Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ζάχαρη: Τι πρέπει να προσέξεις και γιατί είναι τόσο εθιστική

Η διατροφολόγος Μαρία Παναγιώτου εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Της Ελένης Κόκκινου

Ζάχαρη, μια από τις αγαπημένες μας ένοχες απολαύσεις. Από μικρή ηλικία ξεκινάμε να αναζητάμε το γλυκό και δεν είναι καθόλου κακό, όταν γίνεται βέβαια με λίγη προσοχή και μέτρο. Πίσω από αυτή τη στιγμιαία γλυκιά απόλαυση, κρύβονται διάφορα που πρέπει να γνωρίζεις για να έχεις όσο το δυνατόν καλύτερο έλεγχο στην κατανάλωση της. Με τη βοήθεια της διαιτολόγου – διατροφολόγου Μαρίας Παναγιώτου από το Nutrihouse, θα μάθεις γιατί είναι ιδιαίτερα εθιστική, ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, αλλά και τι πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις κάποιο προϊόν από το σουπερμάρκετ.

Γιατί είναι τόσο εθιστική;

Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη εκκρίνεται μια ορμόνη, η ντοπαμίνη, η οποία είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που προκαλεί το αίσθημα χαράς και ευεξίας. Οι άνθρωποι συνειδητά ή ασυνείδητα αναζητούν τη ζάχαρη λόγω του ότι την έχουν συνδέσει με μια γλυκιά  γεύση που προσφέρει το αίσθημα της ευεξίας. Με αυτό τον τρόπο η ζάχαρη καθίσταται εθιστική.

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει;

Η χρόνια και υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αποφέρει διάφορα προβλήματα υγείας όπως είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία, διάφορες χρόνιες φλεγμονές του οργανισμού και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ποια ποσότητα ζάχαρης είναι ασφαλής για έναν ενήλικα;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 γραμμάρια ημερησίως. Για να καταλάβεις καλύτερα την ποσότητα, αυτό αντιστοιχεί με 10 περίπου κουταλάκια του γλυκού.

Αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι η ζάχαρη βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνεις μέσα στη μέρα σου. Ίσως δεν την βλέπεις ξεκάθαρα όπως όταν προσθέτεις ένα κουταλάκι στον καφέ σου, αλλά υπάρχει σχεδόν παντού.

Διάβασε ακόμη – Πάρε ιδέες για υγιεινά μεσημεριανά γεύματα από διατροφολόγους

Πώς θα εντοπίσεις την κρυμμένη ζάχαρη;

Θα πρέπει να δώσεις λίγη περισσότερη προσοχή στη διατροφική ετικέτα που υπάρχει στη συσκευασία των τροφίμων. Ένα σημαντικό tip που πρέπει να ξέρεις είναι ότι τα συστατικά ενός τροφίμου αναγράφονται σε φθίνουσα σειρά. Δηλαδή, το πρώτο συστατικό είναι και αυτό που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα στο τρόφιμο. Εάν η πρώτη λέξη που βλέπεις είναι “ζάχαρη”, τότε το συγκεκριμένο προϊόν είναι πλούσιο σε ζάχαρη, οπότε μάλλον ξανασκέψου το.

Επίσης, η ζάχαρη αλλάζει μορφές και ονόματα. Ίσως δεν τη δεις να αναγράφεται ξεκάθαρα ως “ζάχαρη”, αλλά ως σακχαρόζη, μαλτόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη, μελάσα, μαλτοδεξτρίνη, σιρόπι αγαύης, και αλλά περίπου 43 ονόματα.

Ποια ποσότητα θεωρείται εντάξει σε ένα τρόφιμο;

Υψηλή περιεκτικότητα θεωρείται όταν ανά 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχει 22 γραμμάρια ζάχαρης  ή και περισσότερα, χαμηλή όταν περιέχει 5 γραμμάρια ή λιγότερα και χωρίς ζάχαρη όταν περιέχει 0,5 γραμμάρια ή λιγότερα.

Όταν αναγράφεται σε ένα προϊόν η φράση “χωρίς πρόσθετα σάκχαρα”, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά ότι δεν έχουν προστεθεί γλυκαντικές ύλες κατά την επεξεργασία του. Το τρόφιμο πριν την επεξεργασία όμως, δεν σημαίνει ότι δεν περιείχε φυσικά σάκχαρα.

Ευχαριστίες στη Μαρία Παναγιώτου, διαιτολόγο – διατροφολόγο από το Nutrihouse, Instagram και Facebook: nutrihouse.cy, Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 99150653

Φωτογραφίες: istock και canva

Διάβασε ακόμη