Muzungu Sisters: Οι δημιουργοί του brand που έχει αγαπηθεί απ’ όλες τις jet setters του εξωτερικού

Μια από τους δημιουργούς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο.

Της Γεωργίας Γεωργίου

Το 2011, η Dana Alikhani και η Tatiana Santo Domingo δημιούργησαν το brand Muzungu Sisters όπου η λέξη “muzungu” σημαίνει “περιπλανώμενος” ή “ταξιδιώτης”.

Τα κομμάτια τους είναι διαχρονικά κειμήλια που έχουν σχεδιαστεί για να φυλάσσονται για γενιές. Μια πεποίθηση που είχαν από την πρώτη μέρα και δεν την έχουν ξεχάσει ποτέ. Έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να βρουν τα πιο ασυνήθιστα, όμορφα, βιώσιμα υφάσματα. Συνεργάζονται με τους καλύτερους κεντητές, υφαντές και ατελιέ. Οι δημιουργίες τους δεν ξεφεύγουν ποτέ από τη μόδα και είναι σχεδιασμένες να φοριούνται χρόνο με το χρόνο.

Το brand εκτιμά και υπερασπίζεται το χειροποίητο κέντημα, το οποίο είναι δυστυχώς μια τέχνη που πεθαίνει λόγω της αύξησης της δημοτικότητας του κεντήματος με μηχανή.

Διάβασε ακόμη – Ο iconic σχεδιαστής David Koma μίλησε αποκλειστικά στην Madame Figaro

Τα κομμάτια Muzungu Sisters είναι χειροποίητα και κεντημένα στο χέρι μόνο σε μικρά ατελιέ, πλήρως πιστοποιημένες ηθικές εγκαταστάσεις παραγωγής που υπερβαίνουν τα πρότυπα της ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) ή σε βιομηχανίες εξοχικών γυναικών που εργάζονται από το σπίτι για να συντηρήσουν τα προς το ζην ενώ φροντίζουν τις οικογένειές τους.

Οι παραγωγοί ποικίλουν: κάποιοι είναι άτομα που διδάσκουν την τέχνης τους ως μέσο ενδυνάμωσης ή αύξησης του εισοδήματος. Άλλοι αντιπροσωπεύουν ολόκληρες οικογένειες τεχνιτών που έχουν κληρονομήσει τις δεξιότητές τους από τις προηγούμενες γενιές. “Εν πάση περιπτώσει, πολλά από τα αντικείμενά μας αποτελούν το μοναδικό μέσο εισοδήματος των τεχνιτών και των υπολοίπων στις κοινότητές τους. Με την έκθεση των προϊόντων τους σε ένα διεθνές ακροατήριο και σε νέες αγορές, είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε ότι οι τεχνίτες υποστηρίζουν τα προσωπικά και κοινοτικά μέσα διαβίωσής τους με τρόπο που σέβεται τις δικές τους πολιτιστικές πρακτικές. Ενώ όλοι οι παραγωγοί μας μπορεί να μην έχουν πιστοποίηση δίκαιου εμπορίου, οι στενοί δεσμοί μας με τους τεχνίτες μας επιτρέπουν να διασφαλίσουμε ότι οι δίκαιες εργασιακές πρακτικές θα διατηρούνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Όλοι οι τεχνίτες με τους οποίους συνεργαζόμαστε πληρώνονται απευθείας για τα αγαθά που παράγουν για εμάς” τονίζουν στο site τους.

Οι Muzungu Sisters χρησιμοποιούν μόνο φυσικά, βιώσιμα, βιοδιασπώμενα υλικά που αφήνουν ελάχιστα ίχνη στο περιβάλλον. Όλα τα κομμάτια έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στο χέρι για να διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου, σε μία προσπάθεια συνειδητής και συντηρητικής κατανάλωσης. Ινδία, Μαρόκο, Περού, νότια Αφρική, Ουζμπεκιστάν, Κολομβία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Ιταλία είναι τα μέρη όπου ζουν και ασκούν την τέχνη τους, οι συνεργάτες του brand. Κάθε τόπος έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει και οι “αδερφές” Muzungu αναζητούν πάντα τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια.

Διάβασε ακόμη – John Mekiamis: Η μόδα και το στυλ μέσα από τα μάτια του Έλληνα content creator με βάση Λονδίνο

Δημιουργίες τους έχουν φορέσει αρκετές jet setters του εξωτερικού όπως η Margherita Missoni, η Jada Pinkett Smith, η βασίλισσα Rania, η Noor Fares, η Alice Naylor-Leyland Author καθώς και η Ευγενία Νιάρχος αλλά και πολλά fashion girls του νησιού μας όπως Στεφανία Μιτσίδη, Σύλβια Μαυροπούλου, Ντιάνα Μιτσίδου, Λεώνη Συμεωνίδου, Πολυξένη Σάββα και Μαρίσσα Λοϊζου.  

Τέλος, πέρα από τις γυναικείες δημιουργίες, στο e-shop θα βρεις παιδικά ρούχα, τσάντες, αξεσουάρ, αντρικά πουκάμισα και παπούτσια.

Ποιες είναι οι δημιουργοί του brand

Dana Alikhani

Η Dana Alikhani γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Είναι Ιρανή και έχει ισχυρή σύνδεση με τον πολιτισμό της. Στα 17 της, μετακόμισε στο Λονδίνο για να σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο SOAS. Μετά την αποφοίτησή της απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Columbia στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Εστίασε την προσοχή της στις ηθικές πρακτικές εργασίας, ένα ενδιαφέρον που την οδήγησε τελικά στην ίδρυση των Muzungu Sisters.

Πριν ξεκινήσει η εταιρεία το 2011, η Dana κατείχε θέσεις στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε ως πολιτικός αναλυτής στη Μέση Ανατολή στο Λονδίνο. Ζει με τον σύζυγό της και τα τρία της παιδιά.

Tatiana Santo Domingo

Με καταγωγή Βραζιλίας-Κολομβίας, η Tatiana Santo Domingo γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στην Ελβετία και τη Γαλλία. Η Τatiana φοίτησε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου σπούδασε φωτογραφία και οπτικές επικοινωνίες. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Τatiana συνεργάστηκε με την AEFFE στη Νέα Υόρκη, καλλιτεχνική διευθύντρια και ιδρυτή του GB65 (Giovanni Bianco), και το Vanity Fair, η Tatiana έχει αναπτύξει μια διάσημη ευαισθησία στη μόδα, την οποία χρησιμοποιεί τώρα για να επιμεληθεί τις επιλογές των Muzungu Sisters. Είναι παντρεμένη με τον Andrea Casiraghi και μαζί έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Διάβασε ακόμη