Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μαρία Πολυβίου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Το κόκκινο κρέας είναι το κρέας των θηλαστικών, το οποίο έχει συνήθως κόκκινο χρώμα όταν είναι ωμό. Υπάρχουν πολλοί αντικρουόμενοι ισχυρισμοί σχετικά με την επίδραση του στην υγεία. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ άλλοι προτείνουν ότι δεν σχετίζεται με κάποια ασθένεια ή άλλες αρνητικές επιπτώσεις.

Είδη κόκκινου κρέατος

Το βοδινό, το χοιρινό και το αρνί είναι παραδείγματα κόκκινου κρέατος. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και άλλα κρέατα από πτηνά θεωρούνται λευκά κρέατα.

Επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Διάβασε ακόμη – Οι 10 πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου

Κόκκινο κρέας και καρδιακές παθήσεις

Tο κόκκινο κρέας σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχουν όλα τα κόκκινα κρέατα τα ίδια αποτελέσματα στην υγεία. Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε αλάτι. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κόκκινο κρέας και καρκίνος

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, όπως το μπέικον και το λουκάνικο, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με την υψηλή πρόσληψη μη επεξεργασμένου κρέατος. Δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η χρήση νιτρωδών για τη θεραπεία του κρέατος και το κάπνισμα κρέατος μπορεί να παράγει καρκινογόνες ενώσεις. Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το ψήσιμο στη σχάρα, μπορεί επίσης να δημιουργήσει ενώσεις που προάγουν τον καρκίνο.

Διάβασε ακόμη – Πόσο γρήγορα μπορώ να χάσω κιλά;

Επιπτώσεις στην υγεία κατά το μαγείρεμα

Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται το κόκκινο κρέας επηρεάζει την υγεία μας. Όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να σχηματίσει επιβλαβείς ενώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs) και προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs). Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, εργαστηριακά πειράματα υποδηλώνουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να αλλάξουν το DNA και να προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την ελαχιστοποίηση του σχηματισμού αυτών των ουσιών κατά το μαγείρεμα κόκκινου κρέατος:

• Χρησιμοποιούμε πιο ήπιες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το μαγείρεμα στον ατμό, αντί το τηγάνισμα.

• Ελαχιστοποιούμε το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν εκθέτουμε το κρέας απευθείας στη φωτιά.

• Περιορίζουμε τα καπνιστά τρόφιμα.

• Αν πρέπει να μαγειρέψουμε σε δυνατή φωτιά, αναποδογυρίζουμε συχνά το κρέας για να μην καεί.

• Μουλιάζουμε το κρέας σε μαρινάδα, όπως με μέλι και βότανα, πριν το ψήσουμε. Το μαρινάρισμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού ετεροκυκλικών αμινων.

Ευχαριστίες στη Mαρία Πολυβίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc), τηλ.: 99008566, email: [email protected], Facebook: Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Instagram: dietitianmariapolyvioΦu.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη