Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ann-Sofie Johansson & Julien Dossena: Μας μιλούν αποκλειστικά για τη συλλογή Rabanne H&M

Η head of design womenswear and creative advisor της H&M και ο creative director του οίκου Rabanne μιλάνε για τη συλλογή που περιμένει το διεθνές fashion crowd.

Της Νίκης Βρυωνίδου

Μετά από μεγάλη αναμονή στις 9 Νοεμβρίου κυκλοφορεί στην Ελλάδα, στο κατάστημα της H&M, Ερμού 54 Αθήνα και στην Κύπρο online στο hm.com η συλλογή της νέας συνεργασίας του αγαπημένου high street brand με τον οίκο Rabanne. Η συλλογή Rabanne H&M αναβαθμίζει το πάρτι στυλ, αναμειγνύοντας τα εμβληματικά φορέματα από μεταλλικό πλέγμα και λαμπερές παγιέτες με άνετα ρούχα αθλητικού ύφους και λεία αίσθηση. Η κολεξιόν περιλαμβάνει γυναικεία & ανδρικά ρούχα, αξεσουάρ καθώς και μία σειρά διακόσμησης σπιτιού.

H Madame Figaro Κύπρου μίλησε αποκλειστικά με την head of design womenswear and creative advisor της H&M, Ann-Sofie Johansson και τον Julien Dossena, creative director του οίκου Rabanne για το πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή, τις προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν, την προτεραιότητα τους και την αφοσίωση τους στη βιωσιμότητα αλλά και για το ποια είναι τα αγαπημένα τους κομμάτια της συλλογής.

Madame Figaro Κύπρου: Ποιοι ήταν οι παράγοντες που σας οδήγησαν φέτος να συνεργαστείτε με τον οίκο Rabanne;
Ann
-Sofie Johansson: Από την αρχή είχαμε μια λίστα επιθυμιών με σχεδιαστές και οίκους με τους οποίους θα θέλαμε να συνεργαστούμε και ο οίκος Rabanne είναι σε αυτήν εδώ και καιρό. Το brand έχει απίστευτη κληρονομιά και φήμη καθώς τα μεταλλικά φορέματά τους είναι εμβληματικά και άμεσα αναγνωρίσιμα σε όλο τον κόσμο. Επίσης είδαμε τι έχει κάνει ο Julien Dossena στον οίκο τα τελευταία 10 χρόνια – θα μπορούσαμε να πούμε ότι το brand βρισκόταν σ’ ένα ταξίδι και ο ίδιος έκανε καταπληκτική δουλειά φέρνοντας έναν αέρα αναζωογόνησης στον οίκο. Θέλουμε πάντα να εμπνέουμε, να απολαμβάνουμε και να εκπλήσσουμε με τις συνεργασίες της H&M και ο οίκος Rabanne νιώθαμε ότι ταίριαζε απόλυτα μαζί μας. Τους προσεγγίσαμε και ευτυχώς είπαν ναι!   

