Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ενυδάτωση σώματος: Η καλύτερη αντιγήρανση

3 βήματα και 9 χρήσιμες συμβουλές για να έχεις πάντα νεανική, απαλή και ενυδατωμένη την επιδερμίδα του σώματός σου.

Το σαπούνι είναι το πρώτο βήμα και η απολέπιση είναι το δεύτερο, ώστε οι κρέμες και τα φυτικά έλαια που θα κάνουν όλη τη δουλειά της ενυδάτωσης να φτάσουν σε βάθος μετά. Κράτησε την επιδερμίδα σου απαλή και νεανική με τα tips που σου προτείνουμε.

Βήμα #1

Η επιλογή ανάμεσα σε αφρόλουτρο και σαπούνι στο μπάνιο είναι σημαντική. Αν χρησιμοποιείς αφρόλουτρο θα έχεις διαπιστώσει ότι μετά το μπάνιο το δέρμα δεν “τραβάει”, όπως συμβαίνει με το συνηθισμένο σαπούνι. Επιπλέον, τα υγρά κρεμοσάπουνα και shower gels δίνουν πλούσιο αφρό κι έχουν έντονο άρωμα που διαρκεί. Για να δίνουν, όμως, τόσο αφρό και άρωμα, διατηρώντας χαμηλή τιμή, είναι συνήθως φορτωμένα με χημικά, ορισμένα από τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία. Αναζήτησε αφρόλουτρα χωρίς σαπούνι, χωρίς parabens και διάφορα άλλα χημικά, είτε από το φαρμακείο είτε από καταστήματα χειροποίητων καλλυντικών. Τα κοινά σαπούνια χάνουν τη γλυκερίνη τους με τον τρόπο που παρασκευάζονται εργοστασιακά, γι’ αυτό και ξηραίνουν το δέρμα. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείς χειροποίητα σαπούνια με βάση το ελαιόλαδο ή άλλα έλαια, που στοιχίζουν μεν ακριβότερα, αλλά το δέρμα σου θα σε ευγνωμονεί μετά.

Βήμα #2

Η απολέπιση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μια απαραίτητη μικρή τελετουργία στο μπάνιο που είναι καλό να ακολουθείς δυο φορές τη βδομάδα, ώστε το δέρμα σου να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία γίνεται με τις φυσικές διεργασίες του ίδιου του δέρματος, όμως με τα χρόνια επιβραδύνεται σημαντικά, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη λίγη βοήθεια για να έρχονται στην επιφάνεια τα νέα και υγιή κύτταρα. Το scrub σώματος, λοιπόν, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ενεργοποιεί τη μικροκυκλοφορία και προετοιμάζει το δέρμα για να δεχθεί την ενυδάτωση και να την απορροφήσει καλύτερα. Τα νέα peeling σώματος είναι απαλά και περιέχουν φυσικά έλαια και ενυδατικά συστατικά που περιποιούνται την επιδερμίδα από το μπάνιο. Ιδανικά, κλείσε ραντεβού δύο φορές τον χρόνο σ’ ένα καλό ινστιτούτο αισθητικής για απολέπιση με μασάζ σε όλο το σώμα.

Διάβασε ακόμη – DIY συνταγές με βούτυρο καριτέ για σώμα και μαλλιά

Βήμα #3

Η κρέμα μετά το μπάνιο είναι μια απαραίτητη καθημερινή φροντίδα για όλο τον χρόνο. Τον χειμώνα αποτρέπει την αφυδάτωση και την ξηροδερμία από το κρύο, αλλά και την εσωτερική θερμότητα και το καλοκαίρι ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού απέναντι στην ταλαιπωρία του ήλιου, της αλμύρας και του χλωρίου της πισίνας. Αυτό που αλλάζει ανάλογα με τις εποχές, την ηλικία και τον τύπο του δέρματος, είναι τα προϊόντα. Για κανονικές και νεανικές επιδερμίδες, μια κρέμα σε ρευστή μορφή γαλακτώματος είναι αρκετή. Όσο μεγαλώνουμε και όσο το δέρμα γίνεται πιο αφυδατωμένο και ξηρό, χρειαζόμαστε κρέμες με πιο βαριά σύνθεση, όπως τα body butters και φυσικά τα διάφορα έλαια με τις πλούσιες ενυδατικές ιδιότητες. Άπλωσε με ένα καλό μασάζ σε ολόκληρο το σώμα, άφησε μερικά λεπτά να εισχωρήσει και μετά βάλε τα ρούχα σου. Ιδανικά αυτήν τη διαδικασία κάνε τη βράδυ, για να δράσουν οι ευεργετικές ιδιότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Extra tips

  1. Μην το παρακάνεις με το μπάνιο, καθώς το νερό, ειδικά το πολύ ζεστό, ξηραίνει την επιδερμίδα.
  2. Άπλωσε την κρέμα ή το ενυδατικό έλαιο, ενώ το δέρμα σου είναι ακόμη νωπό και άφησέ το λίγο να απορροφηθεί.
  3. Βάλε την ενυδατική σου -κρέμα ή λάδι- μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά μετά το μπάνιο, όταν οι πόροι είναι ακόμη ανοικτοί.
  4. Ακόμη και οι λιπαρές επιδερμίδες χρειάζονται ενυδάτωση. Διάλεξε μια ρευστή σύνθεση, όπως το γαλάκτωμα ενυδάτωσης.
  5. Πριν αγοράσεις ένα ενυδατικό έλαιο, δοκίμασέ το στα χέρια σου, για να σιγουρευτείς ότι απορροφάται καλά και δεν θα μένει στα ρούχα.
  6. Αν δεν πίνεις αρκετό νερό (1 λίτρο την ημέρα), καμία κρέμα δεν θα ενυδατώσει την επιδερμίδα σου αρκετά.
  7. Μείωσε το αλάτι και τα πολύ λιπαρά φαγητά και προτίμα τροφές πλούσιες σε ενυδατικούς παράγοντες (φρούτα και λαχανικά).
  8. Πριν απλώσεις το body butter ή το λαδάκι σώματος, ζέστανέ το για λίγο, ακόμη και με το πιστολάκι μαλλιών.
  9. Η ποιοτική ενυδάτωση δεν είναι πάντα ακριβή. Η βαζελίνη, όπως και η γλυκερίνη, είναι η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης για τα ξηρά δέρματα.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη