Πως να χάσεις βάρος χωρίς δίαιτα

Οι ερευνητές βρήκαν τον μηχανισμό που μπορεί να σε βοηθήσει.

Η απώλεια βάρους είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή το πλούσιο σε θερμίδες, νόστιμο φαγητό είναι πολύ προσιτό. Παρά τις καλές προθέσεις όλοι κάνουμε διατροφικές ατασθαλίες και αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό και αποθαρρυντικό ενώ μας οδηγεί να εγκαταλείψουμε τους στόχους μας. Και οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό: η ευγενική αυτο-ομιλία είναι το μυστικό να χάσεις βάρος.

Τι έδειξε η μελέτη για την απώλεια βάρους

Μια νέα μελέτη από το Κέντρο Επιστημών Βάρους, Διατροφής και Τρόπου Ζωής (WELL Centre) στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Drexel διερεύνησε εάν η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας –ή η αντιμετώπιση του εαυτού με την ίδια φροντίδα και ευγένεια που συνήθως προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα – θα μας κάνουν πιο ανθεκτικούς στις διατροφικές ατασθαλίες.

Διάβασε ακόμη – Tα πιο υγιεινά παγωτά

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Appetite και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι συμμετέχοντες είχαν πιο συμπονετικές απαντήσεις για τις ατασθαλίες ανέφεραν καλύτερη διάθεση και αυτοέλεγχο στη συμπεριφορά τους στο φαγητό και την άσκηση τις επόμενες ώρες. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αυτο-συμπόνια μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή συμπεριφορά απώλειας βάρους, βοηθώντας τους να αποθαρρύνονται λιγότερο από τις ατασθαλίες. 

“Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η αυτο-συμπόνια θα προκαλέσει εφησυχασμό και θα τους οδηγήσει να συμβιβαστούν με την ανεπάρκεια, αλλά αυτή η μελέτη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η αυτο-συμπόνια μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους”, δήλωσε η Charlotte Hagerman, PhD, επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Κολέγιο και επικεφαλής συγγραφέας.

“Ο δρόμος για την επίτευξη των δύσκολων στόχων —ιδιαίτερα της απώλειας βάρους είναι στρωμένος με πισωγυρίσματα. Η εξάσκηση της αυτο-συμπόνιας βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις αυτοκαταστροφικές σκέψεις και συναισθήματα, έτσι ώστε να είναι λιγότερο εξασθενημένοι από αυτές. Με τη σειρά τους, μπορούν πιο γρήγορα να συνεχίσουν να επιδιώκουν τους στόχους τους”.

Διάβασε ακόμη – Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όταν κάνεις τη δίαιτα του καφέ

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Ο Hagerman και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα από μια ομάδα 140 συμμετεχόντων που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος μέσω ενός προγράμματος τροποποίησης του τρόπου ζωής βασισμένο σε ομάδες.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε έρευνες στα smartphone τους πολλές φορές την ημέρα για να αναφέρουν εάν έκαναν διατροφικές ατασθαλίες – π.χ. έφαγαν περισσότερο φαγητό από το προβλεπόμενο ή σε άτακτες ώρες – και τον βαθμό στον οποίο ανταποκρίνονταν σε αυτό το λάθος με συμπόνια για τον εαυτό τους.

Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης για τη διάθεση των συμμετεχόντων και πόσο καλά μπόρεσαν να ασκήσουν αυτοέλεγχο στη συμπεριφορά τους στο φαγητό και στην άσκηση από την τελευταία έρευνα στην οποία απάντησαν.

Ο Χάγκερμαν σημείωσε ότι η απώλεια βάρους και η συντήρηση είναι εξαιρετικά δύσκολες και οι άνθρωποι κατηγορούν συνήθως τον εαυτό τους για έλλειψη θέλησης.

Αυτό-συμπόνια: Η δύναμη της απώλειας βάρους

“Ζούμε σε ένα διατροφικό περιβάλλον που κάνει τους πάντες να αποτυχαίνουν. Η πρακτική της αυτο-συμπόνιας αντί της αυτοκριτικής είναι μια βασική στρατηγική για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας κατά τη δύσκολη διαδικασία της απώλειας βάρους”, είπε ο Χάγκερμαν. “Την επόμενη φορά που θα νιώσεις την ανάγκη να επικρίνεις τον εαυτό σου για τη διατροφική σου συμπεριφορά, προσπάθησε να μιλάς στον εαυτό σου με καλοσύνη, όπως θα μιλούσες σε έναν φίλο ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο”.

Για παράδειγμα, αντί να πεις στον εαυτό σου: “Δεν έχεις δύναμη θέλησης”, πες: “Κάνεις το καλύτερο δυνατό σε έναν κόσμο που δυσκολεύει πολύ την απώλεια βάρους.” Ο Χάγκερμαν πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνεις τον εαυτό σου αλλά τον βοηθάς να προχωρήσει σε μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία. Τι άλλο μπορείς να πεις στον εαυτό σου:

Αναγνώρισε την προσπάθειά σου

  • “Συγχαρητήρια , έκανες μια υγιεινή επιλογή σήμερα.”
  • “Είμαι περήφανη για σένα που κάνεις βήματα προς την επίτευξη των στόχων σου.”
  • “Ξέρω ότι δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά τα πας μια χαρά.”

Εστίασε στα θετικά

  • “Μου αρέσει η ενέργεια που έχω όταν τρώω υγιεινά.”
  • “Νιώθω πιο δυνατή και πιο υγιής από ότι πριν.”
  • “Μου αρέσουν τα ρούχα που μου ταιριάζουν καλύτερα τώρα.”

Αποδέξου τα λάθη σου

  • “Όλοι κάνουν λάθη. Το σημαντικό είναι να συνεχίσω.”
  • “Ήταν μια κακή μέρα δεν σημαίνει ότι απέτυχα.”
  • “Μαθαίνω από αυτό και θα τα πάω καλύτερα την επόμενη φορά.”

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι αυτό θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις που θα διδάξουν στους ανθρώπους πώς να ασκούν συμπόνια στον εαυτό τους τις στιγμές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η υπερκατανάλωση τροφής ή η αύξηση βάρους. Ελπίζουν επίσης να βρουν τις καλύτερες στρατηγικές για να διδάξουν στους ανθρώπους πώς να ασκούν αληθινή συμπόνια στον εαυτό τους, μειώνοντας την αυτομομφή και την κριτική.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη