Βραβεία Madame Figaro: Οι υποψήφιες στην κατηγορία “Κοινωνική Προσφορά”

Οι γυναίκες που ξεχώρισαν.

Τα βραβεία που παρουσιάζει η Estee Lauder και έχουν στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση των Κυπρίων γυναικών.

Πιο κάτω οι γυναίκες που ξεχώρισαν στην κατηγορία “Κοινωνική Προσφορά”:

ΚΑΤΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

WHO IS WHO: Πρόεδρος του Συνδέσμου ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Η κ. Κυριάκου είναι συνιδρυτής και πρόεδρος εδώ και μια δεκαετία του Συνδέσμου Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων Μοναδικά Χαμόγελα, με πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τις Σπάνιες Παθήσεις, προσφορά υπηρεσιών στους σπάνιους ασθενείς και στις οικογένειες τους. Η ίδια είναι μητέρα δύο αξιολάτρευτων αγοριών, εκ των οποίων ο μικρότερος είναι ένα Μοναδικό Χαμόγελο – διαγνώστηκε με το σύνδρομο Maroteaux Lamy, ο μοναδικός στην Κύπρο και ένα στο εκατομμύριο ανά το παγκόσμιο!

Το μοναδικό στη Κύπρο Διεπιστημονικού Πολυθεματικό Κέντρο Θεραπειών Μοναδικά Χαμόγελα γι’ αξιολόγηση και παρέμβαση εγκαινιάστηκε το 2022 και παρείχε δωρεάν υπηρεσίες αξίας εξήντα τεσσάρων χιλιάδων ευρώ και για το 2023 ογδόντα τέσσερείς χιλιάδες σε οικονομικά ευάλωτες οικογένειες. Ακόμα το 2023, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σε Παγκύπρια βάση το δωρεάν πρόγραμμα Έγκαιρης Πρώιμης Παρέμβασης, όπου αξιολογήθηκα πάνω από 100 βρέφη και παιδιά. Στο πυλώνα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς, το 2023 συνέχισε με επιτυχία, σε πάνω από 390 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, η καμπάνια ‘Wear That You Care’, με θέματα και συζητήσεις που σχετίζονται με τα γονίδια, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Στο πυλώνα της επιμόρφωσης και ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας καθώς και εκπαιδευτικών, τα τελευταία 6 χρόνια διοργανώνουν την Ημερίδα “Έλα Στη Θέση Μου”. Για 2η χρονιά οργάνωσε, στις 28 Φεβρουαρίου, τη Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων, τη διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης «28 μέρες, ένα Σπάνιο Ταξίδι». Τέλος, ο Σύνδεσμος αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας των Ασθενών με Σπάνιες παθήσεις με διάφορους φορείς όπως γραμματειακή υποστήριξη στην Κλινική Γενετικής του Μακάρειου Νοσοκομείου (ΝΑΜΙΙΙ) σε συνεργασία με τον ΟΚΥΠΥ. Τον τελευταίο χρόνο έθεσε ως προσωπικό της στόχο τη δημιουργία Μονάδας Βραχείας νοσηλείας στο ΝΑΜΙΙΙ για θεραπείες παιδιών, καθώς και τη θεσμοθέτηση της κατοίκων Θεραπείας παιδιών με Σπάνια Νοσήματα μέσω ενδοφλέβιας έκχυσης. Στο πλαίσιο του στόχου για εξειδίκευση συνεργάστηκε με το Governor Kremers Center, Maastricht University Medical Center για το σύνδρομο Rett που έγινε η αφορμή για σύναψη μνημονίου συνεργασίας (2022).

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΜΑΡΚΟΥ

WHO IS WHO: Πρόεδρος του ιδρύματος ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ

Με σλόγκαν “Γιατί κανένα παιδί δεν πρέπει να πολεμά μόνο του τον καρκίνο”, το ίδρυμα Μικροί Ήρωες, στο οποίο η κ. Μάρκου κατέχει τη θέση της Προέδρου από την έναρξη της δράσης του 2017, έχει ως στόχο τη ψυχολογική και κυρίως την οικονομική στήριξη των οικογενειών των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία και νοσηλεύονται στο Παιδοογκολογικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου ή βρίσκονται στο εξωτερικό για θεραπεία. Το Ίδρυμα συστάθηκε με πρωτοβουλία του Λουκά Φουρλά, για να προωθεί, να υποστηρίζει και να αναπτύσσει κοινωφελείς και φιλανθρωπικές δράσεις. Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη σχετικά με τη δημιουργία υποδομών, κτηρίων, εξοπλισμού αλλά και την έρευνα που αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου.

Στα πλαίσια οικονομικής στήριξης και ενημέρωσης, το ίδρυμα ενισχύεται από μεγάλο αριθμό μικρών και μεγάλων φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από διάφορους φορείς, οργανωμένα σύνολα ή άτομα. Το 2023 διοργανώθηκε το 2ο All Star Charity Game, ο αγώνας με τους μεγάλους αστέρες του κυπριακού ποδοσφαίρου, με στόχο την ενίσχυση του ιδρύματος “Μικροί Ήρωες”. Η εκδήλωση-θεσμός “Κολυμπάμε με τους ΟΥΚ για τους δικούς μας Μικρούς Ήρωες” στην Ακτή Ολυμπιών στη Λεμεσό διοργανώνεται κάθε Δεκέμβριο και παράλληλα, πραγματοποιείται η “Πορεία Αγάπης” κατά μήκος της παραλίας μέχρι την αποβάθρα του παλαιού λιμανιού Λεμεσού. Εταιρικές και προσωπικές πρωτοβουλίες αγάπης ενισχύουν το σκοπό του συνδέσμου. Μερικές από αυτές είναι το Limassol Marathon και η ομάδα τιμήθηκε με το 1ο “Βραβείο Εθελοντισμού & Κοινωνικής Προσφοράς», η «εκστρατεία για τα παιδιά που ξεχνά ο Άγιος Βασίλης”, κατά την οποία ο Άγιος Βασίλης μοιράζει δώρα στους “Μικρούς Ήρωες”, η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων SBA Police με την Ποδηλασία Αγάπης που διοργάνωσε, κ.ά. Αξιοσημείωτη η ενέργεια του αθλητή Θεόδωρου Σοφοκλέους που έτρεξε 246 χλμ, από την Αθήνα μέχρι την Σπάρτη συλλέγοντας το ποσό των €20.466.

ΟΛΙΒΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΝΕΜΙΤΣΑ

WHO IS WHO: Πρόεδρος του ΚΛΑΔΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Η κ. Παπαδάκη είναι ενεργό μέλος του συμβουλίου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, Κλάδος Λεμεσού από το 2010 και από το Νοέμβριο του 2021 ηγείται του Κλάδου. Μέσα στο πλαίσιο του οργανισμού, ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες και επί προεδρίας της έγιναν σειρά έργων και δράσεων. Αναβαθμίστηκε η αποθήκη Έκτακτης ανάγκης του Κλάδου Λεμεσού για να έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά σε περίπτωση κρίσεων. Συντονίστηκαν οι ενέργειες για αποστολή ποσότητας φαρμάκων στην Ουκρανία το 2022 και το 2023 για την αποστολή μεγάλης ποσότητας ειδών πρώτης ανάγκης στους σεισμοπαθείς της Συρίας και Τουρκίας και τους πλημμυροπαθείς της Ελλάδας. Τον Απρίλιο του 2023 ο Κλάδος συμμετείχε στο Εθνικό Σχέδιο της Κυβέρνησης ΕΣΤΙΑ για υποδοχή άμαχου πληθυσμού από το Σουδάν. Τον Αύγουστο του 2023, έλαβε χώρα επίσκεψη στις περιοχές της Λεμεσού που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές και προχώρησαν στην παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας. Αναβαθμίστηκε το πρόγραμμα παροχής αναπηρικών βοηθημάτων, και εισάχθηκε η υπηρεσία ψυχοκοινωνικής στήριξης με παροχή δωρεάν ψυχοθεραπευτικών συνεδριών σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που βιώνουν προβλήματα σε επίπεδο σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφοράς. Με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών πόρων του Κλάδου και κατ’ επέκταση την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών οργανώθηκαν, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις όπως fashion show, δείπνα και έρανοι. Ταυτόχρονα εξασφαλίστηκαν σημαντικές χορηγίες από άτομα και εταιρείες της Κύπρου και του εξωτερικού για το πρόγραμμα αιμοδοσιών και κοινωνικής πρόνοιας. Συμμετέχει ενεργά σε συνέδρια, Εθνικά Σχέδια, σεμινάρια και εκπαιδεύσεις που αφορούν δράσεις του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και βρίσκεται πάντα στη πρώτη γραμμή για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη.

Η στήριξη της για τα κοινά δεν περιορίζεται μόνο στον Ερυθρό Σταυρό Κλάδο Λεμεσού. Είναι μέλος της Διαχειριστικής επιτροπής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού, το οποίο στεγάζεται στις διατηρητέες Αποθήκες Παπαδάκη (οικογενειακή δωρεά, 2009 και αναπαλαίωση Δήμου Λεμεσού, 2017). Ακόμα, με την οικογένεια της, προσφέρει όλα τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν τα παιδιά στο πρόγραμμα της Μουσικής Πολυχρωμίας του Δήμου Λεμεσού – ένα πολιτιστικό πρόγραμμα καλής πρακτική διαπολιτισμικής εκπαίδευσης όπου δίνεται έμφαση στην παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης στη μουσική. Επίσης, στηρίζει με υποτροφίες το Παπαδάκειο Δημοτικό Ωδείο της πόλης της Λεμεσού (οικογενειακή δωρεά).

ΑΝΤΡΗ ΠΑΦΙΤΟΥ

WHO IS WHO: Επίτιμη Πρόεδρος του Α.Θε.Κ.Ε.Α – ΤΟΛΜΗ Πάφου

Η κ. Παφίτου ίδρυσε το 2001 το σύνδεσμο “Η ΤΟΛΜΗ- Ανοικτό Θεραπευτικό Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων (Α.Θε.Κ.Ε.Α.)” στη Πάφο και διετέλεσε πρόεδρος του μέχρι το 2022 όπου έγινε επίτιμος πρόεδρος. Προηγουμένως, διετέλεσε πρόεδρος παραρτήματος της Γρηγορίου κλινικής (1986-1994), πρόεδρος του ομίλου Προαγωγή Ψυχικής Υγείας (1988-1998) και πρόεδρος του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Πάφου (1992-2002).

Το κέντρο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αντιναρκωτικού Συνδέσμου Πάφου, του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) και άλλων οργανωμένων συνόλων στην πόλη της Πάφου. Η Τόλμη παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής σε θέματα χρήσης και ψυχοθεραπείας με σκοπό την ψυχολογική απεξάρτηση. Στόχος τους να δημιουργήσουν την υποδομή αλλά εκείνες τις τομές ενημέρωσης, ώστε να μην θυματοποιούνται πλέον, αλλά και για να μην νιώθουν στιγματισμένα τα άτομα που υποφέρουν από οποιασδήποτε μορφής εξαρτήσεις , είτε είναι ναρκωτικά, είτε είναι ποτό, είτε είναι τσιγάρο, είτε είναι ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια . Η Τόλμη συνεργάζεται επίσης με την ΥΚΑΝ, παρέχοντας πρόγραμμα συμβουλευτικής σε νέους που συλλαμβάνονται για κατοχή μικρής ποσότητας παράνομων ουσιών, καθώς και το ΚΕΝΘΕΑ που εποπτεύει επιστημονικά τους λειτουργούς της Τόλμης και προσφέρει συχνά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συνεχή επιμόρφωση των επαγγελματιών. Επιπλέον, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ελέγχει το πρόγραμμα και συνεχίζει μετά από αξιολόγηση να εγκρίνει τη λειτουργία του. Με τα αυξανόμενα περιστατικά εμπλεκομένων στις εξαρτήσεις μικρότερων ηλικιών, το Κέντρο συνεργάζεται με διάφορους φορείς και οργανωμένα σύνολα για διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια που στόχο έχουν την πρόληψη της εξάρτησης. Από το 2016, η Τόλμη Πάφου λειτουργεί και ως εκπαιδευτικό κέντρο με φοιτητές να διεξάγουν την πρακτική τους άσκηση στην Τόλμη, υπό την άμεση εποπτεία έμπειρων ψυχολόγων λειτουργών της και του ΚΕΝΘΕΑ.

ΕΛΕΝΑ ΜΑΛΜΗΔΟΥΡΗ-ΧΑΤΖΗΧΑΝΝΑ

WHO IS WHO: Πρόεδρος του συνδέσμου ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΑΓΑΠΗΣ

Με την εμπειρία, τη γνώση και το δυναμισμό της, η κ. Χατζηχάννα προωθεί ενεργά και με πάθος τους στόχους του συνδέσμου, που είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προωρότητα και τις άλλες αιτίες που επιβάλλουν τη νοσηλεία ενός νεογνού στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας και τη στήριξη των νεογνών, των γονέων τους και του προσωπικού της ΜΕΝΝ στον καθημερινό τους αγώνα.

Δράσεις του 2023 που αφορούν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το θέμα της προωρότητας, συμπεριλαμβάνουν την κυκλοφορία του βιβλίο – εγχειρίδιο γονέων για τα πρόωρα μωράκια “Your Preterm Baby’s Care and Development at Home” της Πάνι Παντελίδης και της Inga Warren, την υποστήριξη και συμμετοχή στο 1ο Ελληνοκυπριακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο της Πάνη Παντελίδη “Προωρότητα- Η ζωή μετά τη ΜΕΘ”, τη συμφωνία και συνεργασία με μεγάλη εταιρεία εμφιάλωσης νερού όπου το λογότυπο της Θερμοκοιτίδας Αγάπης θα εμφανίζεται σε όλα τα μπουκάλια νερού για ευαισθητοποίηση, τη διοργάνωση συναντήσεων σε νηπιαγωγεία προς ενημέρωση προσωπικού και παιδιών, τη χρηματοδότηση εκπαίδευσης και σεμιναρίων δυο εξειδικευμένων θεραπευτών που παρέχουν τις δεξιότητες και γνώσεις τους στον σκοπό, τη προώθηση και υποστήριξη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για: Θηλασμό, Ημέρα της Μητέρας και του Πατέρα, Ημέρα Νοσηλευτών, Ημέρα Εθελοντισμού.

Ως αποτέλεσμα των δράσεων και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων για συλλογή οικονομικής στήριξης που πραγματοποιούνται σε τακτά διαστήματα, έγινε παράδοση στο Μακάρειο Νοσοκομείο 3 CPAP μηχανών και διπλή φωτοθεραπεία, μερική ανακαίνιση 5 δωματίων της υφιστάμενης μονάδας (ΜΕΝΝ) και αγορά και παράδοση στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων 3 διασωστικών μηχανών, βοήθεια σε άτομα και οικογένειες σχολικών προμηθειών, φαγητό, κάλυψη ιατρικών θεραπειών και παροχή οικονομικής βοήθειας σε 45 οικογένειες με πρόωρα μωρά. Στους επόμενους στόχους είναι η δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Η Πρώτη Κυρία της Κύπρου είναι Επίτιμη Πρόεδρος της Θερμοκοιτίδας Αγάπης από τον Φεβρουάριο του 2024.

Παράλληλα, η κ. Χατζηχάννα κατέχει τον τίτλο First Secretary of the Sovereign Order of Malta από το 2017, όπου έχει αναλάβει φιλανθρωπικές δράσεις για λογαριασμό του Τάγματος.

Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουλίου 2024.

Οι τρόποι ψηφοφορίας είναι τρεις: μέσω τηλεφώνου, SMS και διαδικτυακά στο https://awards.madamefigaro.cy/ και απόλυτοι κριτές καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας είστε εσείς.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: ESTÉE LAUDER

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: TΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ: DOVE

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: ECOMMBX

ΧΟΡΗΓΟΣ FASHION & JEWELLERY DESIGNER: ANSWEAR

ΧΟΡΗΓΟΙ: LEXUS CYPRUS, BEAUTYLINE, KERASTASE, WHISPERRING ANGEL, SPLENDID EVENTS

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ INTERCOLLEGE

OFFICIAL TICKETING PARTNER: SoldOut Tickets

Διάβασε ακόμη