Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Δρ Ελένη – Δρ Εύη Σταύρου: Οι δυο αδερφές μιλούν για όλα όσα τις ενώνουν

Με αποφασιστικότητα και αφοσίωση υπηρετούν αυτά που αγαπούν περισσότερο, την πολιτική και την επιστήμη.

Της Ολίβιας Παπαδοπούλου

Νιώθουν ευλογημένες που έχουν η μία την άλλη και οι λόγοι είναι αρκετοί. Η Δρ Ελένη Σταύρου και η αδερφή της, Δρ Εύη Σταύρου, είναι δυο δυναμικές γυναίκες που μοιράζονται την ίδια αγάπη και σύνδεση μεταξύ τους.

Δυο δεμένες αδερφές που με αποφασιστικότητα και αφοσίωση υπηρετούν αυτά που αγαπούν περισσότερο, την πολιτική και την επιστήμη. Αν και βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά, δεν περνάει μέρα που να μην επικοινωνήσουν καθώς από μικρές έμαθαν να στηρίζουν η μία την άλλη. “Η αδερφή μου είναι το πρώτο άτομο με το οποίο θα μιλήσω όταν αμφιταλαντεύομαι ή όταν πρέπει να αποφασίσω για κάτι πολύ σημαντικό”, μάς λέει η Δρ Ελένη Σταύρου. Λατρεύουν να ταξιδεύουν μαζί, να ανακαλύπτουν νέα μέρη και να ζουν καινούργιες περιπέτειες. Την ίδια στιγμή, αναπολούν τις ήσυχες και χαλαρές οικογενειακές στιγμές στο σπίτι, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή μαγειρεύοντας. “Λείπει πολύ η μία στην άλλη και ακόμη περισσότερο μάς λείπουν οι μικρές, καθημερινές στιγμές, τις οποίες προσπαθούμε να απολαμβάνουμε όποτε μας δίνεται η ευκαιρία”, προσθέτει η Δρ Εύη Σταύρου, η οποία μόλις έφτασε από την Αμερική στην Κύπρο για να περάσει λίγο χρόνο μαζί με τον πατέρα και την αδερφή της.

ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΓΑΠΗ

“Η αδερφή μου είναι το στήριγμά μου, η καλύτερή μου φίλη, η οικογένειά μου, το άτομο, το οποίο θα συμβουλευτώ και με το οποίο θα συζητήσω τα πιο μικρά, αλλά και τα πιο μεγάλα ζητήματα στη ζωή μου”, εξομολογείται η Δρ Ελένη με τη Δρα Εύη να προσθέτει: “Αγαπώ την αδερφή μου, όπως και τον πατέρα μου, όσο κανέναν άλλον στον κόσμο. Παρά την απόσταση που μας χωρίζει, μοιραζόμαστε τα πάντα”.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Μέσα από την αγάπη της οικογένειάς τους έχουν μάθει να εστιάζουν στις ευχάριστες στιγμές, στα ανέμελα παιδικά χρόνια, στην αφοσίωση και στα διδάγματα που τους έδωσαν οι γονείς τους, τα οποία τους ακολουθούν μέχρι σήμερα. Η Δρ Εύη Σταύρου θυμάται έντονα τα διάφορα μέρη όπου μεγάλωσαν, αφού ο πατέρας τους ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού και ως εκ τούτου μετακινούνταν συνεχώς σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του κόσμου.

ΑΞΙΕΣ ΖΩΗΣ

“Η αφοσίωση στη δουλειά μας, η αγάπη στην οικογένειά μας, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η αστείρευτη δίψα να παραδώσουμε στον κόσμο κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε παραλάβει, μέσα από τον βίο και τη στάση ζωή μας, είναι οι αξίες που μοιραζόμαστε”.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥΣ

Η απώλεια της αγαπημένης τους μητέρας υπήρξε αναμφίβολα η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους. “Η μητέρα μας ήταν ένα υπέροχο πλάσμα, γεμάτο αγάπη και κατανόηση, ενώ με τον δικό της τρόπο έφερνε την ισορροπία μέσα στο σπίτι”, λένε. Επηρέασε έντονα τις ζωές τους, ενώ η απώλειά της τις έφερε πιο κοντά, αφού δέθηκαν περισσότερο και έμαθαν να στηρίζουν η μία την άλλη σε κάθε δύσκολη στιγμή.

