου όλα είναι καλά και… ροζ. Τουναντίον, είναι ένας Δούρειος Ίππος που κρύβει πολλές kinder εκπλήξεις. Η συγκλονιστικότερη είναι ο μονόλογος της Αmerica Ferrera προς το τέλος της ταινίας.

Εκεί προσπαθώντας να παρηγορήσει τη Barbie μετά τη μετατροπή της Barbie Land σε πατριαρχικό τερέν, η Gloria (η ηρωίδα που υποδύεται η Ferrera) έχει πολλά να πει για το “Kendom”. Έτσι, απαγγέλλει έναν υπέροχο μονόλογο για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα, με τον οποίο δεν μπορούμε παρά να ταυτιστούμε πλήρως.

Διάβασε ακόμη – Η 3D εκδοχή της Barbie που έγινε viral (βίντεο)

Ο μονόλογος γράφτηκε αρχικά από την Greta Gerwig (την σκηνοθέτρια), αποκάλυψε το The Cut, αλλά η Gerwig και η Ferrera πέρασαν μήνες για να τον βελτιώσουν στην τελική εκδοχή που η Ferrera μοιράζεται στην ταινία. “Στέλναμε η μία στην άλλη οτιδήποτε σχετικό”, δήλωσε η Ferrera, προσθέτοντας ότι χρησιμοποίησαν τραγούδια, άρθρα και σκηνές ταινιών που αποτύπωναν “αυτό για το οποίο μιλάει η Gloria”, όπως και ένα κείμενο που είχε γράψει μήνες πριν η Ferrera.

Ο μονόλογος χρειάστηκε σχεδόν 30 λήψεις για να αποτυπωθεί και η Gerwig αποκάλυψε ότι όλοι στο πλατό, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών, έκλαιγαν ακούγοντάς τον. Η ίδια η Robbie επηρεάστηκε τόσο πολύ που ένας βοηθός σκηνοθέτη της υπενθύμισε ότι έπρεπε να ηρεμήσει. Είπε: “Δεν χρειάζεται να κλαις, δεν είσαι στην κάμερα”, θυμήθηκε η Robbie. “Δεν το κάνω επίτηδες'”.

Διάβασε ακόμη – Η Barbie τώρα και σε burger

Ο μονόλογος:

“Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να είσαι γυναίκα. Όσο όμορφη και όσο έξυπνη κι αν είσαι, ποτέ δεν πιστεύεις ότι είσαι αρκετά καλή. Πρέπει πάντα να είμαστε εξαιρετικές, αλλά με κάποιο τρόπο το κάνουμε πάντα λάθος. Πρέπει να είσαι αδύνατη, αλλά όχι πολύ αδύνατη. Και ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι θέλεις να είσαι αδύνατη. Πρέπει να λες ότι θέλεις να είσαι υγιής, αλλά συγχρόνως οφείλεις να είσαι και αδύνατη. Πρέπει να έχεις λεφτά, αλλά δεν μπορείς να ζητήσεις λεφτά γιατί αυτό είναι χυδαίο. Πρέπει να προσπαθείς να γίνεις το αφεντικό, αλλά δεν μπορείς να είσαι σκληρό αφεντικό. Πρέπει να ηγείσαι, αλλά δεν μπορείς να απορρίπτεις τις ιδέες των άλλων. Πρέπει να αγαπάς το να είσαι μητέρα, αλλά να μη μιλάς συνέχεια για τα παιδιά σου. Πρέπει να είσαι γυναίκα καριέρας, αλλά και να φροντίζεις πάντα για τους άλλους. Πρέπει να αντιδράς στις απαίσιες ανδρικές συμπεριφορές, αλλά αν το κάνεις, σε κατηγορούν ότι διαρκώς παραπονιέσαι. Πρέπει να παραμένεις όμορφη για τους άνδρες, αλλά όχι τόσο όμορφη ώστε να τους δελεάζεις υπερβολικά ή να απειλείς με την ομορφιά σου άλλες γυναίκες, από τη στιγμή που υποτίθεται ότι είσαι μέλος της γυναικείας αδελφότητας. Πρέπει πάντα να ξεχωρίζεις και πάντα να είσαι ευγνώμων. Μην ξεχνάς όμως ποτέ ότι το σύστημα είναι στημένο. Δεν πρέπει ποτέ να γερνάς, να είσαι ποτέ αγενής, να κάνεις επίδειξη, να είσαι εγωίστρια, να πέφτεις, να αποτυγχάνεις, να δείχνεις ότι φοβάσαι, να παρεκκλίνεις από τη γραμμή. Είναι τόσο δύσκολο! Είναι τόσο αντιφατικό και κανείς δεν πρόκειται να σου δώσει μετάλλιο ή να σου πει ευχαριστώ! Και στο τέλος σου λένε ότι όχι μόνο τα έχεις κάνεις όλα λάθος, αλλά και ότι για όλα φταις εσύ. Έχω κουραστεί τόσο πολύ να βλέπω τον εαυτό μου και κάθε άλλη γυναίκα να γίνεται κόμπος για να φαίνεται συμπαθητική. Και αν όλα αυτά ισχύουν ακόμα και για μια κούκλα, τότε δεν ξέρω καν τι να σκεφτώ πια”.

Πηγή: womantoc.gr

Διάβασε ακόμη