M.F.CY: Έχοντας μέχρι σήμερα καταγεγραμμένες αρκετές συνεργασίες με οίκους και σχεδιαστές έχετε ανακαλύψει ποια είναι εκείνα τα σημαντικά στοιχεία που οδηγούν τη συνεργασία στην επιτυχία;
A.S.J: Το κλειδί για μια καλή συνεργασία είναι τα μέρη που συνεργάζονται να δημιουργήσουν κάτι που κανένα από τα δύο μέρη δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει, από τη στιγμή μάλιστα που μοιράζονται και τις ίδιες βασικές αξίες. Το επίπεδο φιλοδοξίας για τις συνεργασίες μας με τους σχεδιαστές στην H&M είναι πάντα πολύ υψηλό, θέλουμε να είναι πρωτοποριακές. Είναι μεγάλη λέξη, αλλά νομίζω ότι ισχύει. Στόχος είναι να προσεγγίσουμε πολλούς ανθρώπους, να εκπλήξουμε και να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο. Στην H&M, έχουμε έναν τέτοιο στόχο και επίσης διαπιστώσαμε ότι η βιωσιμότητα γίνεται όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα για τους συνεργάτες μας, όπως και για την εταιρεία μας για περισσότερα από 20 χρόνια τώρα. Και επειδή υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε, λόγω του ότι έχουμε και εκτεταμένες γνώσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα και την παραγωγή, μπορούμε και εμείς να τα μοιραστούμε με άλλους. Επιπλέον, σκεφτόμαστε πάντα πώς μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πελάτες – και αυτό ήταν κάτι με το οποίο υπήρχε πλήρης ταύτιση με τον Julien στη Rabanne. Αν μπορούμε να μοιραζόμαστε γνώσεις και δεξιότητες, τότε είναι μια win-win κατάσταση και για τα δύο μέρη. Και αν μπορούμε να μοιραστούμε λίγο γέλιο και διασκέδαση στην πορεία, είναι επίσης υπέροχο. Γελάσαμε πολύ ενώ εργαζόμασταν σε αυτή τη συλλογή, της H&M Rabanne, και έτσι θεωρούμε ότι ήταν μια ονειρεμένη συνεργασία για εμάς.

M.F.CY: Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε σε κάθε συνεργασία και ειδικά για αυτή τη συλλογή με το Julien Dossena;
A
.S.J: Η πρώτη μας συνεργασία με σχεδιαστή ήταν με τον αείμνηστο Karl Lagerfeld το 2004, επομένως η κληρονομιά μας από πρωτοποριακές συνεργασίες σχεδιαστών με την H&M πάει πίσω σχεδόν 20 χρόνια. Εκείνη την περίοδο, λανσάραμε μερικές πολύ επιτυχημένες συλλογές και ο στόχος παραμένει σε γενικές γραμμές ο ίδιος: θέλουμε να προσφέρουμε εμβληματικά κομμάτια της ιστορίας της μόδας σε προσιτή τιμή, φτιαγμένα με υπεύθυνο τρόπο. Στην H&M σκεφτόμαστε πάντα τους πελάτες μας, τι θέλουν να φορέσουν και πώς θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους – αυτό είναι κάτι που σκέφτεται πάντα και ο Julien, οπότε ήμασταν στην ίδια πορεία όσον αφορά αυτό το στόχο. Η μεγαλύτερη πρόκληση για αυτήν τη συλλογή συγκεκριμένα, ήταν να κάνουμε το όραμα του Julien όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο. Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μείγμα ανακυκλωμένου και συμβατικού μετάλλου για να δημιουργήσουμε τα εμβληματικά metallic φορέματα, κάτι που η Rabanne δεν πέτυχε ποτέ στο παρελθόν. Αυτό ήταν σίγουρα μια πρόκληση για τους προγραμματιστές προϊόντων μας και τις ομάδες βιωσιμότητας, οι οποίοι προσέγγισαν πολλούς προμηθευτές και τους ώθησαν να εξερευνήσουν νέες προοπτικές. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και επιτεύχθηκε με τεράστια ομαδική προσπάθεια.

M.F.CY: Από όλα τα κομμάτια αυτής της συλλογή ποια είναι τα αγαπημένα σας και ποια θεωρείτε ότι είναι must haves;
A
.S.J: Τα μεταλλικά φορέματα είναι πραγματικά τα iconic κομμάτια του οίκου, γι’ αυτό μου αρέσουν πολύ – το φόρεμα με τις παγιέτες μου θυμίζει αμέσως την Audrey Hepburn στην ταινία του 1967 “Two For The Road”. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας αυτά τα απίστευτα κομμάτια της ιστορίας της μόδας σε πιο προσιτή τιμή. Είμαι μεγάλη λάτρης της ραπτικής, γι’ αυτό προσωπικά έχω το βλέμμα μου στο ασημί glittery κοστούμι από την ανδρική συλλογή, το τέλειο κομμάτι για parties για την περίοδο των γιορτών που ξέρω ότι θα έχω στην γκαρνταρόμπα μου για πολλά χρόνια ακόμα.

M.F.CY: Φέτος συμπληρώνονται 19 χρόνια συνεργασιών της H&M με σχεδιαστές και οίκους μόδας. Τι να περιμένουμε του χρόνου στην 20η επέτειο;
A
.S.J: Όπως ανέφερα η ιστορία των συνεργασιών της H&M με σχεδιαστές πηγαίνει πίσω στο 2004 όταν λανσάραμε την πρώτη μας συλλογή με τον αείμνηστο Karl Lagerfeld. Τώρα οι συνεργασίες είναι πολύ συνηθισμένες και συμβαίνουν σε πολλούς κλάδους και βιομηχανίες, αλλά εκείνη την εποχή, πολύ λίγοι άνθρωποι τις έκαναν και η ιδέα ήταν πρωτοποριακή. Οι πελάτες μας απλά τις αγαπούν, γι’ αυτό συνεχίζουμε να τις κάνουμε. Για την 20η επέτειό μας έχουμε μερικά πολύ συναρπαστικά σχέδια τα οποία δεν μπορώ να αποκαλύψω τώρα, αλλά μείνετε συντονισμένοι!

Madame Figaro Κύπρου: Πότε ήταν η πρώτη συνάντηση με την ομάδα της H&M και ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις μετά την αποχώρησή σας από τη συνάντηση;
Julien Dossena: Στον οίκο Rabanne, λαμβάνουμε πολλά αιτήματα συνεργασίας. Όταν η ομάδα της H&M ήρθε σε επαφή μαζί μας πριν από λίγο καιρό, μου πήρε αρκετό χρόνο να σκεφτώ την πρότασή τους για το τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε μαζί. Για μένα, μου άρεσε η ιδέα του εκδημοκρατισμού του οίκου Rabanne, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να φορούν ένα iconic σχέδιο που αγοράστηκε σε πιο προσιτή τιμή. Θυμάμαι αυτό το συναίσθημα, του να είμαι νεαρός φοιτητής μόδας και το να πάρω στα χέρια μου ένα κομμάτι της ιστορίας της μόδας ήταν τόσο συναρπαστικό. Είχαμε την πρώτη μας συνάντηση με την H&M στο Παρίσι πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, μιλήσαμε για τις αξίες μας και μας είπαν τι τους άρεσε στο brand μας. Δεν μου έδωσαν μια σύντομη ενημέρωση, ήθελαν να είναι μια δημιουργική ανταλλαγή. Με ενθάρρυνε ιδιαίτερα η εμπειρία και οι γνώσεις τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα και ένιωσα ότι μπορούσαμε να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη συλλογή.

M.F.CY: Από πού αντλήσατε την έμπνευση για τη συλλογή σας για την H&M και πώς πιστεύετε ότι συνδυάσατε τις φιλοσοφίες των δύο fashion brands;
J
.D: Ήθελα η συλλογή Rabanne H&M να αποτυπώνει μια διάθεση απόλαυσης που να προκαλεί μια ανάλαφρη αλλά ταυτόχρονα ηλεκτρική ατμόσφαιρα. Το brand μας είναι πολύ συλλογικό και ενδυναμωτικό – το να φοράς μεταλλικό διχτυωτό πλέγμα στο σώμα σου είναι μια αισθησιακή εμπειρία που σε κάνει όμως να νιώθεις και την αγάπη. Ήταν σημαντικό που προτείναμε τα iconic σχέδια του οίκου μας,  γιατί κοιτώντας τις συνεργασίες του παρελθόντος ένιωσα ότι οι πιο επιτυχημένες ήταν αυτές που πρόσφεραν τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια τους. Εξίσου σημαντικό από την άποψη της παραγωγής ήταν να διασφαλίσουμε ότι διατηρούσαμε τις βέλτιστες πρακτικές με υλικά υψηλής ποιότητας που είχαν όσο το δυνατόν χαμηλότερες επιπτώσεις. Έτσι, επαναφέραμε τα κομμάτια με υλικά όπως αλυσίδες και παγιέτες από το αρχείο της δεκαετίας του 1970 και αναβαθμίσαμε τα κομμάτια του athleisure στυλ. Η H&M είναι τόσο αποτελεσματική και η ομάδα της είναι προσανατολισμένη στη λεπτομέρεια γεγονότα που συμβαίνουν και στην ομάδα της Rabanne. Η ομάδα της H&Μ ενθουσιάζεται να συνεργάζεται με σχεδιαστές. Άκουσαν πραγματικά το αίτημά μου να γίνει αυτή η συλλογή όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη, όσον αφορά την παραγωγή, και έβαλαν την καρδιά τους σε αυτό – και αυτό με έκανε να νιώθω ότι η ομάδα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή.

M.F.CY: Ποια γυναίκα/άνδρα οραματίζεστε να φοράει τα κομμάτια αυτής της συνεργασίας;
J.D: Δεν έχω ποτέ στο μυαλό μου ένα άτομο όταν σχεδιάζω, αλλά πάντα εμπνέομαι από τους ανθρώπους γύρω μου, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων μου και των φίλων μου. Ελπίζω ότι οι νέοι που πάντα ήθελαν να αγοράσουν ένα κομμάτι Rabanne θα απολαύσουν αυτή τη συλλογή. Για μένα, η πραγματική χαρά θα έρθει όταν θα βλέπω καθημερινούς ανθρώπους να τα φορούν στο δρόμο, σε ένα καφέ, σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

M.F.CY: Όπως γνωρίζουμε, η συλλογή περιλαμβάνει ανακυκλωμένα μεταλλικά κομμάτια που καταφέρατε να δημιουργήσετε μετά από πολύμηνη έρευνα και δουλειά. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή τη διαδικασία.
J
.D: Από πλευράς δημιουργίας, τα κομμάτια που χαίρομαι να προτείνω στους ανθρώπους είναι τα iconic σχέδια του οίκου και από τεχνικής άποψης, είναι τα μεταλλικά δικτυωτά κομμάτια. Είναι κατασκευασμένα από ένα μείγμα ανακυκλωμένου και συμβατικού αλουμινίου, κάτι που προσπαθούμε να επιτύχουμε στον οίκο εδώ και χρόνια. Η ομάδα ανάπτυξης παραγωγής της H&M εργάστηκε πολύ σκληρά με την ομάδα βιωσιμότητας και τους προμηθευτές τους για να πετύχουν κάτι που έφτασε τους στόχους μας. Στο μέλλον ελπίζουμε να εφαρμόσουμε αυτές τις πρακτικές στις μελλοντικές συλλογές του οίκου Rabanne, ώστε να μπορούμε να συμπεριλάβουμε προϊόντα μεταλλικού διχτυωτού πλέγματος με την ίδια ποιότητα, αντοχή και λάμψη με τα κλασικά. Είναι τα κομμάτια για τα οποία είμαι πιο περήφανος απ’ όλα.

M.F.CY: Τι μπορείτε να μας πείτε για τα είδη σπιτιού που έχετε δημιουργήσει για την H&M;
J
.D: Δεν έχω σχεδιάσει ποτέ μια συλλογή αντικειμένων στο παρελθόν, επομένως η συλλογή H&M HOME ήταν ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό μέρος της συνεργασίας για μένα. Ήθελα να επεκτείνω την εορταστική διάθεση των κομματιών μόδας σε μια συλλογή οικιακών ειδών, αλλά και να την κάνω ολοκληρωμένη, δεν ήθελα να είναι μόνο μερικά κομμάτια. Η ομορφιά της συλλογής ειδών σπιτιού είναι ότι μπορείς να αγοράσεις μόνο ένα μεταλλικό βάζο που προσθέτει μια πινελιά της δεκαετίας του 1970 στο τζάμι σας ή μπορείς να τολμήσεις περισσότερο και να κρεμάσεις μια μεταλλική αστραφτερή κουρτίνα στον τοίχο σου.

Διάβασε ακόμη