Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Σάουνα για αδυνάτισμα; Μύθοι και tips σωστής χρήσης

Μπορείς να κάψεις λίπος με σάουνα; Η personal trainer Χριστίνα Μαυρίδου μας δίνει οδηγίες σωστής χρήσης και καταρρίπτει κάθε μύθο για τη σάουνα και τα ατμόλουτρα

Πολλοί πιστεύουν ότι κάνοντας σάουνα αδυνατίζουν, “στεγνώνουν”, γραμμώνουν, επειδή καίνε λίπος. Μύθος! Η σάουνα ή άλλα λουτρά μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να χαλαρώσει, αλλά δεν προσφέρουν ούτε απώλεια λίπους ούτε βελτίωση της ευρωστίας.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η σάουνα, τα ατμόλουτρα και το ζεστό μπάνιο δεν έχουν αποτέλεσμα στη μείωση του βάρους ή την πρόληψη και τη θεραπεία του κρυολογήματος, της αρθρίτιδας, της θυλακίτιδας, της ραχιαλγίας, του διαστρέμματος ή του αιματώματος.

Το λίπος δεν μπορεί να “λιώσει” έτσι απλά με μια σάουνα ή ένα ατμόλουτρο! Το λίπος πρέπει να μεταβολιστεί. Η ζέστη και η υγρασία μπορούν να προξενήσουν εφίδρωση, αλλά αυτό που βγαίνει από τους πόρους είναι νερό και όχι λίπος! Ναι μεν με τον ιδρώτα αποβάλλονται οι τοξίνες του σώματος, αλλά το λίπος πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως “καύσιμο” για τον οργανισμό και να μετατραπεί σε ενέργεια, έτσι ώστε το σώμα να παράγει έργο.

Όταν λοιπόν χάσουμε αρκετό νερό από το σώμα μας, νομίζουμε ότι έχουμε χάσει πόντους, κιλά και λίπος. Λάθος! Το αποτέλεσμα είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογικό και όχι πραγματικό. Όσον αφορά  τους πόνους, από τη ζέστη μπορεί να προκύψει κάποια ανακούφιση η οποία όμως θα μπορούσε να επιτευχθεί επίσης, αν το άτομο καθόταν σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό.

8 οδηγίες για τη σάουνα

Τα διάφορα λουτρά μπορεί να είναι επικίνδυνα και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και να συντηρούνται σωστά. Πριν από τη χρήση της σάουνας, του ατμόλουτρου ή κάποιου ζεστού λουτρού, θα πρέπει να ακολουθείς τις παρακάτω οδηγίες:

1) Μη φοράς make up ή λάδι/γαλάκτωμα για το δέρμα.

2) Πλυσου με σαπούνι πριν και μετά τα λουτρά/σάουνα.

3) Πιες άφθονο νερό πριν και κατά τη διάρκεια της σάουνας/λουτρού για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

6) Μη φοράς κοσμήματα.

7) Μην καταναλώνεις αλκοόλ πριν τη σάουνα/λουτρά.

80 Η έγκριση γιατρού είναι απαραίτητη σε περίπτωση καρδιακής νόσου, υπέρτασης ή υπότασης, πυρετού, νεφρικής νόσου, διαβήτη ή παχυσαρκίας, εγκυμοσύνης ή κατανάλωσης φαρμάκων (ιδιαίτερα αντιπηκτικά, διεγερτικά, υπνωτικά, ναρκωτικά, ηρεμιστικά).

Η συμβουλή μου σχετικά με τη θερμοκρασία και τη διάρκεια παραμονής

Σάουνα: να μην υπερβαίνει τους 88οC και η διάρκεια παραμονής να μην ξεπερνάει τα 10 έως 15 λεπτά.
Ατμόλουτρο: να μην υπερβαίνει τους 49οC και η διάρκεια παραμονής να μην ξεπερνάει τα 6 έως 12 λεπτά.
Ζεστό λουτρό: να μην υπερβαίνει τους 37οC και η διάρκεια παραμονής να μην ξεπερνάει τα 5 έως 10 λεπτά.

Διάβασε ακόμη