ΔΡ ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η γυναίκα πολιτικός

Δεν περίμενε ποτέ να μπει στην πολιτική αφού ασχολείτο με τη λογοτεχνία και τη δημιουργικότητα. Ακολούθως σπούδασε πολεμολογία, με ειδίκευση στο διδακτορικό της στις σχέσεις Ισραήλ – Ελλάδος – Κύπρου και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. “Μπήκα στην πολιτική μετά από παρότρυνση του πρώην προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, κου Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτό που με ενθουσίασε ήταν η ευκαιρία να συμμετάσχω στη διαμόρφωση του πλαισίου αυτού που θα εξελίσσει την κοινωνία και τη χώρα μας, εστιάζοντας στις αρχές και στις αξίες που έχω λάβει από την οικογένειά μου”. Ως Ευρωβουλευτής προσπαθεί να αξιοποιήσει τον χώρο που της δίνεται, καταβάλλοντας όλες της τις δυνάμεις στην κοινοβουλευτική της δραστηριότητα. “Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είμαστε αντιμέτωποι με τεράστιο όγκο κοινοβουλευτικής εργασίας για κάθε πιθανό θέμα – από την αλιεία, την ενεργειακή φτώχεια, τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, καθώς και θέματα παράνομης μετανάστευσης και εθνικής ασφάλειας”. Εκεί πάντοτε οδηγός της είναι το εθνικό συμφέρον και η προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και η ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί, όπως λέει η ίδια, το μεγάλο μας πολιτικό σπίτι.

Η ισότητα των φύλων

Αναμφίβολα, η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών είναι θέματα που μας αφορούν όλους. Πώς προωθεί τα θέματα αυτά στο Ευρωκοινοβούλιο; “Ως η μοναδική Ελληνοκύπρια Ευρωβουλευτής, νιώθω ακόμη πιο έντονα την ανάγκη να υπερασπιστώ το δικαίωμα της γυναίκας για ίσες ευκαιρίες σε κάθε επίπεδο της κοινωνικοοικονομικής μας ζωής. Έχω διοργανώσει συνέδρια, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τα δικαιώματα των γυναικών, τα συμπεράσματα των οποίων προωθώ νομοθετικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”. Μέσα από την κοινοβουλευτική της δραστηριότητα, έχει συμμετάσχει σε νομοθεσίες σχετικές με την ενεργειακή φτώχεια που επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, τη ρητορική μίσους και τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση γυναικών και παιδιών, την κοινωνική προστασία και υποστήριξη νεαρών γυναικών. Την ίδια στιγμή, ένα θέμα το οποίο προσπαθεί να αναδείξει και να επιλύσει είναι αυτό των διακρατικών υιοθεσιών μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Καθώς το οικογενειακό δίκαιο δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Ε.Ε., οι διακρατικές υιοθεσίες χρειάζονται διμερείς συμφωνίες, οι οποίες, δυστυχώς, δεν βρίσκονται σε ισχύ. Όλο αυτό δυσκολεύει πολλά νεαρά ζευγάρια και τα υποβάλλει σε χρονοβόρες, ψυχοφθόρες και πολυέξοδες διαδικασίες προκειμένου να υιοθετήσουν ένα παιδάκι. Αυτό θα έπρεπε να ήταν απλό και αυτονόητο και είναι ένα θέμα για το οποίο δεν θα κουραστώ ποτέ να πολεμώ μέχρις ότου να καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς για την επίτευξη των συμφωνιών αυτών”.

Οι προκλήσεις

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως γυναίκα στην πολιτική είναι πολλές και όπως τονίζει: “Είναι οι ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία γυναίκα σε οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό χώρο. Υπάρχει μία υποτίμηση στο γυναικείο φύλο, συχνά εκμετάλλευση, καθώς και παρενόχληση (σεξουαλική και μη). Το σύστημα είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που εξαναγκάζει τη γυναίκα να πρέπει να επιλέξει μεταξύ καριέρας ή οικογένειας. Μία γυναίκα πρέπει να δουλέψει δύο και τρεις φορές περισσότερο για την ίδια αναγνώριση, τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες απολαβές. Αυτό είναι απαράδεκτο και προσβάλλει την κοινωνία μας στο σύνολό της – όχι μόνο τις γυναίκες. Είναι καιρός να κάνουμε πράξη τα ευχολόγια και τις διακηρύξεις και να δημιουργήσουμε το κοινωνικό, πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο που πραγματικά εξισώνει τις ευκαιρίες και δυνατότητες των δύο φύλων. Το οφείλουμε, αν μη τι άλλο, στα νεαρά κορίτσια που κοιτάζουν το μέλλον με αποφασιστικότητα και ανεξάντλητη αισιοδοξία”.

Στηρίζοντας την ενδυνάμωση των γυναικών

Έχει διοργανώσει μια σειρά συνεδρίων στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος, και με τη στήριξη και παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και Προέδρου του ΔΗΣΥ, κας Αννίτας Δημητρίου, της Επιτρόπου Ισότητας, κας Τζόζης Χριστοδούλου, όπως και της Επιτρόπου Νομοθεσίας, κας Λουίζας Ζαννέτου. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα εν λόγω συνέδρια, τα προωθεί στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στα οποία συμμετέχει. Ταυτόχρονα, έχει αναλάβει τον βαρυσήμαντο ρόλο της εκπροσώπου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Επιτροπή Πολιτικής Συνοχής και θέματα Ανάπτυξης. “Ρόλος μου είναι να επισημαίνω τα σημεία εκείνα, τα οποία δεν εξυπηρετούν την Ισότητα σε θέματα Ανάπτυξης της ΕΕ”.

Το μήνυμα για τις ευρωεκλογές “Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να στείλουμε τα άτομα αυτά, τα οποία μπορούν επάξια να αντιπροσωπεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο με τις γνώσεις τους όσο και με την παιδεία και την αποφασιστικότητά τους να συμμετέχουν ενεργά σε κοινοβουλευτικό έργο για το καλό του Κύπριου πολίτη, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της μεγάλης μας ευρωπαϊκής οικογένειας”. Και για όσους δεν θα βρεθούν στις κάλπες στις 9 Ιουνίου; “Θα ήθελα να τους ενθαρρύνω να βρουν τα πρόσωπα αυτά, τα οποία εκφράζουν τις δικές τους ανησυχίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή της Δημοκρατίας, στέλνοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα άτομα αυτά, τα οποία πραγματικά εκφράζουν τις αρχές και τις αξίες του συνόλου των πολιτών”.

ΔΡ ΕΥΗ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η γυναίκα επιστήμονας

Από μικρή είχε την τάση και το ενδιαφέρον να ασχολείται με τις επιστήμες. Ωστόσο, το κάλεσμά της για την ιατρική ήρθε στην εφηβική ηλικία όταν συνειδητοποίησε ότι μέσω της έρευνας δίδεται η δυνατότητα για σημαντικά επιτεύγματα στην ιατρική επιστήμη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να ξεπεράσει πολλές από τις δυσκολίες και τις ασθένειες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος. Η μάχη της μητέρας της με τον καρκίνο την πείσμωσε ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας. Η ιατρική για τη Δρα Εύη Σταύρου σημαίνει ανιδιοτελής προσφορά στον άνθρωπο. Πρόκειται για μία επιστήμη, όπως όλες οι άλλες, όμως την ίδια στιγμή είναι ανθρωποκεντρική και αφορά πολύ περισσότερα θέματα από τις θεραπείες, τις εξετάσεις, την έρευνα, και ούτω καθεξής. “Πρόκειται για ένα επάγγελμα το οποίο βάζει τον επιστήμονα μέσα στο σπίτι του κάθε ασθενούς, και αυτό είναι κάτι που πάντοτε αποτελεί το κύριό μου μέλημα και σκοπό. Κάθε ασθενής, κάθε περίπτωση, κάθε έρευνα πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο. Πίσω από κάθε ασθένεια και περιπέτεια υγείας, βρίσκεται ένα άτομο, μία οικογένεια, μία φιλία, και αυτό είναι κάτι που αποτελεί μέρος της δουλειάς μας και μέρος της αντιμετώπισής μας με τον κάθε ασθενή”.

Η ζωή στις ΗΠΑ

Αν και ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αμερική, νοσταλγεί τους υπέροχους ανθρώπους της Κύπρου. “Λατρεύω τις ευκαιρίες που μου δίνουν οι ΗΠΑ να καταξιωθώ επαγγελματικά και να προχωρήσω σε καινοτόμες ανακαλύψεις για την αιματολογική επιστήμη, όμως, οφείλω να ομολογήσω ότι μου λείπει η κοινωνία της Κύπρου. Οι αληθινοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας που αγαπούν, προσφέρουν και ενδιαφέρονται ανιδιοτελώς για τον συνάνθρωπο. Αρχές και αξίες που κουβαλώ μαζί μου πάντοτε”.

Ένα μήνυμα από μια καταξιωμένη επιστήμονα

“Θα ήθελα όλοι οι άνθρωποι να είναι επιμελείς με τις προληπτικές τους εξετάσεις και να παίρνουν τη γνώμη του προσωπικού τους γιατρού για θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία τους. Την ίδια στιγμή, υγεία είναι και η απόλαυση του ιερού αυτού προνομίου, της ίδιας της ζωής”, λέει και τονίζει πως ένας υγιής άνθρωπος είναι αυτός που απολαμβάνει, χαίρεται να ανταποδίδει στη ζωή του, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ακολουθεί κατά γράμμα κάθε γυναίκα και κάθε άντρας, υπεύθυνα.

Τα όνειρα για το μέλλον

Ένα από τα όνειρά της είναι η συνέχιση της πολιτικής καταξίωσης της αγαπημένης της αδερφής, για να συνεχίσει να προσφέρει στον συνάνθρωπο. “Ταυτόχρονα, αν και χιλιοειπωμένο, όνειρό μου είναι η πολύποθη επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία του βορείου τμήματος της πατρίδας μας”.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κυπριανού

Styling: Mαριάννα Χατζημηνά

Mακιγιάζ: Μαρία Χατζηχριστοδούλου (ILONA MAKE UP STUDIΟ)

θερμές ευχαριστίες στη λεβέντειο πινακοθήκη για την παραχώρηση του χώρου

Διάβασε ακόμη