Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Yπερκόπωση: Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η κούραση σε έχει καταβάλει

Το αίσθημα της μόνιμης κούρασης καταβάλει όλο και περισσότερους από εμάς.

Αν δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι κάθε πρωί και νιώθεις το αίσθημα της κούρασης να σε κατακλύζει, μπορεί να υποφέρεις από υπερκόπωση.

Το να νιώθεις υπερβολική κούραση, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, σύμφωνα με το Royal College of Psychiatrists: “Σε οποιαδήποτε στιγμή, 1 στους 5 ανθρώπους αισθάνεται ασυνήθιστα κουρασμένος και 1 στους 10 έχει παρατεταμένη κόπωση.”

“Η υπερκόπωση είναι αφόρητη”, λέει η διατροφολόγος Jennie Gough, η οποία από υπέφερε και η ίδια από αυτήν – και κατάφερε να το ξεπέρασει. “Δεν μοιάζει με την φυσιολογική κούραση. Νιώθεις ότι πρέπει να περάσεις μέσα από λάσπη ή μέσα από μια ομίχλη. Το μόνο που θέλεις είναι να ξαπλώσεις και να κοιμηθείς. Δεν μπορείς να λειτουργήσεις γιατί όλα σου φαίνονται εξαντλητικά.”

Έτσι, είναι πιθανόν ότι πολλές από τις πολυάσχολες γυναίκες διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο. “Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό γυναικών με συμπτώματα υπερκόπωσης”, λέει η δρ. Sarah Brewer, ιατρός και διευθύντρια του Healthspan.”Ίσως επειδή προσπαθούν να τα προλάβουν όλα και έτσι έχουν λιγότερο χρόνο για να δώσουν προτεραιότητα στη δική τους υγεία”.

Παρακάτω σου δίνουμε συμβουλές για το πώς να εντοπίσεις τα συμπτώματα της υπερκόπωσης.

  1. Δεν μπορείς να σκεφτείς σωστά- ή καθόλου.
  2. Είσαι υπερβολικά αγχωμένη.
  3. Τα συνηθισμένα υγεινά σνακ έχουν αντικαθιστεί από μπάρες σοκολάτας, πατατάκια και ζαχαρούχα ποτά.
  4. Μετράς αντίστροφα κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς.
  5. Τα χείλη σου είναι συνέχεια αφυδατωμένα και ξηρά.  
  6. Δεν μπορείς καν να σκεφτείς το ενδεχόμενο να πας γυμναστήριο, και όταν πας, δεν έχεις ενέργεια.
  7. Η διάθεση σου έχει σκαμπανεβάσματα.
  8. Νιώθεις ότι χάνεις την ανάσα σου –ακόμα και όταν δεν ασχολείσαι με κάτι.  
  9. Είσαι συνέχεια γριπωμένη.
  10. Κάθεσαι στον καναπέ για υπερβολικά πολλή ώρα.

Διάβασε ακόμη – Πως να διαχωρίσεις τη δουλειά σου, από τη ζωή σου

Πότε πρέπει να δεις κάποιον ειδικό;

Αν η υπερκόπωση συνεχίζεται για περίοδο περρισότερο των 4 μηνών τότε μπορεί να πάσχεις από το σύνδρομο χρόνιας υπερκόπωσης, σύμφωνα με την NHS.

Σύμφωνα με το NHS, το σύνδρομο χρόνιας υπερκόπωσης, είναι μια μακροχρόνια ασθένεια με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κόπωσης. Μερικές φορές αναφέρεται ως ΜΕ, που σημαίνει μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, ωστόσο, το σύνδρομο είναι το ίδιο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για αυτό, επομένως η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα που έχετε και άλλα πιθανά σημάδια που δεν βρίσκονται στην πιο πάνω λίστα.

Το CFS / ME μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, αλλά είναι πιο συνηθισμένο σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών. Τα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου πόνο στους μυς ή στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, ζάλη ή αδιαθεσία και γρήγορους ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς (αίσθηση των παλμών της καρδιάς), αλλά υπάρχουν πολλά άλλα, τα οποία συχνά μπορούν να προκαλούνται και από την άσκηση.

“Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης συμβαίνει όταν οι μηχανισμοί παροχής ενέργειας στο σώμα είναι εκτός λειτουργίας ή η ενέργεια χρησιμοποιείται από το ανοσοποιητικό σύστημα για, για παράδειγμα, να καταπολεμήσει μια χρόνια λοίμωξη|, λέει η Δρ Sarah Myhill, συγγραφέας του βιβλίου Diagnosis and Treatment of Chronic Fatigue Syndrome and Myalgic Encephalitis. Που σημαίνει ότι “Δεν υπάρχει ενέργεια για να ζήσεις”.

Φωτογραφία: Istock

Διάβασε ακόμη