Αυτή είναι η διατροφή που σου προκαλεί άγχος

Τι λέει νέα έρευνα.

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί αρχικά να ηρεμεί το άγχος και τις ανησυχίες σου, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ορισμένες λιπαρές τροφές μπορούν επίσης να το ενισχύσουν μακροπρόθεσμα.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η κατανάλωση διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά –κυρίως κορεσμένων λιπαρών από ζωικά προϊόντα– διέκοψε το μικροβίωμα του εντέρου των εργαστηριακών αρουραίων και άλλαξε τη συμπεριφορά τους, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι αρουραίοι σε αυτήν τη διατροφή παρουσίασαν επίσης υψηλότερη έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών, επηρεάζοντας συγκεκριμένα τη σεροτονίνη με τρόπους που είναι γνωστό ότι ενισχύουν το άγχος.

Μαζί με γνωστούς κινδύνους όπως η παχυσαρκία ή οι καρδιακές παθήσεις, αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι όποιος τρώει σημαντικές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών θα πρέπει επίσης να εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, αναφέρει ο κύριος συγγραφέας Christopher Lowry, καθηγητής ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder.

Ενώ οι περισσότεροι βιώνουμε στιγμές έντονου άγχους και στρες, κάποιοι παλεύουν με αγχώδεις διαταραχές που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με μια αγχώδη διαταραχή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθιστώντας τις αγχώδεις διαταραχές την πιο διαδεδομένη από όλες τις ψυχικές διαταραχές.

Το άγχος είναι ένα σύνθετο, μεταβλητό συναίσθημα που διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες και οι τυχόν διατροφικές επιρροές παραμένουν ελάχιστα κατανοητές. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης παρόμοια σχέση μεταξύ της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και του άγχους σε αρουραίους, ενώ υπάρχουν ενδείξεις παρόμοιας συσχέτισης στους ανθρώπους.

Στη νέα μελέτη, ο Lowry και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να ρίξουν περισσότερο φως σε αυτήν τη σχέση μεταξύ κορεσμένων λιπαρών και άγχους. Χρησιμοποίησαν έφηβους αρσενικούς αρουραίους, χωρίζοντάς τους σε δύο ομάδες και δίνοντάς τους διαφορετική διατροφή για εννέα εβδομάδες. Μια ομάδα έλαβε μια τυπική διατροφή για αρουραίους με περίπου 11% λίπος. Η άλλη ομάδα έλαβε μια διατροφή με περίπου 45% λιπαρά, που περιείχε κυρίως κορεσμένα λίπη από ζωικά προϊόντα.

Διάβασε ακόμη – Έτσι θα έχεις ενέργεια όλο το 24ωρο

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα κοπράνων για να παρακολουθήσουν τα μικροβιώματά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Μετά από εννέα εβδομάδες, χορήγησαν επίσης τεστ συμπεριφοράς.

Οι αρουραίοι που ακολουθούσαν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όχι μόνο κέρδισαν βάρος, αναφέρουν οι ερευνητές, αλλά είχαν επίσης σημαντικά μικρότερη ποικιλία βακτηρίων του εντέρου από τους αρουραίους στην ομάδα ελέγχου.

Εκτός από τη χαμηλότερη μικροβιακή ποικιλομορφία, οι αρουραίοι που ακολουθούσαν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχαν περισσότερα βακτήρια από το γένος Firmicutes και λιγότερα από Bacteroidetes, μια αναλογία που στους ανθρώπους σχετίζεται με την παχυσαρκία και με πολλά επεξεργασμένα δημητριακά, επεξεργασμένα κρέατα και τηγανητά φαγητά.

Διάβασε ακόμη – Μπορώ να κολυμπήσω στη θάλασσα αν έχω περίοδό;

Ο ρόλος της σεροτονίνης

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης αυξημένη έκφραση τριών γονιδίων μεταξύ της ομάδας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτά τα γονίδια – tph2, htr1a και slc6a4 – εμπλέκονται στην παραγωγή και τη σηματοδότηση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εξυπηρετεί μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες. Αν και θεωρείται ευρέως ως ενισχυτικό της διάθεσης, η σεροτονίνη επιτελεί και άλλες λειτουργίες, π.χ. μας βοηθά να κάνουμε εμετό, για παράδειγμα, και παίζει βασικό ρόλο σε σωματικές διαδικασίες όπως η επούλωση πληγών και η πέψη.

Ο ρόλος της σεροτονίνης στην κατάθλιψη παραμένει ασαφής, αλλά ασκεί ισχυρή επιρροή στη διάθεση – και όχι πάντα προς το καλύτερο. Ορισμένοι τύποι νευρώνων που παράγουν σεροτονίνη, εξηγούν οι ερευνητές, μπορούν να προκαλέσουν συμπεριφορές που μοιάζουν με άγχος στα ζώα όταν ενεργοποιηθούν.

Στη νέα μελέτη, η αυξημένη έκφραση αυτών των τριών γονιδίων στους αρουραίους που ακολούθησαν λιπαρή διατροφή ήταν ιδιαίτερα έντονη σε μια περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που σχετίζεται με το στρες και το άγχος όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης του εγκεφάλου. Σε προηγούμενη έρευνα σε ανθρώπους, η υψηλότερη έκφραση του tph2 στο cDRD έχει συνδεθεί με διαταραχές της διάθεσης, σημειώνουν οι ερευνητές.

Δεν είναι όλα τα λιπαρά ανθυγιεινά

Υπάρχουν πολλοί τύποι λίπους, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, και θα ήταν ανόητο να τα συγκεντρώσουμε όλα μαζί. Ορισμένα λίπη όπως το ιχθυέλαιο και το ελαιόλαδο, για παράδειγμα, προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και τονωτικά αποτελέσματα του εγκεφάλου. Αλλά τα κορεσμένα λίπη από ζώα είναι μια διαφορετική ιστορία. Εκτός από άλλους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, η έρευνα του Lowry προτείνει ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα λίπη μπορεί να προάγει τόσο βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο στρες, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη