Μπορεί ένας γάμος να σωθεί μετά από ενδοοικογενειακή βία;

Μπορεί ποτέ να αλλάξει ένας κακοποιητής;

Κάθε μέρα δεκάδες θύματα, κυρίως γυναίκες, έρχονται αντιμέτωπα με εφιαλτικές καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας και απευθύνονται στις Αρχές ζητώντας βοήθεια.

Τα άτομα που βρίσκονται σε μια καταχρηστική σχέση πολλές φορές αναρωτιούνται αν μπορεί να σωθεί ο γάμος τους μετά από ενδοοικογενειακή βία. Τα θύματα παραμένουν στη σχέση ελπίζοντας ότι ο θύτης θα αλλάξει. Η ερώτηση όμως παραμένει: αλλάζει ο θύτης; Η Φωστηρία Αμανατίδου Ψυχολόγος, με ειδίκευση στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία μας εξηγεί.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι μόνο η σωματική κακοποίηση

Προτού απαντήσουμε εάν ένας γάμος μπορεί να σωθεί μετά από ενδοοικογενειακή βία, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι σημαίνει ενδοοικογενειακή βία και ποιες είναι οι συνέπειες.

Σύμφωνα με έρευνα, 1 στις 4 γυναίκες και 1 στους 7 άνδρες πέφτουν θύματα σωματικής κακοποίησης από τον/την σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ενώ η σωματική κακοποίηση είναι πιθανώς αυτό που έρχεται στο μυαλό πιο συχνά όταν σκεφτόμαστε την ενδοοικογενειακή βία, υπάρχουν και άλλες μορφές κακοποίησης, όπως η σεξουαλική κακοποίηση, η συναισθηματική κακοποίηση, η οικονομική κακοποίηση και η οικονομική.

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας υποφέρουν από συναισθηματικά τραύματα και μπορεί επίσης να είναι και τα ίδια θύματα βίας. Όταν μεγαλώσουν, τα παιδιά αυτά είναι πιο πιθανό να γίνουν θύτες ή θύματα ενδοοικογενειακής βίας ενώ θα αγωνίζονται να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις. Τα ενήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας υποφέρουν επίσης από ποικίλες συνέπειες, σύμφωνα με τους ειδικούς:

  • Απώλεια εργασίας
  • Ψυχικά προβλήματα, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες ή διατροφικές διαταραχές
  • Προβλήματα ύπνου
  • Χρόνιο πόνο
  • Γαστρεντερικά προβλήματα
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Απομόνωση από φίλους και οικογένεια
  • Συναισθήματα ντροπής, ενοχής, μελαγχολίας, θλίψης, άγχους, φόβου, αγωνίας, πανικού, απόγνωσης

Δεδομένων των πολυάριθμων αρνητικών αποτελεσμάτων τόσο για τα θύματα όσο και για τα παιδιά τους, η ενδοοικογενειακή βία είναι σίγουρα ένα σημαντικό πρόβλημα και το ερώτημα αν μπορεί να σωθεί ένας γάμος μετά την ενδοοικογενειακή βία απαιτεί ίσως λύση και όχι μια απλή απάντηση.

Διάβασε ακόμη – Έτσι θα αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου

Γιατί τα θύματα παραμένουν σε έναν τέτοιο γάμο;

Μερικές γυναίκες παραμένουν στον κακοποιητικό γάμο για χάρη των παιδιών. Άλλοι λόγοι είναι:

  • Φόβος για το πώς θα αντιδράσει ο θύτης
  • Ανησυχία για τη ζωή τους
  • Κανονικοποίηση της κακοποίησης λόγω της κακοποίησης που δέχτηκαν ως παιδιά (το θύμα δεν αναγνωρίζει τη σχέση ως κακοποιητική)
  • Ντροπή
  • Εκφοβισμός του θύτη στο θύμα
  • Έλλειψη αυτοεκτίμησης ή πεποίθηση ότι η κακοποίηση ήταν δικό του λάθος
  • Αγάπη για τον θύτη
  • Εξάρτηση από τον θύτη λόγω αναπηρίας ή μη οικονομικής ανεξαρτησίας
  • Πολιτιστικοί παράγοντες

Η απάντηση στο αν μπορούν να αλλάξουν οι κακοποιητές είναι ότι μπορούν, αλλά είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί από αυτούς να δεσμευτούν στην αλλαγή. Η απλή υπόσχεση “δεν θα το ξανακάνω ποτέ” δεν αρκεί.

Για να αλλάξει ένας κακοποιητής πρέπει να εντοπίσει τις βαθύτερες αιτίες της ενδοοικογενειακής βίας και να τις θεραπεύσει. Οι παραμορφωμένες σκέψεις είναι μια κοινή αιτία ενδοοικογενειακής βίας και ο έλεγχος αυτών των σκέψεων μπορεί να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, ώστε να μην χρειάζεται να ενεργούν με βία.

Η διαχείριση των συναισθημάτων με αυτόν τον τρόπο απαιτεί επαγγελματική παρέμβαση από ψυχοθεραπευτή: ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Μπορεί ένας γάμος να επιβιώσει μετά από ενδοοικογενειακή βία;

Το τραύμα που μπορεί να προκαλέσει η ενδοοικογενειακή βία είναι εξαιρετικά ισχυρό. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι ενός κακοποιητή, δεν αρκούν. Αξίζεις να είσαι ασφαλής σε μια σχέση και σε έναν γάμο, αλλά μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις αν θα παραμείνεις ή έαν θα φύγεις από τον γάμο. Θυμήσου ότι αξίζεις περισσότερα και δεν ευθύνεσαι για τις πράξεις ή τη θεραπεία του συντρόφου σου.

Διάβασε ακόμη – 7 φράσεις που αντικαθιστούν το “όχι”

Για να πετύχει η συμφιλίωση μετά την ενδοοικογενειακή βία πρέπει να δεις στοιχεία πραγματικής, διαρκούς αλλαγής. Η προσωρινή αλλαγή, ακολουθούμενη από την επιστροφή σε προηγούμενες βίαιες συμπεριφορές, δεν αρκεί για να επιβιώσει ένας γάμος μετά από ενδοοικογενειακή βία.

Ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι ένας κακοποιητής άλλαξε είναι:

Ο θύτης έχει λιγότερες αρνητικές αντιδράσεις στη σύγκρουση και όταν υπάρχει αρνητική αντίδραση, είναι λιγότερο έντονη.

  • Αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων σου και των συναισθημάτων του αντί να σε κατηγορεί
  • Διαχειρίζεται τις συγκρούσεις με υγιή τρόπο, χωρίς βία ή λεκτικές επιθέσεις.
  • Όταν είναι αναστατωμένος, δεν γίνεται βίαιος ή δεν σε απειλεί.
  • Νιώθεις ασφάλεια και σεβασμό και έχεις την ελευθερία να πάρεις τις δικές σου αποφάσεις.
  • Λάβε υπόψη σου ότι η ενδοοικογενειακή βία συχνά περιλαμβάνει ένα μοτίβο σύμφωνα με το οποίο ο θύτης ασκεί βία, υπόσχεται να αλλάξει αλλά επιστρέφει στον παλιό βίαιο εαυτό του. 

Η υπόσχεση αλλαγής είναι μια αρχή, αλλά οι υποσχέσεις από μόνες τους δεν θα βοηθήσουν ένα άτομο να αλλάξει, ακόμα κι αν το θέλει πραγματικά. Εάν ο σύντροφός σου έχει δεσμευτεί να σταματήσει την κακοποίηση, πρέπει να βεβαιωθείς ότι όχι μόνο κάνει ψυχοθεραπεία αλλά εφαρμόζει νέες συμπεριφορές που έμαθε κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας.

Πάντως πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κακοποιητές ενδοοικογενειακής βίας σπάνια αλλάζουν. Η διαδικασία της αλλαγής μπορεί να είναι επώδυνη τόσο για τον θύτη όσο και για το θύμα, και σπάνια η ενδοοικογενειακή βία βελτιώνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istok

Διάβασε ακόμη