Βραβεία Madame Figaro: Οι υποψήφιες στην κατηγορία “Ηθοποιός της Χρονιάς”

Οι γυναίκες που ξεχώρισαν.

Τα βραβεία που παρουσιάζει η Estee Lauder και έχουν στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση των Κυπρίων γυναικών.

Πιο κάτω οι γυναίκες που ξεχώρισαν στην κατηγορία Ηθοποιός:

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

WHO IS WHO: Απόφοιτος του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη (2015-2018) και φοιτήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Μια πολλά υποσχόμενη ηθοποιός, που ανταποκρίνεται με θαυμαστή ευελιξία σε ποικίλες προκλήσεις καθώς διακρίνεται για την ερμηνευτική της ορμή, την πλούσια υποκριτική της γκάμα, τις φωνητικές της δυνατότητες και τη σωματική της έκφραση. Ως ηθοποιός συμμετείχε στις παραγωγές του ΘΟΚ “Πράγματα δικά μου αληθινά” (σκην. Μ. Κυριάκου, ρόλος: Ρόζι, 2019-2020), “Εσμέ” (σκην. Μ. Βρόντη, ρόλος: Εσμέ, 2021), “Οιδίπους Τύραννος” (σκην. Μ. Κυριάκου, ρόλος: Χορός, 2022). Επίσης, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κυπρίων 2022, έπαιξε στην παραγωγή “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” (σκην.Κ. Σιλβέστρος, ρόλος: Ερμία).. Επίσης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κυπρίων 2022, έπαιξε στην παραγωγή “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” (σκην. Κ. Σιλβέστρος, ρόλος: Ερμία. Έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά “Κάμπινγκ” του Φ. Γεωργίδη (σκηνοθ. Ν. Ζηκόπουλος, ρόλος: Ευανθία, 2020-2021). Τιμήθηκε με το Βραβείο Νέας Δημιουργού της Χρονιάς 2021 στα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ όπου διακρίθηκε για τις ερμηνείες της στις παραγωγές “Εσμέ’ και “STILL! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο” του Σταύρου Σταύρου, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2021. Η ανεξάρτητη παραγωγή, με την οποία συνεχίζουν να ταξιδεύουν σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου ανά τον κόσμο, τιμήθηκε με το Grant Prix καλύτερης παράστασης στο Διεθνές Φεστιβάλ για παιδιά και νέους Bitolino στη Β. Μακεδονία (2023) και βραβεύτηκε ως καλύτερη παράσταση στο International Online Performance από το Εθνικό Θέατρο Κίνας για παιδιά (2023)

Το 2023, πρωταγωνίστησε στην παραγωγή «Αντιγόνη» (σκην.Κ. Σιλβέστρος, ρόλος: Αντιγόνη) στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 2023 και στις παραγωγές του ΘΟΚ “Τρεις Αδελφές” (σκην. Α. Κάσιου, ρόλος: Ιρίνα, 2023) και “Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας” (σκην. Ν. Ταλιώτης, ρόλος: ζωγράφος, κόρη, 2023-2024). Ο πρώτος της ρόλος στη μικρή οθόνη είναι στην τηλεοπτική σειρά του Ανδρέα Γεωργίου “Φαμαγκούστα” (σκηνοθ. Ανδρέας Γεωργίου, ρόλος: Δάφνη, 2024). Συμμετέχει επίσης στην μεγάλη μήκους ταινία “Κάμπινγκ: The Final Battle” του Φ. Γεωργίδη (σκην. Ν. Ζηκόπουλος, ρόλος: Ευανθία, 2023).

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΑΒΒΑ

WHO IS WHO: Απόφοιτος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Αθηνών το 2008, και του Τμήματος της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το 2010. Από το 2007 εργάζεται επαγγελματικά ως ηθοποιός σε Κύπρο και Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ, το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος, την OPEN ARTS, το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, το 104 Κέντρο Τέχνης και Λόγου, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, Θέατρο Δέντρο, Θέατρο Διόνυσος κ.ά. Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις όπως “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες” (σκηνοθ. Μ. Κακουλλής, 2022-23), στη τραγωδία του Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος (2022), “Επείγον Email από τον Κύριο Τσέχωφ”, σκην. Γ. Λεοντάρης, 2022), “Το Κορίτσι που Επιμένει” (σκηνοθ. Μ. Βρόντη, 2020), “Απόψε Τρώμε στης Ιοκάστης” (σκηνοθ. Κ. Σιλβέστρος, 2022), “Η Μέθοδος του Δόκτορα Πολομέρο” (σκηνοθ. Γ. Λεοντάρης, 2021), “Μήδεια” (σκηνοθ. Α. Δ. Κνούτσεν, 2021) “Με το Ίδιο Μέτρο” (σκηνοθ. Μ. Ζήρα), “Αναγέλαστα-Λογιών Λογιών Γεναίτζιες” (σκηνοθ. Μ. Κυριάκου), “Love And Information» (σκηνοθ. Α. Κάσιου), “Το Τρίτο Στεφάνι” (σκηνοθ. Τ. Τζαμαριάς) κ.α. Στο κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες μεγάλου μήκους “Μικρά Λευκά Φακελάκια” (2017), “Boy on The Bridge” (2015), “Rosmarie” (2015) κ.α. Συμμετοχή σε μικρού μήκους ταινίες συμπεριλαμβάνουν τα “Έγκατα” το 2021 και το 2013 τις “Chromatic Fantasy” και “Dead Zone”. Επίσης στις τηλεοπτικές σειρές “Μπλακ Φόρεστ”, “Το μυστικό της Πεταλούδας” (ΡΙΚ 2020), “Πρώτη Σταγόνα”, “Το Πέτρινο Ποτάμι”, “Εγώ κι Εσύ”, “Η Γενιά των 592 ευρώ”, “Σε είδα” κ.α. Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: “Η βεγγέρα” του Ηλία Καπετανάκη (ΘΟΚ) και “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη (Ερασιτεχνική ομάδα Παράβαση Λυμπιών), μαζί με την Αντωνία Χαραλάμπους. Έλαβε μέρος σε πρότζεκτ εικαστικών όπως με συμμετοχή στην Μπιενάλε Βενετίας, και με εικαστικούς όπως οι Νεωτερισμοί Τουμάζου, Α. Αντωνίου, Μ. Γεωργούλα, Κ. Ταλιώτη, Γ. Ν. Παρτώ.

Το 2023, συμμετείχε στις παραστάσεις “Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του” του Γιώργου Καπουντζίδη στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ, “Νεφέλες” του Αριστοφάνη για το Θέατρο ΑντίΛογος, 2023 “Περιπατώ” της Μ. Βαρνακκίδου και Κ. Ανδρέου για το Θέατρο Ριάλτο. Στη μικρή οθόνη συμμετείχε στις σειρές ALPHA Κύπρου και MEGA Ελλάδος “Famagusta’ και “Η γη της ελιάς” σε σκηνοθεσία Ανδρέα Γεωργίου.

ΕΛΕΝΗ ΣΙΔΕΡΑ

WHO IS WHO: Σπούδασε Musical Theatre Performance στο Arts Educational School London και είναι κάτοχος BArts in Acting από το Guilford School of Acting (University of Surrey), καθώς και πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με διάφορα θέατρα και οργανισμούς, στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος σε παραστάσεις όπως “Το τρίτο στεφάν”, “Δον Κιχώτης” κ.λπ. Συμμετείχε επίσης σε παραγωγές της ελεύθερης σκηνής όπως: “Η Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα”, “Μήδεια” του Μποστ, κ.ά. Από το 2012 δραστηριοποιείται στην Κύπρο. Έχει συνεργαστεί με τον ΘΟΚ σε παραστάσεις όπως “Μια Ιστορία Αγάπης” (σκην. Ε. Αναστασίου), “Λυσιστράτη’ (σκην. Μ. Μεττής), “1984” (σκην. Λ. Ταλιώτης), “Η Στέλλα με τα Κόκκινα Γάντια” κ.λπ. Στο ελεύθερο θέατρο έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στις παραστάσεις: “Κωδικός Κομπανία 4X4″ (σκην. Λέα Μαλένη), ‘Μήδεια του Μποστ” (σκην. Κ. Σιλβέστρος), “Η Μέθοδος του Δρ. Παλομέρο” (σκην. Γ. Λεοντάρης), “Ο Τρομερός Λήσταρχος Νταβέλης” (σκην. Σ. Φυρογένη), “Με Δύναμη από την Κηφισιά” (σκην. Χ. Γιάγκου), “Ράους” (σκην. Π. Λάρκου), “Madam’s Family” (σκην. Λ. Μαλένη), “To Παλτό” (σκην. PARAVAN) κ.ά. Επιπλέον, συμμετείχε ως βασική ηθοποιός και ως γκεστ σε τηλεοπτικές σειρές, όπως “Σαββατογεννημένες”, “Πολυκατοικία”, “Κόκκινο δωμάτιο”, “Σόλο καριέρα”, ‘Πόσο γλυκά με σκοτώνεις’, “Εργαζόμενη γυναίκα’, “Μου το κρατάς μανιάτικο”, “Σε είδα”, “Κάρμα”, “Πρώτη Σταγόνα”, “Αίγια φούξια” κ.ά. Συνεργάστηκε επίσης σε μουσικές σκηνές με τους Ρέππα-Παπαθανασίου, Φ. Ευαγγελινό, και τη Δ. Γαλάνη. Τέλος, εργάστηκε ως χορογράφος και καθηγήτρια στον τομέα του musical performance. Διδάσκει Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά 6-18 ετών στη Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης.

Το 2023, συμμετείχε σε δύο ταινίες που είναι υπό παραγωγή: την μικρού μήκους ‘Attendant’ του Σταύρου Παμπάλλη και τη μεγάλου μήκους ‘Smaragda’ του Αιμίλιου Αβραάμ. Στο θέατρο συμμετείχε στη παράσταση του ΘΟΚ “Λυσιστράτη” (σκην. Μ.Μεττής).

ΑΓΝΗ ΣΚΟΤ

WHO IS WHO: Η κύπρια ηθοποιός Αγνή Τσαγγαρίδου Σκοτ κάνει διεθνή καριέρα. Φοίτησε σε πανεπιστήμιο στην Αμερική, όπου έλαβε πλήρη υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Brandeis για να σπουδάσει στο πρόγραμμα υποκριτικής MFA. Το 1999 συμμετείχε στη χορωδία της “Ορέστειας” σε σκηνοθεσία του Νίκου Χαραλάμπους στην Επίδαυρο. Οι ρόλοι που την ανέδειξαν ήταν στο δράμα του HBO, ‘The Hamburg Cell’, την πρώτη ταινία για τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου και ως Anna Bakhshi, στον βραβευμένο με BAFTA, 6ο κύκλο της σειράς ‘Spooks’ του BBC, ως τακτική ηθοποιός στη σειρά’ Identity’ του ITV, στη βραβευμένη σειρά ‘House Of Saddam’ του HBO και στο διάσημο θρίλερ ‘Shadowline’ του BBC. Στην Κύπρο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία ‘Akamas’ και στη συνέχεια τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στην ταινία μεγάλου μήκους ‘OPA!’. Το 2016 έπαιξε με τον Colin Firth στο ‘Bridget Jones Baby’ και στο ‘The Young Messiah’, παραγωγής 1492 Pictures. Η ραδιοφωνική της δουλειά περιλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ‘The Cyprus Missing’, το συναρπαστικό δράμα του BBC από τον Μάριο Θεοδώρου. Οι έφηβοι μπορεί να την αναγνωρίσουν ως Zara Chufran, στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Battlefield 1. Στην τελευταία κινηματογραφική εκδοχή του ‘Persuasion’ υποδύεται την κυρία Croft στην ‘Emma’ της Dakota Johnson. Τώρα πρωταγωνιστεί ως βασίλισσα Stateira στην καταξιωμένη σειρά ‘Alexander: The Making Of A God’ που προβάλλεται στο NETFLIX.

Το 2023, εργάστηκε για τη η ρομαντική κωμωδία ‘Find Me Falling’ σε σενάριο και σκηνοθεσία της Στελάνας Κληρή, η μεγαλύτερη συμπαραγωγή ΗΠΑ/Κύπρου που έχει κυκλοφορήσει ποτέ στο NETFLIX – παγκόσμια πρεμιέρα τον Ιούλιο.

ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

WHO IS WHO: Κύπρια ηθοποιός με 36 χρόνια ενεργή παρουσία στην Ελλάδα με αξιοσημείωτη καριέρα τόσο στο θέατρο όσο και στη τηλεόραση. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία – είναι κόρη της ποιήτριας Νίκης Λαδάκη – Φιλίππου και του Ευάγγελου Φιλίππου. Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1986 και στη συνέχεια σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου και τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο του Leeds της Αγγλίας, με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη και είναι κάτοχος του MASTER OF ARTS (1987).

Μερικές από τις τηλεοπτικές σειρές που έλαβε μέρος είναι: “Οι Τελευταίοι Εγγονοί” (1991-1992), “Οι Απαράδεκτοι” (1991-1992) “Τρεις Χάριτες” (1992), “Εμείς και Εμείς” (1994-1998), “Περί Ανέμων Και Υδάτων” (2000-2002), “Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη” (2002-2004), “Το Κόκκινο Δωμάτιο” (2006), “Μαρία η άσχημη” (2006-2008), “Το αμάρτημα της μητρός μου” (2011-2013), “Πρώτη Σταγόνα” (2014-2016), “Έλα στη θέση μου” (2016-2019), “Κάρμα” (2020), “Αγγελική” (2020-2021), “Η Γη Της Ελιάς” (2021-2022), “Έρωτας Φυγάς’ (2022-2023). Η θεατρική της διαδρομή ξεκίνησε με το θίασο  “Τα Παιδιά του Εθνικο” που ήταν οι συμφοιτητές της από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού. Μερικές από τις θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έλαβε μέρος είναι: ‘Κοίτα τους” (1990), “Άντε γεια’ (1991) – Θέατρο Στοά, “Εκκλησιάζουσες” (1993), “Η Φάρμα των ζώων” (1993),”Νεφέλες” (1994) – Εθνικό Θέατρο, “Φαύστα” – (1998), “Με δύναμη από την Κηφισιά” (2001), ‘Το Λεύτερο Ζευγάρι” (2003) – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου, “Η Γυναίκα μου Τρελάθηκε” (2003-2004), “Ο Λεπρέντης” (2005) – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λαμίας, “Ζείτε παίδες Ελλήνων” (2011-12), “Άντρες έτοιμοι για όλα” (2012), “Λυσιστράτη” (2014), “Βαφ’ τα μαύρα” (2016 – 2018), “Μπαμπάδες με ρούμι” (2018), “Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή” – (2018-2019), “Μάμα Ρόζα’ (2019 – 2020), ‘Συνοικία το Όνειρο” – (2020 – 2021), “Τραχίνιες” – (2021), “Τι είδε ο Μπάτλερ” (2022-23). Μερικές από τις ταινίες που έλαβε μέρος είναι: ‘Το Κλάμα Βγήκε Απ’ Τον Παράδεισο’ (2001), “URANIA” (2006), “Κόκκινη Κλωστή Δεμένη” (2010), “Το πουλί της Κύπρου” (2014), “Luger’ (2018).

Το 2011 δημιουργεί την ομάδα “Έναρξις” και γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση “Προς Κορινθίους και λοιπούς”. Από το 2005 διδάσκει Υποκριτική και Αυτοσχεδιασμό – Εκφραστική Κίνηση σε Δραματικές Σχολές.

Το 2023, πρωταγωνίστησε στην θεατρική παράσταση “Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη”, κείμενο – σκηνοθεσία Μιμή Ντενίση, ενώ εμφανίζεται στο δεύτερο μισό της σειράς, ‘Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον ουρανό”. Το 2024, πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Για μια ζωή” των Ρέππα – Παπαθανασίου και λαμβάνει μέρος στην κινηματογραφική ταινία “Υπάρχω” του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.

Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουλίου 2024.

Οι τρόποι ψηφοφορίας είναι τρεις: μέσω τηλεφώνου, SMS και διαδικτυακά στο https://awards.madamefigaro.cy/ και απόλυτοι κριτές καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας είστε εσείς.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: ESTÉE LAUDER

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: TΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ: DOVE

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: ECOMMBX

ΧΟΡΗΓΟΣ FASHION & JEWELLERY DESIGNER: ANSWEAR

ΧΟΡΗΓΟΙ: LEXUS CYPRUS, BEAUTYLINE, KERASTASE, WHISPERRING ANGEL, SPLENDID EVENTS

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ INTERCOLLEGE

OFFICIAL TICKETING PARTNER: SoldOut Tickets

Διάβασε ακόμη