Βραβεία Madame Figaro: Οι υποψήφιες στην κατηγορία “Επιστήμονας/Ακαδημαϊκός της Χρονιάς”

Οι γυναίκες που ξεχώρισαν.

Τα βραβεία που παρουσιάζει η Estee Lauder και έχουν στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση των Κυπρίων γυναικών.

Πιο κάτω οι γυναίκες που ξεχώρισαν στην κατηγορία “Επιστήμονας/Ακαδημαϊκός”:

ΑΝΤΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

WHO IS WHO: Η Δρ. Γεωργιάδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Nottingham και συνεργάζεται με το Κέντρο Ισότητας, Ένταξης και Διαφορετικότητας στην Κύπρο. Οι τομείς της επιστημονικής της εξειδίκευσης αφορούν: διαχείριση της διεθνούς/διαπολιτισμικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, διεθνείς προοπτικές για την ισότητα, την ενσωμάτωση και τη διαφορετικότητα στην εργασία, παγκόσμια διαχείριση της διαφορετικότητας, διακρίσεις και διασταυρούμενες ανισότητες στην εργασία. Έχει λάβει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις – 2020 Global Equality & Diversity Award for Research, 2019 Women in the Academy of International Business Emerging Scholar Award, 2018 Fulbright Visiting Scholar Award, 2016 European Management Review Best Reviewer Award και 2014 Graduate Scholar Award for Diversity in Organizations, Communities & Nations. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και επιχειρηματικά δίκτυα και το έργο της έχει οδηγήσει σε δημοσιεύσεις καθώς και σε συμμετοχή στις συντακτικές επιτροπές ακαδημαϊκών περιοδικών όπως International Studies of Management & Organization (Review Editor) και του Gender Work & Organization. Μέσα από τη συμμετοχή της σε κορυφαίες επιτροπές και την ανάπτυξη διεθνών προτύπων, όπως τα ISO για τη διαφορετικότητα, την συμπερίληψη και την ισότητα των φύλων, συμβάλει στη δημιουργία χώρων εργασίας που καλλιεργούν τη συμπερίληψη και την ευημερία.

Το 2023 σηματοδότησε για την ίδια, μια χρονιά-ορόσημο με τη δημοσίευση σε κορυφαίο διεθνές περιοδικό, τη πρωτοποριακή έρευνα, αυτής και συναδέλφων, που αποκάλυψε τη ζωτική σημασία ενός ηθικού οργανωτικού κλίματος για την υποστήριξη των εργαζομένων σε περιόδους παγκόσμιας αναταραχής. Τα αξιοσημείωτα ευρήματα δεύτερης μελέτης στο European Management Review για την πολύπλοκη σχέση μεταξύ ουσιαστικής εργασίας και τηλεργασίας εξερευνά πώς η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για να γκρεμίσει τα εμπόδια και να χτίσει έναν κόσμο όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες. Συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, παρέχοντας υποστήριξη για την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων όσον αφορά την ενίσχυση της ένταξης στον υβριδικό εργασιακό χώρο. Επιπλέον, είναι ιδρύτρια του Κέντρου Ισότητας, Ένταξης και Διαφορετικότητας (EQUIDY), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης αφιερωμένης στην προώθηση της ένταξης και της διαφορετικότητας.

ΣΟΥΛΑ ΛΟΥΚΑ

WHO IS WHO: Η Δρ Λουκά είναι καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Ψηφιακής Καινοτομίας και διευθύντρια στο Ινστιτούτο για το Μέλλον του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με διδακτορικό δίπλωμα στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις, μεταπτυχιακό και πτυχίο από τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια Western Michigan και Kalamazoo College (υποτροφία Fulbright). Είναι πρωτοπόρος στον τομέα του Blockchain και το 2014 πρωτοστάτησε για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας για το Blockchain στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η εν λόγω πρωτοβουλία, που αργότερα μετονομάστηκε σε Ινστιτούτο για το Μέλλον, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως μεταπτυχιακό προγράμματος σπουδών στο χώρο του Blockchain και αργότερα του πρώτο προγράμματος MSc στο Metaverse. Παράλληλα συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για την έκδοση ακαδημαϊκών πιστοποιητικών στο Blockchain. Κατά την περίοδο 2007-2014, υπήρξε επικεφαλής της Επιτροπής Τομέα ΤΠΕ του Ευρωπαϊκού προγράμματος COST (www.cost.eu). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 36 κράτη-μέλη και περισσότεροι από 3,000 ερευνητές σε διάφορους τομείς όπως e-Society, Information Security, Networks, Nanotechnologies. Διαδραμάτισε, επίσης, βασικό ρόλο στον εντοπισμό τάσεων, στην προώθηση πρωτοποριακών ερευνητικών δραστηριοτήτων και στον καθορισμό στρατηγικών στην επιστήμη και την τεχνολογία. Η ενεργός της δράση στους ανωτέρω τομείς είχε θετική επίδραση στην κοινωνία μέσω των διαφόρων επιστημονικών αποτελεσμάτων των δράσεων του προγράμματος COST.

Η Δρ. Λουκά συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 100 κορυφαίες γυναίκες στο τομέα των οικονομικών τεχνολογιών (Fintech) για το έτος 2019, μια τιμή που της απονεμήθηκε από τη LATTICE80. Επίσης βρίσκεται στη λίστα Forbes αναφορικά με τις 20 κορυφαίες γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας στην Κύπρο. Την περίοδο 2022-2023, εξελέγη πρόεδρος του Bloxberg Association, μιας παγκόσμιας κοινοπραξίας περισσότερων από 50 πανεπιστημίων που επικεντρώνεται στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας Βlockchain.

ΜΕΛΙΤΑ ΜΕΝΕΛΑΟΥ

WHO IS WHO: Η Δρ. Μενελάου είναι Χημικός Μηχανικός απόφοιτη της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Σήμερα εργάζεται ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υλικών και Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ πρωτίστως εργαζόταν ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ίδιου πανεπιστημίου. Κατά την επαγγελματική της σταδιοδρομία, εργάστηκε ως μέλος αξιόλογων ερευνητικών ομάδων στο εξωτερικό αποκτώντας σημαντική ερευνητική και διδακτική εμπειρία: Τσεχία – Central European Institute of Technology-Brno University of Technology (2017-20), Ιαπωνία – WPI-Advanced Institute for Materials Research, Tohoku University (2015-17), Ελλάδα – Σχολή Χημικών Μηχανικών & Τμήμα Χημείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2012-15), Ισπανία – University of Barcelona (2011-12).

Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στη σύνθεση, τον σχηματισμό και τον δομικό/ φυσικοχημικό/ φασματοσκοπικό/μαγνητικό χαρακτηρισμό ανόργανων (νανο)υλικών με τεχνολογικές και βιοϊατρικές εφαρμογές. Στόχος της η αναγνώριση του επιστημονικού έργου που επιτελείται από Γυναίκες σε όλο τον κόσμο, την ίδια στιγμή που οι προκλήσεις είναι συνεχείς και αδιάκοπες και η εμφύτευση του σπόρου στα νεαρά κορίτσια ότι η Επιστήμη ανήκει σε όλες και όλους που θέλουν να την αγκαλιάσουν. Το ακαδημαϊκό της έργο έχει δημοσιευτεί και έχει τύχει αναγνώρισης σε διάφορα ακαδημαϊκά διεθνή έντυπα του κλάδου.

ΕΥΘΥΜΙΑ ΝΙΚΗΤΑ

WHO IS WHO: Η δρ Νικήτα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοαρχαιολογίας στο Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Βιολογική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Πριν από το διορισμό της στο Ινστιτούτο Κύπρου, κατείχε μεταδιδακτορικές θέσεις στη Βρετανική Σχολή Αθηνών στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Η έρευνά της ασχολείται με τη μελέτη ανθρώπινων κατάλοιπων στη Μεσόγειο από την προϊστορική εποχή έως τον Μεσαίωνα, ρίχνοντας φως στην υγεία, τη διατροφή, τη δραστηριότητα, τη δημογραφία και άλλες πτυχές της ζωής στο παρελθόν. Έτσι, μπορεί να δώσει φωνή σε ανθρώπους που είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατοι στις ιστορικές πηγές, όπως οι γυναίκες και τα παιδιά. Έχει περισσότερες από 110 διεθνείς δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του εγχειριδίου «Osteoarchaeology» που έλαβε εύφημο μνεία από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών. Αυτή την περίοδο γραφεί ένα δεύτερο εγχειρίδιο με έμφαση στις ασθένειες που μπορούν να εντοπιστούν στον ανθρώπινο σκελετό ώστε να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης διαφορετικών παθήσεων. Είναι συν-επιμελήτρια της δεύτερης έκδοσης της Εγκυκλοπαίδειας Αρχαιολογίας (Elsevier) καθώς και του κορυφαίου περιοδικού Journal of Archaeological Science. Το 2022 τιμήθηκε για τη συμβολή της στη μελέτη του παρελθόντος με το σημαντικό βραβείο Dan David το οποίο θεωρείται ως το μεγαλύτερο βραβείο ιστορίας στον κόσμο.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, σε συνεργασία με διεθνή ιδρύματα, είναι (συν)υπεύθυνη για τα ερευνητικά προγράμματα MetaMobility: Meta-analysis and agent-based modelling of human mobility in the Graeco-Roman world και DENTAGE: Multi-component juvenile dental age estimation, ενώ συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα: Desert-Sea Connectivity: Arid-zone food security and climate change in Late Antiquity.

ΑΝΤΡΗ ΣΑΒΒΑ

WHO IS WHO: Η Δρ. Σάββα κατέχει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο (Med in Educational Studies, PhD in Arts Education, 2001) και προπτυχιακές σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου (Δίπλωμα Εκπαιδευτικού) και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελλάδα (BA in Education). Από το 1999, διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου, διάφορα μαθήματα που αφορούν στην εικαστική αγωγή. Εκτός από τον διδακτικό της ρόλο, έχει συμμετάσχει ενεργά στην ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και σε προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και έχει υπάρξει μέλος διαφόρων εκπαιδευτικών επιτροπών και οργανισμών. Το ερευνητικό της έργο εφιστά την προσοχή σε ένα ευρύ θεωρητικό πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης και εκπαίδευσης, δίνοντας έμφαση σε παιδαγωγικές μεθόδους που προωθούν τη δημιουργική μάθηση στις εικαστικές τέχνες και περιλαμβάνουν: τέχνη, παιχνίδι και δημιουργικότητα στην νηπιοσχολική εκπαίδευση; εκπαίδευση της Τέχνης βασισμένη στον Τόπο (εκπαιδευτικές πρακτικές σε μουσεία, μάθηση σε εξωτερικούς χώρους); εκπαίδευση στην Τέχνη και Ιδιότητα του Πολίτη/ Τέχνη και ΕΠΑΑ (EESD); ο ρόλος των καλλιτεχνών στην εκπαίδευση; η παιδαγωγική της τέχνης (μαθησιακές διαδικασίες και μεθοδολογία).

Το επιστημονικό της έργο, συνδυάζει τη διδασκαλία με την έρευνα για να προωθήσει τη συμμετοχή και την εμπλοκή στις εικαστικές τέχνες. Δίνει έμφαση στη δημιουργικότητα, την τέχνη, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και αειφορία, και την κοινωνική συμμετοχή, αποδεικνύοντας πως η τέχνη μπορεί να μεταμορφώσει την εκπαίδευση. Στα πρόσφατα γραπτά της υποστηρίζει ότι η ποιοτική εκπαίδευση στις εικαστικές τέχνες στον 21ο αιώνα μπορεί να μην προκαλεί επανάσταση, αλλά μπορεί να ασκήσει την ανθρώπινη λογική και τη δημοκρατία, δίνοντας φωνή σε όσους έχουν ανάγκη από φωνή και ενισχύοντας τη δράση και τη συμμετοχική δημιουργική μάθηση. Η Δρ. Σάββα έχει αφιερώσει πάνω από δύο δεκαετίες στην ενίσχυση του ρόλου της εικαστικής αγωγής με άρθρα της και ερευνητικές εργασίες να έχουν δημοσιεύσει σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Συμμετέχει σε επιστημονικές επιτροπές, έχει παρουσιάσει την έρευνα της σε διεθνή και τοπικά συνέδρια και το έργο της έχει αναγνωριστεί με βραβεία, όπως το βραβείο καλύτερης δημοσίευσης 2016 από το European Association ‘Children’s Identity and Citizenship (CiCea).

Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουλίου 2024.

Οι τρόποι ψηφοφορίας είναι τρεις: μέσω τηλεφώνου, SMS και διαδικτυακά στο https://awards.madamefigaro.cy/ και απόλυτοι κριτές καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας είστε εσείς.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: ESTÉE LAUDER

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: TΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ: DOVE

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: ECOMMBX

ΧΟΡΗΓΟΣ FASHION & JEWELLERY DESIGNER: ANSWEAR

ΧΟΡΗΓΟΙ: LEXUS CYPRUS, BEAUTYLINE, KERASTASE, WHISPERRING ANGEL, SPLENDID EVENTS

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ INTERCOLLEGE

OFFICIAL TICKETING PARTNER: SoldOut Tickets

Διάβασε ακόμη