Μάθε πώς να αντιμετωπίσεις έναν συνάδελφο που σε εκνευρίζει

Βιώνεις μια κρίση με τους συναδέλφους σου;

Σε εκνευρίζει κάποιος συνάδελφος στο γραφείο; Δεν είσαι η μόνη. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται με συναδέλφους που τους εκνευρίζουν. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα βελτιώσεις την κατάσταση και θα δημιουργήσεις ένα πιο θετικό εργασιακό περιβάλλον για σένα.

Σύμφωνα με την Έρευνα Ευτυχίας στο Εργασιακό Χώρο το 2022 από την Indeed, τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους νιώθουν δυστυχισμένοι στην εργασία τους, με τις “σχέσεις συναδέλφων” να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή τη δυσαρέσκεια.

Συνήθως εκνευριζόμαστε με τους συναδέλφους όταν υποτιμούν τη δουλειά μας, κουτσομπολεύουν, έχουν αλαζονική συμπεριφορά, μιλάνε δυνατά γενικά, και στο τηλέφωνο, χρησιμοποιούν το κλιματιστικό δημιουργώντας συνθήκες υπερβολικού κρύου, δεν έρχονται στην ώρα τους, δίνουν τη δουλειά τους να την κάνουν άλλοι. Το ερώτημα λοιπόν είναι: τι μπορείς πραγματικά να κάνεις εάν ένας από τους συναδέλφους σου σού κάνει τη ζωή στο γραφείο κόλαση;

Διάβασε ακόμη – Πώς θα μάθεις αν έχεις πέτρες στα νεφρά

1. Δώσε χρόνο και χώρο για να το αντιμετωπίσεις ήρεμα

Αν κάποιος σε εκνευρίζει στη δουλειά, είναι καλύτερο να μην τον αντιμετωπίζεις όταν είσαι εκνευρισμένη και σίγουρα όχι σε ανοιχτό περιβάλλον, με κοινό τους άλλους συναδέλφους. Δεν είναι επίσης καλό να ουρλιάζεις “Αυτή είναι δική μου ιδέα!” στο τραπέζι της αίθουσας συνεδριάσεων. Σε κάνει να φαίνεσαι εσύ κακή, όχι ο άλλος.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ηρεμήσει και μετά ζήτησε μια συνάντηση σε ιδιωτικό χώρο. Πες, “Θα ήθελα πολύ να συζητήσω κάτι μαζί σου όταν έχεις λίγα λεπτά”, ώστε να έχεις τον χρόνο και τον χώρο να το αντιμετωπίσεις σωστά.

2. Να είσαι συγκεκριμένη και να μην κατηγορείς

Εάν είσαι σε έναν ήσυχο, ιδιωτικό χώρο, δοκίμασε την τεχνική SBI (Situation, Behaviour and Impact). Αυτό σημαίνει Κατάσταση, Συμπεριφορά και Αντίκτυπος.

Ονόμασε τη συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία συνέβη και μετά σχολίασε τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, “Δεν ανάφερες στη συνάντηση ότι είχαμε δημιουργήσει από κοινού την παρουσίαση” Στη συνέχεια, προσπάθησε να αναζητήσεις διευκρινίσεις και να του δώσεις την ευκαιρία να εξηγήσει τη δική του πλευρά ή την άποψή του, προτού δηλώσεις τον αντίκτυπο που είχε αυτό σε εσένα.

Να χρησιμοποιείς πάντα ουδέτερο τόνο. Μην κατηγορείς. Χρησιμοποίησε γλώσσα όπως: “Έχω παρατηρήσει”, “Αρχίζω να σκέφτομαι”, “Αντιλαμβάνομαι”, “Υποψιάζομαι”. Και μετά κάνε την ερώτηση: “Γιατί συνέβη αυτό;” Συνέχισε να εστιάζεις σε συγκεκριμένες συμπεριφορές που μπορούν να ονομαστούν και μετά άνοιξε μια ειλικρινή αλλά άμεση συζήτηση.

Διάβασε ακόμη – Τι πρέπει να κάνεις όταν τσακώνεσαι με τη μητέρα σου

3. Βρες κάτι που σέβεσαι σε αυτόν για να ηρεμήσεις

Δοκίμασε το για δύο εβδομάδες. Δεν μπορείς να αλλάξεις έναν άνθρωπο, αλλά μπορείς να αλλάξεις την αντίδρασή σου σε αυτόν. Αν κάνεις σχόλια με θυμό και εκνευρισμό αυτό εύκολα σε κάνει να φαίνεσαι εσύ η κακή.

Θα πρέπει να θυμάσαι ότι εάν κάποιος συνάδελφος σου σε εκνευρίζει, μπορεί και εσύ να τον εκνευρίζεις. Κάποιος πρέπει να σπάσει τον κύκλο. Εάν αλλάξεις τη δυναμική με το να είσαι φιλική, το άλλο άτομο πιθανότατα να αντιδράσει διαφορετικά, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την ατμόσφαιρα στο γραφείο και μεταξύ σας.

4. Να είσαι πάντα ευγενική με τους άλλους

Τι γίνεται αν ο συνάδελφός σου δεν μυρίζει ωραία; Ή έχει μια συνήθεια που σου ανακατεύει το στομάχι; Αν κάποιος παλεύει με την προσωπική υγιεινή, αυτό μπορεί συχνά να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης ή ψυχικής υγείας. Πρόσεξε τι κάνει αυτό το άτομο καλά και δώσε του θετικούς επαίνους, ώστε να σε δει ως σύμμαχο. Στη συνέχεια άνοιξε τη συζήτηση ρωτώντας: “Πώς είσαι, γιατί παρατήρησα τα X, Ψ και Ω και ανησύχησα λίγο”.

5. Βάλε όρια 

Συμφώνησε σε ορισμένους βασικούς κανόνες με τους συναδέλφους σου ενώ εργάζεστε μαζί, όπως: “Θα έρχομαι στην ώρα μου”, “Θα σε σέβομαι”, “Δεν θα τρώμε πάνω στο γραφείο”. Θέσε απλά όρια χωρίς να ξεχωρίζεις κανέναν και θα εκπλαγείς ευχάριστα από την τεράστια θετική επίδραση που έχουν στη δυναμική της ομάδας.

6. Αναζητήστε την ολοκλήρωση στη δουλειά που σου αρέσει να κάνεις

Καμία από τις παραπάνω τεχνικές δεν λειτουργεί; Σκέψου τα αθάνατα λόγια της Taylor Swift: το πρόβλημα μπορεί να είσαι εσύ. Συχνά, οι άνθρωποι έχουν απλώς λάθος ρόλο ή οι προτεραιότητες ή τα κίνητρά τους έχουν αλλάξει.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη