Natalia Kardash: Μια πετυχημένη επιχειρηματίας ανάμεσά μας

To success story μιας γυναίκας με όραμα.

Η Natalia Kardash είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας, η οποία σκέφτεται, ονειρεύεται και δημιουργεί out of the box.

Αισιόδοξη, δραστήρια, δημιουργική και επαγγελματίας. Ο λόγος για την επιχειρηματία, Natalia Kardash που είναι η απόδειξη πως την επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή, είσαι ο μόνος που μπορείς να τη δημιουργήσεις. Όπως και την ευτυχία. Φτάνει να αφοσιωθείς σε αυτό που αγαπάς με πάθος.

Η απόφαση μιας νεαρής μητέρας να ταξιδέψει στη Κύπρο πριν 25 χρόνια, ήταν το ξεκίνημα για τη πετυχημένη πορεία μιας δυναμικής γυναίκας που ποτέ δεν δέχθηκε το ‘όχι’ για απάντηση. Η συνέντευξη με την επιχειρηματία Natalia Kardash είναι η απόδειξη πως την επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική στη ζωή σου, είσαι ο μόνος που μπορεί να τη δημιουργήσει. Και την ευτυχία το ίδιο. Φτάνει να αφοσιωθείς σ’ αυτό που αγαπάς με πάθος.

Από που αντλείτε τον δυναμισμό και τη δημιουργικότητά σας;

Είμαι τελειομανής και εξαιρετικά υπεύθυνη. Από μικρή δεν υπήρχε πιθανότητα να ξεκινήσω κάτι και να μην το τελειώσω. Κινητήριος δύναμή μου για ό,τι έχω πετύχει είναι το πάθος που έχω για τη δουλειά μου. Ό,τι κάνω, μου δίνει δύναμη και ενέργεια να σκεφτώ, να ονειρευτώ, να δημιουργήσω. Μ’ αρέσει να ξεπερνώ τις δυσκολίες και να βρίσκω ασυνήθιστες λύσεις στα πιο περίπλοκα προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο που η Vestnik Kipra την οποία διευθύνω εξελίχθηκε από μια μικρή εφημερίδα 12 σελίδων σ’ έναν από τους μεγαλύτερους σοβαρούς εκδοτικούς οίκους στην Κύπρο. Καθόλου τυχαίο και το γεγονός πως κατά τη διάρκεια του covid, βλέποντας όλα όσα έκανα να καταρρέουν, δημιούργησα το SUCCESSFUL BUSINESS Leaders’ Club, στο οποίο έχω αφοσιωθεί με το ίδιο πάθος. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό club με μέλη πετυχημένους επιχειρηματίες, ανθρώπους ‘κλειδιά’ από την Κύπρο και διεθνείς εταιρίες τους οποίους γνωρίζω και με εμπιστεύθηκαν για την ανάπτυξη σχέσεων και τη δημιουργία νέων ιδεών.

Οι σημαντικές γνωριμίες σας με τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο πως προέκυψαν;

Ως διευθύντρια της εφημερίδας και editor in chief λειτουργούσα πάντοτε με ένα διπλό ρόλο, που από τη μία απαιτούσε να γνωρίσω σημαντικούς ανθρώπους από τον επιχειρηματικό κόσμο και από την άλλη να συναντώ προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, των επιστημών, του αθλητισμού κάνοντάς τους συνεντεύξεις προσωπικά, αφού ήθελα να έχω τον έλεγχο σε κάθε τι που δημοσιευόταν έτσι ώστε να αποκλείσω την πιθανότητα λαθών. Ταξίδευα σε αποστολές, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γνώρισα 5 Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Γιώργο Βασιλείου, μετά τους Γλαύκο Κληρίδη, Τάσσο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκο Αναστασιάδη. Τους ευχαριστώ για τη στήριξή τους.

Ποια θα λέγατε είναι σήμερα η φιλοσοφία της ζωής σας;

Δεν υπάρχει κάτι στη ζωή μου που να κάνω και να μην με ενθουσιάζει. Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που μπορούν να επιλέγουν αυτό που θέλουν να κάνουν.

Και ξέρεις κάτι; Αυτό το πρόβλημα είναι που εντοπίζω σήμερα. Το ότι οι άνθρωποι πιστεύουν πως δεν έχουν επιλογή. Πως όταν αμείβονται αυτό τους φτάνει, ακόμα κι όταν η δουλειά που κάνουν δεν τους αρέσει. Κι όμως, όλοι έχουμε επιλογή, πάντοτε.

Το να τα παρατήσετε υπήρξε ποτέ επιλογή για εσάς;

Δούλεψα σκληρά και δεν ήταν εύκολο να συνδυάσω την οικογένεια με τη δουλειά, αλλά δεν τα έβαλα ποτέ κάτω. Ήμουν υπεύθυνη για τη ζωή και την υγεία της οικογένειάς μου, για την εταιρεία μου και για τους υπαλλήλους μου γι’ αυτό και δεν υπήρχε άλλο περιθώριο παρά να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Και όχι, δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση να τα παρατήσω και να μην κάνω κάτι που θεωρούσα απαραίτητο.

Αλήθεια, ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα, η πρώτη δουλειά σας;

Πριν έρθω στην Κύπρο και έχοντας πτυχίο δασκάλας εργαζόμουν σε ένα πανεπιστήμιο στο τμήμα των ξένων γλωσσών. Έτσι όταν έφτασα εδώ ξεκίνησα να δουλεύω σε ένα ρωσικό σχολείο. Όταν οι 3 μήνες πέρασαν και δεν είχα ακόμη αποκτήσει άδεια παραμονής πανικοβλήθηκα. Τότε ήταν που γνώρισα έναν Αιγύπτιο δημοσιογράφο, ο οποίος ήθελε να κυκλοφορήσει μια εφημερίδα στην Κύπρο στην αραβική γλώσσα. Μου ζήτησε να συμμετέχω στην ομάδα του, ως PR Manager, υποσχόμενος ότι το θέμα μου θα τακτοποιηθεί. Έτσι κι έγινε. Πολύ σύντομα ήταν μαζί μου στην Κύπρο η κόρη μου και ο σύζυγός μου, ο οποίος από engineer – economist ‘έγινε’ γραφίστας ξεκινώντας δουλειά στην εφημερίδα. Σύντομα προάχθηκα σε Director κι όταν αποφάσισε ο εκδότης να φύγει για την Αίγυπτο, με σύστησε στους υπόλοιπους μετόχους της Vestnik Kypra και από τότε έγινα ένα με αυτούς.

Η σκληρή δουλειά ήταν αυτή που σας πρόσφερε μια μεγάλη καριέρα στα media;

Δούλεψα σκληρά και με αφοσίωση, μαθαίνοντας όλα όσα αφορούσαν τη δουλειά, από το τυπογραφείο, τη λειτουργία των μηχανών, τα χρώματα, τον σχεδιασμό της εφημερίδας. Ήθελα να καταλάβω τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, έτσι ώστε όλα να γίνονται σωστά και με τον πιο επαγγελματικό τρόπο.

Έτσι εξάλλου λειτουργώ με ό,τι κι αν καταπιαστώ. Για τη διοργάνωση του Health & Beauty Forum για παράδειγμα έπρεπε να μάθω τα πάντα γύρω από το θέμα, έτσι ώστε να μιλήσω στη ‘γλώσσα’ των επαγγελματιών του χώρου.

Η προσωπική σας ανάπτυξη, οι ανάγκη για περισσότερες γνώσεις και μάθηση, θα λέγατε πως είναι μία φυσική εξέλιξη για εσάς;

Φυσικά και είναι. Η ανάγκη για γνώση και μελέτη είναι αυτή που με έχει ωθήσει εξάλλου στην φοίτησή μου για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στις Πολιτικές Επιστήμες. Είμαι η μόνη εν ζωή Ρωσίδα στον κόσμο που έχει γνωρίσει 5 προέδρους της κυπριακής δημοκρατίας προσωπικά, κάνοντάς τους συνεντεύξεις. Επικεντρώνομαι λοιπόν στην έρευνά μου σε βιβλία, άρθρα και συνεντεύξεις μου για την προσωπικότητά τους, τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τους πολιτικούς.

Το να αποφασίσετε να ζήσετε στη Λεμεσό ήταν περισσότερο θέμα τύχης και όχι επιλογής, έτσι δεν είναι;

Αυτό είναι αλήθεια. Η 3χρονη κόρη μου υπέφερε από σοβαρής μορφής άσθμα και έπρεπε να βρούμε κάπου να ζήσουμε με τέτοιες καιρικές συνθήκες που θα τη βοηθούσε να ξεπεράσει τις κρίσεις. Η Λεμεσός φαινόταν να διέθετε όλα όσα ζητούσαμε, όχι μόνο από πλευράς καιρού αλλά και για τη θάλασσά της – αφού γεννήθηκα σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ρωσίας και δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ζει κάπου χωρίς θάλασσα.

Πως ήταν τα πράγματα τότε;

Δεν είχα ζήσει ποτέ στο εξωτερικό πριν από την Κύπρο. Ήμουν 24 χρονών, χωρίς καμιά σημαντική εμπειρία ζωής. Όλα ήταν καινούρια για μένα. Προσαρμόστηκα ευτυχώς γρήγορα γιατί δεν είχα προσδοκίες και ένιωσα από την πρώτη στιγμή πως ζούσα εδώ όλη τη ζωή μου.

Σήμερα δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ζει κάπου αλλού. Και το λέω με την εμπειρία μιας γυναίκας που έχει ταξιδέψει πολύ.

Πως βρήκατε ισορροπίες ανάμεσα στη προσωπική και επαγγελματική ζωή;

Όταν τα παιδιά μου άρχισαν να μεγαλώνουν ξεκινήσαμε να ταξιδεύουμε. Κι αυτό ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να διατηρήσω την καλή μου ψυχολογία και ισορροπία. Γιατί άμα δουλεύεις πολύ σταματάς να νιώθεις τη χαρά και την απόλαυση στη ζωή. Κανόνιζα λοιπόν κάθε 5-6 βδομάδες να ταξιδεύουμε σε κοντινούς προορισμούς και να είμαστε μαζί για 4 μέρες. Μεγαλώνοντας φεύγαμε για διακοπές σε πιο μακρινούς προορισμούς, σε Κίνα, Ιαπωνία, Καναδά, Αμερική…

Η ζωή μου δεν ήταν καθόλου βαρετή. Προγραμμάτιζα τον χρόνο μου ώστε να μπορώ να κάνω σε μια μέρα πολύ περισσότερα από ότι ένας συνηθισμένος άνθρωπος.

Πήρατε πολλά διδάγματα από τη ζωή. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ένα από αυτά όσον αφορά τη δουλειά σας;

Η ζωή, μου δίδαξε πως πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνω στην καθημερινότητά μου. Αλλά και την ίδια στιγμή να είμαι προετοιμασμένη ότι κάποια από αυτά δεν πρόκειται να γίνουν. Συνήθιζα να αναστατώνομαι όταν πήγαινε κάτι στραβά. Αντίθετα τώρα, είμαι έτοιμη να αλλάζω τα πλάνα μου κάθε στιγμή, έμαθα να μην αντιστέκομαι στις καταστάσεις και να προσαρμόζομαι. Είναι πιο βολικό και λιγότερο αγχωτικό. Τώρα πια πιστεύω πως δεν χρειάζεται να παλεύεις με τον κόσμο γύρω σου, αλλά να προσαρμόζεσαι.

Πιστεύω ακόμα πως όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αυτοί που δεν με γνωρίζουν ίσως θεωρήσουν πως είμαι παραπάνω από το κανονικό αισιόδοξη. Η αλήθεια είναι πως δεν ξοδεύω τον καιρό μου στο να μετανιώνω, δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να στεναχωριέται πάνω από 5 λεπτά. Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές είμαι πολύ θετικό άτομο και θέλω να πιστεύω σίγουρα πως όλα θα πάνε καλά. Δεν δέχομαι την απάντηση ‘όχι’. Αν θέλω να κάνω πραγματικά κάτι, βρίσκω τρόπους. Ίσως προσπαθήσω πολλές φορές μέχρι να το πετύχω και να βρω λύση.

Και πως το επιτυγχάνετε αυτό;

Είναι θέμα χρόνου, προγραμματισμού, πρωτοποριακών, καινοτόμων ιδεών και πίστης πως μπορείς να πετύχεις.

Και ένα δίδαγμα για τη ζωή σας;

Αυτό που λέω είναι να βρούμε τρόπο να ζήσουμε τη χαρά και την απόλαυση της στιγμής. Αν ζεις σήμερα, το αύριο θα έρθει με κάτι που θα θυμάσαι και θα χαμογελάς. Μ’ αυτό τον τρόπο φτιάχνεις το παρελθόν σου. Και μπορείς να ξεκινήσεις τώρα, κάνοντας το σήμερα μια καλύτερη μέρα.

