Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα;

Ποια είναι η σωστή επιλογή σε κάθε περίπτωση.

Μπορούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα να αποτελέσουν μια οικολογική επιλογή και ποιες τροφές δεν πρέπει να βάζεις στην κατάψυξη; Σύµφωνα µε τον Oργανισµό Τροφίµων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), περίπου τα µισά από όλα τα τρόφιµα που παράγονται παγκοσµίως πετιούνται.

Πώς θα αποφύγεις την σπατάλη

Οργανώσου περισσότερο

Ο προσεκτικός σχεδιασµός των γευµάτων µπορεί να σε βοηθήσει να µειώσεις τη σπατάλη των τροφίµων. Προγραµµάτισε τα γεύµατα της εβδοµάδας και αγόρασε µόνο τα υλικά που θα χρειαστείς για την παρασκευή τους. Αν µια συνταγή θέλει δύο µήλα, αγόρασε µόνο δύο µήλα. Η αγορά των ποσοτήτων που χρειάζεσαι είναι πιο εύκολη όταν ψωνίζεις χύµα ή στη λαϊκή αντί συσκευασµένα. Προσπάθησε να αποφύγεις τις αυθόρµητες αγορές στο σούπερ µάρκετ, ειδικά στα αναλώσιµα τρόφιµα.

Aξιοποιώντας τα κατεψυγμένα τρόφιμα

Αν δεν είσαι τύπος που µπορεί να οργανώσει τα γεύµατα της εβδοµάδας, αλλά ξέρεις ότι πρέπει να φας µπρόκολο, για παράδειγµα, γιατί είναι super food και σε ωφελεί, προτίµησε το κατεψυγµένο για να αποφύγεις να πετάς περισσεύµατα του νωπού στα σκουπίδια. Εξάλλου, σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα, τα λαχανικά που καταψύχονται µέσα σε 2 ώρες µετά τη συγκοµιδή τους είναι πιο θρεπτικά και έχουν συγκρατήσει περισσότερη βιταµίνη C από τα φρέσκα που θα φτάσουν στο πιάτο σου µέρες µετά.

Τι ΔΕΝ μπαίνει στην κατάψυξη

  • Ο καφές: Απόφυγε τις χαµηλές θερµοκρασίες που τον ξηραίνουν και προτίµησε ένα αεροστεγές δοχείο σε ξηρό και σκοτεινό µέρος.
  • Τα αποψυγµένα κρεατικά: Όταν το κρέας αποψύχεται σε θερµοκρασία περιβάλλοντος, αρχίζουν να αναπτύσσονται στην επιφάνειά του βακτήρια. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να µαγειρευτεί πριν καταναλωθεί. Αν ξαναµπεί στην κατάψυξη, αυτοί οι µικροοργανισµοί µπορεί να συνεχίσουν να αναπαράγονται.
  • Όλα τα φρούτα και λαχανικά µε υψηλή περιεκτικότητα σε νερό: Πεπόνι, καρπούζι, µήλο, πατάτα, αγγούρι κ.ά. δεν µπαίνουν στην κατάψυξη, γιατί χάνουν το σχήµα και την υφή τους όταν αποψυχθούν. Αν θες όµως να τα χρησιµοποιήσεις για smoothies, µπορείς να τα καταψύξεις.
  • Τα βρασµένα ζυµαρικά: Επειδή περιέχουν νερό, η υφή τους θα αλλάξει και όταν τα ξεπαγώσεις θα είναι παραβρασµένα. Μπορείς, όµως, να τα βράσεις λιγότερο από όσο χρειάζεται ώστε όταν ξεπαγώσουν να είναι µαλακά.
  • Και τα μαλακά τυριά: Ενώ τα σκληρά τυριά µπορούν να καταψυχθούν είτε σε µεγάλα κοµµάτια, είτε σε φέτες, είτε τριµµένα, τα µαλακά, όπως η φέτα, τα spread, το cottage κ.λπ., δεν µπαίνουν στην κατάψυξη.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη