Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Revive: Όταν η κυπριακή κληρονομία γίνεται ένα με τη μόδα

Μια έκθεση ενδυμάτων με ωδή στην κυπριακή κουλτούρα και τη βιωσιμότητα.

Tης Έλενας Πέτρου

Δεκατρείς ανερχόμενοι σχεδιαστές αποτελούν την ομάδα πίσω απο την έκθεση “Revive” που πραγματοποιήθηκε από το Fashion Heritage Network Cyprus στην Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο. Τα μοναδικά τους έργα έχουν ένα πολυδιάστατο σκοπό αφού οι δημιουργοί αντλούν έμπνευση από την κληρονομία και την αειφόρο ανάπτυξη. Η σοφία του παρελθόντος ανέκαθεν ήταν η πυξίδα του παρόντος αλλά και τους μέλλοντος. Η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου είναι μοναδική διότι κουβαλά στοιχεία και έχει επιρροές από διάφορα μέρη από όλο το κόσμο.

Οι νέοι δημιουργοί προτείνουν τρόπους με τους οποίους πρέπει να αναθεωρήσουμε και να “ταξιδέψουμε” πίσω στο χρόνο, αφού ιστορικά, οι Κυπριακές πρακτικές ήταν βιώσιμες.

Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως η τέχνη μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο διάλογο και τη δημιουργία. Η ένωση της ηθικής και της αισθητικής αποτελούν τον κύριο άξονα της συλλογής που δημιούργησαν οι 13 νέοι σχεδιαστές.

Η βιομηχανία της μόδας είναι μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες του κόσμου με καταστροφικές και ανεπανόρθωτες ζημιές για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα ήταν φιλικές προς το περιβάλλον, με μηδενικά απόβλητα και ελάχιστο αντίκτυπο, αυτό προσπάθησε να υλοποιήσει και η ομάδα του FHNC. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η δημιουργία των ενδυμάτων, οι τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτούν ήταν μέσω της αναβίωσης τεχνικών με δημιουργικές αλλαγές έτσι ώστε να μεταφερθούν στο σήμερα.

Σκοπός της έκθεσης “Revive” ήταν να γεφυρώσει το διάλογο έτσι ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση για τη βιομηχανία της μόδας αλλά και την οικοδόμηση μιας κοινότητας. Το Fashion Heritage Network Cyprus υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ζωτικής σημασίας για να μεταδώσουμε την παράδοση μας και να την κρατήσουμε μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Τα έργα της έκθεσης καταγράφουν και ενσωματώνουν την ζωή των Κύπριων στην αρχαιότητα. Το σύγχρονο στυλ αναμειγνύεται με την παράδοση αφού στην έκθεση παρουσιάστηκαν στοιχεία από διάφορες στιγμές της καθημερινότητας αλλά και σημαντικών γεγονότων που συνέβαιναν στην αρχαιότητα.

Η έκθεση πραγματεύεται τις τεχνικές με τις όποιες οι Κύπριοι στην αρχαιότητα δημιουργούσαν τα ενδύματα τους. Σημαντικά γεγονότα όπως η γαμήλια παράδοση, η συγκομιδή και η γεωργία παρουσιαστήκαν μέσα από την έκθεση. Η δημιουργία των εκθεμάτων έγινε μέσα από τεχνικές και τρόπους τους όποιους χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν, όπως οι φυσικές βαφές, η επισκευή, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υφασμάτων. Οι νέοι Κύπριοι σχεδιαστές παρουσίασαν την ομορφιά και την μοναδικότητα της ιστορίας του τόπου μας μέσα από τις δημιουργίες τους, με κύριο άξονα έναν καλύτερο πλανήτη. Το κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα πλαισιώνεται από ένα ευρύ σύνολο δράσεων όπως είναι δια δραστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά βίντεο και εκδηλώσεις.

“Αν οι πρόγονοι μας ζούσαν μια βιώσιμη ζωή, γιατί να μην μπορούμε κι εμείς” Fashion Heritage Network Cyprus.

Διάβασε ακόμη