Βραβεία Madame Figaro: Οι υποψήφιες στην κατηγορία “Δημιουργός της Χρονιάς”

Οι γυναίκες που ξεχώρισαν.

Τα βραβεία που παρουσιάζει η Estee Lauder και έχουν στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση των Κυπρίων γυναικών.

Πιο κάτω οι γυναίκες που ξεχώρισαν στην κατηγορία Δημιουργός:

ΚΟΡΙΝΝΑ ΑΒΡΑΑΜΙΔΟΥ

WHO IS WHO: Με σπουδές στον κινηματογράφο και τηλεόραση στο Goldsmiths’ College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στην Ακαδημία Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, από το 1992 εργάζεται στο ΡΙΚ, γράφοντας και σκηνοθετώντας δραματικές σειρές, τηλεταινίες και κωμωδίες. Διακρίθηκε κυρίως σε σειρές εποχής, (Χάλκινα Χρόνια, Τρικυμία κ.ά.). Δραστηριοποιείται στον κινηματογράφο, γράφοντας και σκηνοθετώντας σενάρια για μικρές και μεγάλου μήκους ταινίες. Το 2001 έγραψε και σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία “Το μυστικό της πρώτης μέρας”, που έλαβε Α’ βραβείο σεναρίου στο 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου. Το 2008, έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο “Ο Τελευταίος Γυρισμός”, που κέρδισε Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξάνδρειας (2009) και Καλύτερης Ταινίας στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (2009). Η ταινία βρήκε διανομή στις ΗΠΑ και τον Καναδά από την Vanguard Distribution.

Το 2023, η σκηνοθέτης και σεναριογράφος, μαζί με τον Κυριάκο Τοφαρίδη, έγραψε και σκηνοθέτησε την κυπριακή ταινία μεγάλου μήκους ΙΜΑΝ, η οποία συμμετείχε σε 40 Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου και απέσπασε 16 Βραβεία (σεναρίου, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, καλύτερων ηθοποιών) καθώς και υποψηφιότητα για Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία στα Septimious Awards 2023. Από το Φεβρουάριο του 2024, η ταινία ξεκίνησε το ταξίδι της σε ευρεία διανομή και προβλήθηκε σε όλους τους κινηματογράφους της Κύπρου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της με τίτλο BOYS’ GAMES, η οποία εξασφάλισε οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξη σεναρίου από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου Κύπρου. Επίσης γράφει και σκηνοθετεί τη νέα τηλεοπτική σειρά του ΡΙΚ, “Θυμάρι και Αλμύρα”, στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την εισβολή.

Διατέλεσε μέλος της Κριτική επιτροπή για τα Θεατρικά Βραβεία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου 2021-2022 και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας Σκηνοθετών Κύπρου στη θέση του Αντιπροσώπου Κινηματογράφου (2023-2024).

ΕΛΥΣΙΑ ΑΘΑΝΑΤΟΥ

WHO IS WHO: Με σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο – Chelsea College of Fine Arts και Middlesex University- και στην Ιταλία με πτυχίο Γλυπτικής στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, η περιέργειά της για την πορσελάνη την οδήγησε στην Κίνα, όπου με υποτροφία δούλεψε και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την πορσελάνη στο Sanbao Ceramic Art Institute. Επιστρέφοντας στην Ιταλία ασχολήθηκε με τον πηλό και την κεραμική συνεχίζοντας τις σπουδές της στην Φαένζα (Istituto d’Arte di Ceramica Ballardini). Συνεργάστηκε με την πρωτοπόρο ιταλική εταιρεία Sacmi, για την πραγματοποίηση μιας πορσελάνινης ομάδας αλόγων που εκτέθηκε για τη διατριβή της στο Διεθνές Μουσείο Κεραμικής στη Φαένζα. Έκανε προσωπικές εκθέσεις σε Ιταλία και Κύπρο και έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Ιταλία, Γαλλία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία και Κύπρο. Συμμετείχε σε Διεθνή Καλλιτεχνικά Residencies όπως στο Guldagergaard International Ceramic Research Centre στη Δανία, στο 21ο Διεθνές Συμπόσιο Kohila της Εσθονίας και στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο Ξυλόφουρνης Πύρωσης στη Φινλανδία.