Ποια είναι σήμερα η καθημερινότητά σας;

Με τα χρόνια, έχω συνηθίσει να κάνω όλες τις απαραίτητες δουλειές το πρωί, αν και από τη φύση μου μ’ αρέσει να ξενυχτώ. Ξυπνώ έτσι στις 5:30, το πολύ στις 6:00 το πρωί. Τρεις φορές τη βδομάδα αυτή την ώρα πάω στο γυμναστήριο, κάποτε περπατώ μόνη στη θάλασσα ή εάν υπάρχει κάποια κρίση στη δουλειά τρέχω στο γραφείο. Όπως και να έχει, 7.30 το πρωί ξεκινώ δουλειά. Είναι σημαντικό για μένα να φτάνω δυο ώρες πριν τους περισσότερους συναδέρφους μου γιατί αυτό μου δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθώ στις πιο σημαντικές δουλειές, έτσι ώστε να τους συναντήσω με ένα πλάνο δράσης στις 9 π.μ. Εδώ και ένα χρόνο δεν έχω καθήκοντα διεύθυνσης της επιχείρησης, αφού η Lusine Mirzoyan πια είναι η Director της Vestnik Kipra Group και βεβαιώνεται πως η εφημερίδα και τα περιοδικά έχουν εκδοθεί, οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι κι η ομάδα των εκδηλώσεων εργάζεται με βάση τον προγραμματισμό. Καθήκοντά μου είναι να δημιουργώ ιδέες, να αναπτύσσω στρατηγικές και να έχω συναντήσεις. Είμαι απορροφημένη με το πρόγραμμα των εκδηλώσεών μας, το περιεχόμενο του επιχειρηματικού μας περιοδικού, τις συναντήσεις της επιχειρηματικής μας λέσχης και την επιχειρηματική ανάπτυξη των πελατών μου (συμβουλεύω πολλούς σε διάφορες επιχειρήσεις). Κάνοντας όλα αυτά κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, είμαι ταυτόχρονα διαθέσιμη στους συναδέλφους μου. Ασκώ την ‘πολιτική των ανοιχτών θυρών’: από τις 9:00 έως τις 16:00 κάθε ένας από τους συναδέρφους μου, μπορεί να μπει στο γραφείο μου χωρίς να χτυπήσει την πόρτα και να ζητήσει τη συμβουλή ή την καθοδήγησή μου.

Την τελευταία χρονιά έχω αλλάξει και τη ρουτίνα μου. Για 24 χρόνια γευμάτιζα στο γραφείο ή με πελάτες. Τώρα γευματίζω στο σπίτι: αυτό το 30λεπτο διάλειμμα βοηθά πολύ στο να είμαι παραγωγική το απόγευμα. Μετά τις 4 μ.μ. συνήθως γράφω: social media post, άρθρα, βιβλία. Αυτή τη χρονιά θα ολοκληρώσω το PhD μου με θέμα “Presidential Power in Cyprus: Biographical Analysis”. Επίσης γράφω 4 βιβλία που πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα που θα γιορτάσω με ένα πάρτι την επέτειο της άφιξης μου για πρώτη φορά στο νησί. Αυτά τα βιβλία λοιπόν, είναι το δώρο μου στην κοινότητα για τα 25 χρόνια μου στην Κύπρο. 25 ευτυχισμένα χρόνια.

Τι απολαμβάνετε να κάνετε τώρα;

Το SUCCESSFUL BUSINESS Leaders’ Club, το οποίο δημιούργησα πριν τρία χρόνια και έχει γίνει η βασική μου απασχόληση. Όπως ανέφερα πιο πάνω αποτελείται από πετυχημένους επιχειρηματίες, 100 στο σύνολο, από 23 διάφορες χώρες και από 37 διαφορετικούς τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τo club λειτουργεί ως ένα network επικοινωνίας μεταξύ τους, ως πηγή πληροφοριών και υπηρεσιών, που βοηθά στη δικτύωση και την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών.

WHO IS WHO

Η Natalia Kardash είναι επιχειρηματίας, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της ρωσικής εφημερίδας VESTNIK KIPRA και του περιοδικού SUCCESSFUL BUSINESS; Είναι ιδρύτρια του SUCCESSFUL BUSINESS Leaders’ Club; Είναι μέλος του Corporate Advisory Board, Faculty of Economics and Management, University of Cyprus; Επίτιμο μέλος, CIM Cyprus Business School; Ιδρύτρια, Διευθύντρια, BEST LEGAL Conference, BEST INVEST Congress, Health&Beauty Forum.

Διάβασε ακόμη