9 παράγοντες που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους

Τι επηρεάζει την προσπάθεια σου.

Η Δέσποινα Μαυρίδου, πιστοποιημένη κλινική διαιτολόγος, διατροφολόγος και διαβητολόγος, αναφέρει πως η απώλεια βάρους είναι μαθηματική υπόθεση. Αν προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις, τότε μπορείς να χάσεις βάρος. Αυτό μπορείς να το πετύχεις είτε μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνεις είτε αυξάνοντας τις θερμίδες που “καις” με τη σωματική σου δραστηριότητα.

Η διατροφή είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη καλής υγείας και ευεξίας. Ο οργανισμός σου, όμως, έχει ανάγκη από βιταμίνες και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία. Οι επιστήμονες το φωνάζουν κάθε μέρα: Η σωστή διατροφή είναι κρίσιμη! Όχι μόνο για να επιβιώσεις, αλλά για να λειτουργεί σωστά το μυαλό και το σώμα σου.

Διάβασε ακόμη – Έτσι θα έχεις ενέργεια όλο το 24ωρο

Αν το σώμα δεν παίρνει ό,τι χρειάζεται κάθε μέρα, ξεκινάνε τα προβλήματα. Το επιπλέον βάρος, η κακή ψυχολογία, η έλλειψη ενέργειας και ζωντάνιας, ο κακός ύπνος, τα προβλήματα υγείας, όλα ξεκινάνε απ’ το τι τρως. Και το αν αυτά που τρως καλύπτουν τις ανάγκες σου σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία σε καθημερινή βάση. Ωστόσο το να κάνεις δίαιτα δεν είναι πάντα η ιδανική λύση για να χάσεις το επιπλέον βάρος σου.

Οι στερητικές δίαιτες τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουν επειδή δεν είναι διατροφή. Δεν είναι ρεαλιστικές στην καθημερινότητά σου και αγνοούν τον κανόνα της ισορροπίας που κυριαρχεί στη φύση. Σαφώς όμως υπάρχουν και κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που σε εμποδίζουν να χάσεις τα περιττά κιλά.

Οι 9 παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια βάρους

  • Φύλο
  • Ηλικία
  • Σημείο εκκίνησης
  • Ύπνος
  • Το θερμιδικό έλλειμμα (αν είναι μεγάλο ή μικρό)
  • Φάρμακα
  • Ασθένειες
  • Κληρονομικότητα
  • Δίαιτες Yo-yo

1. Φύλο

Το φύλο επηρεάζει το ρυθμό και την ευκολία που χάνεις βάρος. Η αναλογία λίπους / μυών στο σώμα σου είναι η αιτία για το πόσο εύκολα ή δύσκολα χάνεις τα περιττά κιλά. Οι γυναίκες κατά κανόνα έχουν περισσότερο λίπος σε σχέση με τους άνδρες. Ως εκ τούτου έχουν 5-10% χαμηλότερο βασικό μεταβολισμό ηρεμίας σε σχέση με τους άνδρες του ίδιου ύψους. Με απλά λόγια, οι γυναίκες καίνε 5-10% λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τους άνδρες σε κατάσταση ηρεμίας.

2. Ηλικία

Η ηλικία σου επηρεάζει το μεταβολισμό σου. Μία από τις βασικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρο όσο μεγαλώνεις είναι η αλλαγή της σύστασης του σώματος. Το ποσοστό του λίπους αυξάνεται, ενώ παράλληλα χάνεις μυϊκό ιστό. Η αλλαγή αυτή γίνεται παράλληλα με άλλους παράγοντες όπως είναι η μειωμένη ανάγκη σε θερμίδες από ζωτικά όργανα πράγμα που σημαίνει περαιτέρω μείωση του βασικού μεταβολισμού ηρεμίας.

Ο χαμηλός βασικός μεταβολισμός και οι χαμηλές καύσεις δυσκολεύουν πάρα πολύ την απώλεια βάρους όσο μεγαλώνεις. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί τρόποι ενεργοποίησης του μεταβολισμού με άμεσα αποτελέσματα.

3. Σημείο εκκίνησης

Το σημείο εκκίνησης για την απώλεια βάρους είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που μπορούν να φρενάρουν την προσπάθειά σου. Για παράδειγμα ως βοηθητικό σημείο εκκίνησης έχει θεωρηθεί μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού, ή οποία βέβαια αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Η ποσότητα νερού είναι 4 με 8 ποτήρια νερό (1-2 λίτρα) κάθε 24ωρο.

4. Ύπνος

Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τη ζυγαριά. Ό ύπνος όσο κι αν δεν το περίμενες, παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια να χάσεις κιλά. Μελέτες έδειξαν πως ακόμη και μία νύχτα κατά την οποία θα κοιμηθείς ελάχιστα αρκεί για να αυξήσεις τις λιγούρες και την επιθυμία από κακής ποιότητας φαγητά με χαμηλή θρεπτική αξία.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου σχετίζεται σε μεγάλο ποσοστό με διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου.

Διάβασε ακόμη – Μπορώ να κολυμπήσω στη θάλασσα αν έχω περίοδό;

5. Θερμιδικό έλλειμμα

Ένα μεγάλο θερμιδικό έλλειμμα, οδηγεί σίγουρα σε μια αρκετά γρήγορη απώλεια βάρους. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας. Χάνοντας βάρος με αργό ρυθμό, έχοντας δηλαδή μικρό θερμιδικό έλλειμμα, περίπου 200-400 θερμίδες ημερησίως, διατηρείται περισσότερο η άπαχη μυϊκή μάζα. Το σωστό θερμιδικό έλλειμμα ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας του κάθε ατόμου.

6. Φάρμακα

Πολλές φαρμακευτικές αγωγές, όπως τα αντικαταθλιπτικά ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση βάρους ή να δυσκολέψουν την προσπάθεια απώλειας βάρους.

7. Ασθένειες

Ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και ο υποθυρεοειδισμός σχετίζονται με χαμηλό μεταβολισμό και κατ’ επέκταση μπορεί να επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος ή και να αυξήσουν το βάρος μας.

8. Κληρονομικότητα

Υπάρχουν γενετικοί παράγοντες, που δείχνουν μία προδιάθεση στα άτομα τα οποία είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, πράγμα που ενδέχεται να επηρεάσει την προσπάθεια απώλειας βάρους.

9. Δίαιτες Yo-yo

Οι δίαιτες τύπου yoyo μεσοπρόθεσμα δυσκολεύουν την απώλεια βάρους κάθε φορά όλο και περισσότερο, καθώς χάνουμε κατά κύριο λόγο μυϊκή μάζα και πέφτει κατακόρυφα ο βασικός μεταβολισμός.

Πώς να πετύχεις απώλεια βάρους

Για να πετύχεις απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο, πρέπει να αποφεύγεις τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα και να ενσωματώσεις στη διατροφή σου περισσότερες υγιεινές τροφές, όπως:

  • λαχανικά
  • φρούτα
  • δημητριακά ολικής αλέσεως
  • καλά λιπαρά
  • πρωτεΐνες

Συνδύασε τη διατροφή με γυμναστική

Συνδύασε τη διατροφή με την άσκηση, όπως αερόβια και προπόνηση με αντιστάσεις, για να μεγιστοποιήσεις την απώλεια λίπους και να αποτρέψεις την απώλεια μυών.

Διάβασε ακόμη – Ποια άσκηση καίει τις περισσότερες θερμίδες ανά ώρα

Η απώλεια βάρους δεν είναι μια γραμμική διαδικασία. Κάποιες εβδομάδες μπορεί να χάνουμε περισσότερο, ενώ άλλες λιγότερο ή καθόλου. Συνήθως χάνουμε πιο γρήγορα στην αρχή, αλλά θεωρείται ασφαλές να χάνουμε 1% του βάρους μας ανά εβδομάδα.

Παρενέργειες απώλειας βάρους

Η απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χολόλιθων, αφυδάτωσης και υποσιτισμού. Άλλες παρενέργειες είναι:

  • πονοκέφαλοι
  • κόπωση
  • δυσκοιλιότητα
  • τριχόπτωση
  • διαταραχές της έμμηνου ρύσεως
  • απώλεια μυϊκής μάζας

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη