Oι ορμονικές διαταραχές που προκαλούν αύξηση βάρους

Ποιοι είναι οι παράγοντες που την προκαλούν;

Η αύξηση του σωματικού βάρους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως από το τι τρως, πώς κινείσαι, ακόμη και τα γονίδια και τον τρόπο ζωής σου. Αλλά υπάρχει ένας ύπουλος ένοχος που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί: οι ορμονικές διαταραχές που ενδεχομένως να αυξάνουν το βάρος σου και να προκαλούν άλλα προβλήματα υγείας. Ποιες όμως είναι αυτές;

10 ορμονικές διαταραχές που ευθύνονται για την αύξηση βάρους

  • Χρόνια φλεγμονή
  • Υπερβολικό στρες
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Τεχνητά γλυκαντικά
  • Αντισυλληπτικά
  • Άσκηση υψηλής έντασης
  • Διατροφική ανισορροπία λίπους
  • Διαταραχή του ύπνου
  • Χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα
  • Ανισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου
  1. Χρόνια φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή, που συχνά προκαλείται από μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη, μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες σου με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να κάνει την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματική, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και περισσότερη αποθήκευση λίπους. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη λεπτίνη, την ορμόνη που ειδοποιεί τον εγκέφαλό σου πότε είσαι χορτάτη, προκαλώντας ενδεχομένως υπερκατανάλωση τροφής. Επιπλέον, η φλεγμονή μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, ενισχύοντας την όρεξη και την επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα. Όλες αυτές οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

2. Υπερβολικό στρες

Το υπερβολικό στρες μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες σου, ιδίως την κορτιζόλη, η οποία συχνά αποκαλείται “ορμόνη του στρες”. Όταν είσαι στρεσαρισμένη, το σώμα σου απελευθερώνει κορτιζόλη για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Αλλά όταν το στρες είναι χρόνιο, τα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να παραμείνουν αυξημένα, διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία των ορμονών του σώματός σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η αύξηση του σωματικού βάρους.

3. Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα στεροειδή, για παράδειγμα, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών σου, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση του σωματικού βάρους ή άλλες παρενέργειες.

4. Τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως αυτά που περιέχονται στα αναψυκτικά διαίτης ή στα σνακ χωρίς ζάχαρη, μπορεί να νομίζεις ότι μειώνουν τις θερμίδες. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες διαπιστώνουν ότι μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών του σώματός σου.

Το σώμα σου μπερδεύεται όταν γεύεσαι κάτι γλυκό και ενεργοποιεί την ινσουλίνη σου, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα αυξάνοντάς τη, παρόλο που δεν υπάρχει ζάχαρη προς επεξεργασία. Αυτό το ανάμεικτο “σήμα” μπορεί να οδηγήσει σε επιθυμία για περισσότερα γλυκά και μπορεί ακόμη και να διαταράξει το μεταβολισμό σου με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Διάβασε ακόμη – Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όταν κάνεις τη δίαιτα του καφέ

5. Αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά, όπως τα χάπια, τα επιθέματα ή οι δακτύλιοι, περιέχουν ορμόνες που ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο και αποτρέπουν την εγκυμοσύνη. Αυτές οι ορμόνες μπορεί μερικές φορές να διαταράξουν τη φυσική ορμονική ισορροπία του σώματός σου, οδηγώντας σε πιθανές παρενέργειες όπως αύξηση του σωματικού βάρους, διακυμάνσεις της διάθεσης ή αλλαγές στην όρεξη.

6. Άσκηση υψηλής έντασης

Η άσκηση υψηλής έντασης, ενώ είναι εξαιρετική για τη φυσική κατάσταση, μπορεί μερικές φορές να διαταράξει τις ορμόνες σου. Όταν πιέζεις τον εαυτό σου πολύ σκληρά, το σώμα σου παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ορμονική σου ισορροπία, οδηγώντας ενδεχομένως σε προβλήματα όπως αυξημένη όρεξη και αποθήκευση περισσότερου λίπους. Έτσι, ενώ είναι καλό να προκαλείς τον εαυτό σου, είναι επίσης σημαντικό να ακούς το σώμα σου.

7. Διατροφική ανισορροπία λίπους

Από τη μία πλευρά, όταν δεν λαμβάνεις αρκετά από τα καλά λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3, μπορεί να διαταραχθεί η ικανότητα του σώματός σου να ρυθμίζει τις ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα και το μεταβολισμό. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ποσότητα ορισμένων λιπαρών, όπως τα κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, η οποία, όπως γνωρίζουμε από τα παραπάνω, παρεμβαίνει επίσης στην ισορροπία των ορμονών.

8. Διαταραχή του ύπνου

Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά ή η ποιότητα του ύπνου σου είναι κακή, μπορεί να διαταραχθούν οι ορμόνες σου. Δύο βασικές ορμόνες που εμπλέκονται είναι η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας, και η λεπτίνη, η ορμόνη του κορεσμού.

Όταν δεν κοιμάσαι καλά, τα επίπεδα της γκρελίνης ανεβαίνουν και τα επίπεδα της λεπτίνης πέφτουν, με αποτέλεσμα να πεινάς περισσότερο και να είσαι λιγότερο ικανοποιημένη μετά το φαγητό. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσεις αυτές τις ορμόνες υπό έλεγχο και να έχεις ένα υγιές βάρος.

Διάβασε ακόμη – 6 φρούτα που χαρίζουν επίπεδη κοιλιά

9. Χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα

Οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα (EDCs) βρίσκονται σε καθημερινά αντικείμενα όπως τα πλαστικά, τα φυτοφάρμακα και ακόμη και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Μπορούν να μιμηθούν ή να επηρεάσουν τις φυσικές ορμόνες σου, διαταράσσοντας την ευαίσθητη ορμονική σου ισορροπία. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους, αναπαραγωγικά προβλήματα, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

10. Ανισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου

Το έντερό σου φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία σου, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των ορμονών. Όταν αυτή η κοινότητα βακτηρίων δεν βρίσκεται σε ισορροπία, μπορεί να διαταράξει την ορμονική σου αρμονία. Μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε θέματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ενημερωτικά!

Λάβε υπόψιν ότι το σώμα του καθενός αντιδρά διαφορετικά σε αυτούς τους παράγοντες, οπότε η αύξηση του βάρους δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις παίζουν ρόλο τα γονίδιά σου, οι επιλογές του τρόπου ζωής σου και το περιβάλλον. Έτσι, ενώ οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να είναι ένα κομμάτι του παζλ, είναι μόνο ένα μέρος της ευρύτερης εικόνας σχετικά με το γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πάρουν βάρος.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη