Βραβεία Madame Figaro: Οι υποψήφιες στην κατηγορία “Τράπεζα Κύπρου Καινοτομία”

Οι γυναίκες που ξεχώρισαν.

Τα βραβεία που παρουσιάζει η Estee Lauder και έχουν στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση των Κυπρίων γυναικών.

Πιο κάτω οι γυναίκες που ξεχώρισαν στην κατηγορία “Τράπεζα Κύπρου Καινοτομία”:

1. ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΑΧΛΟΥΖΑΡΙΔΗ

WHO IS WHO: Οι σπουδές της περιλαμβάνουν πτυχίο στη Βιοιατρική στο Πανεπιστήμιο του Surrey (2015), μεταπτυχιακό στην Νευροεπιστήμη στο King College (2016) και διδακτορικό και έρευνα στο Université Paris-Saclay, Παρίσι (2020), η οποία εστίαζε στην ανάπτυξη μεθόδων για την ανάλυση της ανατομίας του ανθρώπινου εγκεφάλου με βάση τα δεδομένα προσωπικών εγκεφαλοχωρικών γεωμετριών.

Το 2021 ίδρυσε την NeuroPin, μια ιατρική start-up εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης, με βάση την τεχνόπολη Sophia Antipolis στην Νότια Γαλλία, με σκοπό να αναπτύξει ιατρικά λογισμικά που θα εξορθολογήσουν και βελτιώσουν την ροή της νευρο-ραδιολογικής εργασίας, ειδικά όσον αφορά την παρακολούθηση της εξέλιξης χρόνιων εγκεφαλικών παθήσεων. Με στήριξη από το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στις Ψηφιακές Επιστήμες και Τεχνολογίες της Γαλλίας INRIA και το τμήμα INRIA Start-up Studio καθώς και με χορηγία από το 3IA Start-it-up και απονομή βραβείου από το Sophia Awards το 2022, η NeuroPin κατάφερε να αναπτύξει ήδη το πρώτο proof-of-concept λογισμικό, το οποίο καταδεικνύει την ικανότητα της ΝeuroPin να διακρίνει και να μετράει τον χωρικό όγκο 62 περιοχών του εγκεφάλου.

Τον Ιούλιο 2023, τιμήθηκε με τον Grand Prize στον εθνικό Γαλλικό διαγωνισμό της 1-PhD, τον οποίον διοργανώνει η Κρατική Τράπεζα Επενδύσεων της Γαλλίας και το εθνικό πρόγραμμα France 2030. Το βραβείο περιλάμβανε οικονομική στήριξη και επαγγελματική επιχειρησιακή ένταξη στο Ευρωπαϊκό οικοσύστημα των εταιρειών start-up και συμμετοχή σε επιστημονικά και επιχειρησιακά εργαστήρια. Ακόμα, το λογισμικό παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Τεχνητής Νοημοσύνης Καννών 2023, και κέρδισε το Inclusive AI Award. Η ΝeuroPin συμμετέχει σε έρευνες και κλινικές συνεργασίες με ερευνητές στο Centre Inria d’Université Côte d’Azur και στο Centre Hopitalier Universitaire de Nice για τον σχεδιασμό κλινικά αντιπροσωπευτικών μοντέλων για την ανάλυση ιατρικών απεικονίσεων, και τον σχεδιασμό κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων.

2. ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΤΣΑΛΗ

WHO IS WHO: Η Ιωάννα Πατσαλή είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor of Science, Management Studies με ειδίκευση στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, UK. (2014) και MBA με ειδίκευση στην επιχειρηματική καινοτομία και τεχνολογία από το Leonard N. Stern School of Business, του New York University (2019). Εντάχθηκε στο FedTech της Αμερικανικής Κυβέρνησης, ένα πρόγραμμα που συνδέει τις καινοτόμες κυβερνητικές τεχνολογίες των ΗΠΑ με καινοτόμα επιχειρηματικά μυαλά. Σε συνεργασία με τα Ερευνητικά Εργαστήρια του στρατού των ΗΠΑ (Army Research Lab, ARL) ανάλαβε με την ομάδα της να βελτιώσει και να εμπορευματοποιήσει μια καινοτόμο τεχνολογία για να αξιοποιεί πηγές ενέργειας υψηλής πυκνότητας οι οποίες είναι μικροσκοπικές, φορητές, διαρκούν για δεκαετίες, δεν χρειάζονται συντήρηση και λειτουργούν με την ίδια απόδοση σε όλες τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το 2019, δημιούργησε τη start-up επιχείρησής της Direct Kinetic Solutions (DKS) με σκοπό να φέρει επανάσταση στον ενεργειακό τομέα παρέχοντας αξιόπιστες και μακροχρόνιες λύσεις παροχής πηγών ενέργειας σε πολλούς τομείς, όπως το Internet of Things, αισθητήρες για παρακολούθηση σωλήνων πετρελαίου και φυσικού αερίου, και στο διάστημα τροφοδοτώντας μικρούς δορυφόρους. Η καινοτόμα επιχείρηση της κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια χρήσης της τεχνολογίας και συμφωνία συνεργασίας για έρευνα και ανάπτυξη (CRADA) με τα Ερευνητικά Εργαστήρια του στρατού των ΗΠΑ (ARL). Η DKS έχει δημιουργήσει τα δικά της εργαστήρια ακτινοβολίας στο Τενεσί των ΗΠΑ και πρόσφατα άνοιξε ένα δικό της κέντρο μηχανικής στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Η DKS έχει τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις τεχνολογίες που πραγματεύεται και είναι μέλος του Capital Factory, το πρόγραμμα που παρέχει πρόσβαση σε συνεργατικό χώρο, επενδυτές, εργαζόμενους, μέντορες και πελάτες. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα παγκόσμια προγράμματα κύρους όπως το Endless Frontiers Lab, Mass Challenge και Combient Foundry.

Το 2023 και 2024 κέρδισε αρκετές ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις και συμβάσεις στις ΗΠΑ – το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Πολεμική Αεροπορία, τον Εθνικό Οργανισμό Καινοτομίας Εθνικής Ασφάλειας, τον Αμυντικό Οργανισμό Καινοτομίας και τη NASA. Επιπρόσθετα, το 2024, κέρδισε το ανταγωνιστικό βραβείο Αύξησης Τακτικής Χρηματοδότησης (TACFI) των ΗΠΑ, το οποίο λειτουργεί ως καταλύτης μεταξύ της Διαστημικής Δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών (USSF), και της επιχειρηματικής καινοτομίας του ιδιωτικού τομέα, το οποίο έδωσε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις ώστε να τελειοποιήσει και αυτοματοποιήσει την κατασκευή καινοτόμων μικροσκοπικών συσκευών παραγωγής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, και στη λήψη των αδειών και πιστοποιήσεων απαραίτητων για την εμπορική τους αξιοποίηση. Το 2023, η Ιωάννα Πατσαλή αναγνωρίστηκε από το Forbes Αμερικής ως μια από τις 30 κορυφαίες νέες επιχειρηματίες κάτω των 30 ετών στις ΗΠΑ στο τομέα της Ενέργειας (30 Under 30 Class of 2023 στο Forbes Energy list). Επίσης έχει επιλεγεί στο “The 10th House”, ένα αποκλειστικό δίκτυο για γυναίκες επιχειρηματίες, ως μέλος της ομάδας Τεχνολογίας που σπάει τα εμπόδια σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο τομέα και συμμετείχε στη Σύνοδο 30 Under 50 στο Άμπου Ντάμπι.

3. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΙΑΗΛΑ

WHO IS WHO: Κάτοχος πτυχίου από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια. Ίδρυσε τη start-up Gear Education, την πρώτη εταιρεία τεχνολογικής εκπαίδευσης (EdTech) και μοναδικό συνεργάτη της Google στην Κύπρο, η οποία συνεργάζεται στενά με εκπαιδευτικούς και μαθητές για την ανάπτυξη στρατηγικών μεθόδων, παρέχοντας εξειδικευμένη καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Μαζί με την ομάδα της, ειδικεύεται στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες και έχει τεράστια εμπειρία στη βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων και της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης. Συγκεκριμένα, παρέχει βοήθεια στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από την K-12 έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να αναπτύξουν στρατηγικές και να εφαρμόσουν την τεχνολογία, ενώ παράλληλα προετοιμάζει τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και το λοιπό προσωπικό για την απρόσκοπτη υιοθέτησή της. H εταιρεία εφαρμόζει λύσεις που εκμηδενίζουν τη χρήση χαρτιού χρησιμοποιώντας συσκευές 1-1, η ενσωμάτωση τρισδιάστατων εκτυπωτών, λέιζερ κοπής και άλλων εργαστηριακών εργαλείων καινοτομίας για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού αναλυτικού προγράμματος αλλά και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, επαναπροσδιορίζουν τη διδασκαλία και τη μάθηση, καθιστώντας την κομμάτι των καθημερινών δραστηριοτήτων της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Με πάνω από δεκαετή εμπειρία ως ειδικός στον τομέα της ενσωμάτωσης τεχνολογίας, η ίδια έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη υλοποίηση και ανάπτυξη προγραμμάτων τεχνολογίας και εκπαίδευσης για πάνω από 4.000 εκπαιδευτές και μαθητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο. Η Χριστίνα είναι ο σύνδεσμος της Κύπρου με το Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου-ΗΠΑ και υπεύθυνη για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού δικτύου της Kinisis Ventures Ltd. Ακόμα, είναι ιδρύτρια της GEG (Google Educator Group) Cyprus και μέλος της Heroes Made, μιας νεοσύστατης εταιρείας EdTech με έδρα την Κύπρο, η οποία δημιούργησε μια πλατφόρμα κοινωνικής-συναισθηματικής μάθησης για δημοτικά σχολεία. Έχει ενεργή συμμετοχή σε συναφή συνέδρια σε Κύπρο και εξωτερικό.

4. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

WHO IS WHO: Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2008 της απονεμήθηκε το διδακτορικό δίπλωμα στη Μηχανολογία και τη Μηχανική Υλικών. Επίσης, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ερευνητική της δράση αφορά τις μηχανικές ιδιότητες και την βελτίωση αντοχής των πολυμερικών σύνθετων υλικών. Είναι συν-ιδρύτρια της εταιρείας AmaDema, της πρώτης καινοτόμου εταιρείας προηγμένων πολυμερικών σύνθετων υλικών στην Κύπρο. Η AmaDema επικεντρώνεται στη μεταποίηση των προηγμένων σύνθετων υλικών με τη χρήση της νανοτεχνολογίας, ενισχύοντας έτσι τις μηχανικές ιδιότητες του τελικού προϊόντος σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, όπως η αεροναυτιλία, η άμυνα, ο αθλητισμός, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ναυτιλία κ.λπ. Επιπλέον, είναι συν εφευρέτης του καινοτόμου προϊόντος της εταιρείας, του NanoWeld. Η AmaDema κατέχει Πιστοποιητικό Καινοτόμων Επιχειρήσεων από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ενώ έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε παγκόσμιο επίπεδο την τεχνολογία NanoWeld.

Το 2021 η AmaDema κέρδισε το Βραβείο Βιομηχανικής Καινοτομίας από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), ενώ το 2023 η ίδια τιμήθηκε με το βραβείο Forbes Cyprus – 20 Women in Tech Award. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 8 ετών, υπήρξε βασικό στέλεχος της εταιρείας και συνέβαλε στην εξασφάλιση πάνω από 5 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις έρευνας και ανάπτυξης. Η AmaDema έχει πολυετή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την εφαρμογή του NanoWeld, σε κατασκευές στο τομέα της διαστημικής βιομηχανίας, και πρόσφατα προς αυτό τον στόχο, έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Airbus.

Η ίδια πιστεύει ακράδαντα στην ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στον κλάδο της μηχανικής και της καινοτομίας και αυτό αντικατοπτρίζεται στις δράσεις και τους στόχους της AmaDema.

5. ΛΟΥΙΖΑ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

WHO IS WHO: Σπούδασε Εφαρμοσμένα μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Βιοιατρική Μηχανική από το Imperial College London και Διδακτορικού από το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πριν επιστρέψει στην Κύπρο εργάστηκε για κάποιο διάστημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο Λονδίνο. Από το 2012 ανήκει στην ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων – Κοίος, του Πανεπιστημίου Κύπρου ως υποψήφια διδάκτορας. Έλαβε μέρος σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Uclan Cyprus.

Το 2019 συν ίδρυσε την κυπριακή start-up επιχείρηση τεχνολογίας τροφίμων THE MIGHTY KITCHEN ως υπεύθυνη τεχνολογίας, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης και παραγωγής εναλλακτικών προϊόντων κρέατος κοτόπουλου, με βάση φυτικά υλικά, τα οποία προωθεί στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά. Η σύλληψη της αρχικής ιδέας έγινε στα πλαίσια του διαγωνισμού Climate Launchpad, ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς πράσινης ιδέας. Ακολούθησε η έγκριση στο πρόγραμμα SEED – “Development of Internationally Competitive Innovative Products and Services by STARTUPs”, με φορέα το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΔΕΚ), στα πλαίσια του οποίου υλοποιήθηκαν επιτυχώς τα πρώτα στάδια παραγωγής και ελέγχου των προϊόντων και ακολούθησαν τα στάδια εξεύρεση χρηματοδοτήσεων και αγορών. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των προϊόντων γίνεται από την καταρτισμένη ομάδα της εταιρείας στο ερευνητικό εργαστήριο στην Κύπρο, ενώ η διαδικασία συμπληρώνεται με την τελική βιομηχανική παραγωγή, συσκευασία και πιστοποίηση των προϊόντων η οποία διεξάγεται σε συνεργαζόμενη εξειδικευμένη μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία.

Το 2023, η εταιρεία κατέκτησε πολλαπλά βραβεία ποιότητας σε Κύπρο Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Κατέλαβε την πρώτη θέση στο Βig Business Break διαγωνισμό της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών IFE 2023 (International Food & Drink Event) στην Αγγλία και απέσπασε αρκετά βραβεία για τα προϊόντα στις αγορές που δραστηριοποιείται. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η βράβευση από την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με το βραβείο καινοτομίας για τον τομέα της μεταποίησης. Σε προσωπικό επίπεδο συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα και δράσεις προώθησης της καινοτομίας και της γυναικείας επιχειρηματικότητας καθώς και της ενασχόλησης των κοριτσιών με STEM.

Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουλίου 2024.

Οι τρόποι ψηφοφορίας είναι τρεις: μέσω τηλεφώνου, SMS και διαδικτυακά στο https://awards.madamefigaro.cy/ και απόλυτοι κριτές καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας είστε εσείς.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: ESTÉE LAUDER

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: TΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ: DOVE

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: ECOMMBX

ΧΟΡΗΓΟΣ FASHION & JEWELLERY DESIGNER: ANSWEAR

ΧΟΡΗΓΟΙ: LEXUS CYPRUS, BEAUTYLINE, KERASTASE, WHISPERRING ANGEL, SPLENDID EVENTS

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ INTERCOLLEGE

OFFICIAL TICKETING PARTNER: SoldOut Tickets

Διάβασε ακόμη