Το 2023, σε μια από τις σημαντικότερες Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης στον κόσμο, την 62η Μπιενάλε Premio Faenza Prize, της απονεμήθηκε το Lions Faenza Club Host Award ανάμεσα από εβδομήντα καλλιτέχνες από είκοσι έθνη. Επίσης, επελέγη να εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Διεθνή Μπιενάλε Χειροτεχνίας και Δημιουργίας “Révélations 2023” που οργανώνεται από το World Craft Council Europe, με το έργο “Περιέχοντας το Φως” που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην 1η Μπιενάλε της Λάρνακας το 2018, όπου και κέρδισε το Βραβείο Αριστείας. Έλαβε μέρος στην Μπιενάλε κεραμικής της Celle Ligure, στην 11η Διεθνής Μπιενάλε της Νότιας Κορέας. Ακόμα, έργο της επιλέχθηκε από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως γαμήλιο δώρο στο Πρίγκηπα της Ιορδανία με τίτλο Matter and Soul, “a reflection of the light we carry inside”. Έργα της εκτίθενται στην συλλογή της Πινακοθήκης Σύγχρονης τέχνης της Κύπρου και στο Μουσείο Σύγχρονης τέχνης, Gyeonggi, στην Νότιο Κορέα. Ζει μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΤΤΑΛΙΔΟΥ

WHO IS WHO: Σπούδασε Ιστορία στη Σορβόννη και Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στο Βερολίνο, στη Βιέννη και στην Κωνσταντινούπολη. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε περιοδεύουσα έκθεση στο Μόναχο, το Βερολίνο και τη Βιέννη το 2009, καθώς και στην 11η Τριενάλε Τέχνης στην Ακαδημία Lalit Kala, στο Νέο Δελχί της Ινδίας το 2005. Το 2003, εκπροσώπησε την Κύπρο στο Χειμερινό Φεστιβάλ του Σαράγιεβο, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, όπου εξέθεσε, στα πλαίσια της διοργάνωσης Made in the World of Art, μια σειρά από κατασκευές βασισμένες στο θέατρο σκιών.

Το 2023, η εικαστικός, μέσα από μια ενότητα 86 υδατογραφιών τοποθετημένων πλάι στα αντικείμενα με τα οποία σχετίζονται, συνδιαλέγεται με τη μόνιμη συλλογή του Κυπριακού Μουσείου, καθοδηγούμενη από τους τόπους εύρεσης των αρχαιολογικών αντικειμένων. Τα έργα της αναδεικνύουν τη φυσική, αρχαιολογική και ιστορική διάσταση κάθε τόπου, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα μιας αλλιώτικης μουσειακής εμπειρίας. Ο τίτλος της έκθεσης “Στον ίδιο τόπο”. είναι πολυδιάστατος, μιας και δηλώνει, μεταξύ άλλων, τόσο τη συνύπαρξη των υδατογραφιών με επιλεγμένα εκθέματα του Κυπριακού Μουσείου όσο και την παρουσία της εικαστικού στον ίδιο τόπο όπου ανασκάφηκαν ή βρέθηκαν οι μοναδικές κυπριακές αρχαιότητες που εκείνη επέλεξε. Η Κύπρος και η ανακάλυψη του τόπου και των πλασμάτων του υπήρξε το κέντρο όλης της εικαστικής της πορείας. Η υδατογραφία αποτέλεσε το κυρίως υλικό́ με το οποίο εργάστηκε από το 2015.

ΣΤΕΛΑΝΑ ΚΛΗΡΗ

WHO IS WHO: Νοτιοαφρικανοκύπρια παραγωγός κινηματογράφου, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Εργάζεται σε διάφορες παραγωγές και ετοιμάζει δικά της project. Έχει ιδρύσει την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Meraki Films. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους: “Ο Βιολιστής” και “Ελπίδα”. “Ο Βιολιστής” παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ στο Σαν Φρανσίσκο, στην Δανία, στο Ζανζιμπάρ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου βράβευσε την ταινία ως την αρτιότερη ταινία του τμήματος Έλληνες του Κόσμου στο 34ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην Δράμα. Έχει σκηνοθετήσει μια ταινία μεγάλου μήκους: ‘Committed’ το 2013, η οποία έχει επιλεχθεί από κινηματογραφική εταιρεία του Χόλιγουντ για remake. Υπήρξε η παραγωγός της βραβευμένης ταινίας ‘Pause’, της Τόνιας Μισιαλή.

Το 2023, δημιούργησε την ταινία μεγάλου μήκους ‘Find Me Falling’ (σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή) και έχει παραχωρήσει τα παγκόσμια δικαιώματα στο Netflix, όπου μεταφράζεται σε πάνω από 30 γλώσσες και αρχίζει να προβάλλεται διεθνώς από τον Ιούλιο 2024. Είναι η πρώτη κυπριακή ταινία που αγοράστηκε από το Netflix, αποδεικνύοντας ότι η Κύπρος είναι ικανή να παράγει ταινίες παγκόσμιας κλάσης για ένα διεθνές κοινό. Η ταινία ‘Find Me Falling’, είναι μια συμπαραγωγή Κύπρου-ΗΠΑ, σε παραγωγή Jupiter Peak Productions (ΗΠΑ) και Meraki Films (Κύπρος) και αφορά ρομαντική κομεντί, γυρισμένη εξ’ολοκλήρου στην Κύπρο, μεταξύ Λευκωσίας και Πέγειας. Το cast της ταινίας: ο βραβευμένος με Έμμι και Γκράμι ηθοποιός και τραγουδιστής Harry Connick Jr. (Independence Day, New in Town, The Iron Giant), η Αγνή Σκοτ, ο Ali Fumiko Whitney, Τόνυ Δημητρίου, Αγγελική Φιλιππίδου, Λέα Μαλένη, Αθηνά Ροδίτου και Clarence Smith.

Ακόμα, η σκηνοθέτης επιλέχθηκε ως Κύπριος παραγωγός για το πρόγραμμα “Producers on the Move” του 2023 στις Κάννες και πρόσφατα κέρδισε το βραβείο CYDIA 2024 (Cyprus Diaspora) για τον κινηματογράφο.

ΝΑΣΤΑΖΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

WHO IS WHO: Ανήκει στη νέα γενιά σκηνοθετών με σπουδές στο Murray State University στις ΗΠΑ (2015). Επιλέχθηκε και συνεργάστηκε με εταιρείες παραγωγής παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το Chanel 5 UK για τη σειρά Love Rat, με τα ITV Studios Sweden για τα reality Super Star, με το Mastiff Productions για το reality The Challege και με την Green Olive Films σε διάφορα projects. Εργάστηκε στις κινηματογραφικές ταινίες Jiu Jitsu, Iman και African Star.Σε ηλικία μόλις 24 ετών, ανέλαβε εξ’ολοκλήρου την σκηνοθεσία και γενική επιμέλεια της πετυχημένης σατιρικής εκπομπής “Φακκάτε Τους” στο Mega, αργότερα τη σκηνοθεσία της ελληνικής σειράς “Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα”, για τα κυπριακά ζευγάρια, για τον Alpha Κύπρου. Συνεργάστηκε με τη σειρά κάμπινγκ του Alpha Κύπρου και τη σειρά ΤΡΙΚΥΜΙΑ του ΡΙΚ. Ορόσημο στη μέχρι τώρα καριέρα της, η συνεργασία της με τη Χριστίνα Αρτεμίου στη τηλεοπτική σειρά αυτοτελών επεισοδίων “Κάρμα” – μια κοινωνική-δραματοποιημένη βασισμένη σε στυγερά εγκλήματα και δολοφονίες που συγκλόνισαν την Κύπρο τον 20ο αιώνα (1900-2000) και στιγμάτισαν εποχές.

Το 2023, αποκορύφωμα στη επιτυχημένη πορεία της σειράς, που συμπλήρωσε τέσσερις κύκλους αποτέλεσε το “Κάρμα – Το Τελευταίο Επεισόδιο”, το οποίο προβλήθηκε στους κινηματογράφους K-Cineplex με τεράστια επιτυχία – σημείωσε ρεκόρ εισπράξεων κατά την πρώτη εβδομάδα προβολών της. Είναι υποψήφια στο Διεθνές Φεστιβάλ Golden Femi Film Festival 2024, ως γυναίκα σκηνοθέτης και συμπαραγωγός της σειράς “Κάρμα”. Ακόμα, το Φεβρουάριο 2024, ήταν βοηθός σκηνοθέτης σε μια ταινία μικρού μήκους για τον αρχαιολόγο Βάσσο Καραγιώργη στην προσπάθειά του να σώσει το Κυπριακό Μουσείο κατά την εισβολή του 1974. Από το 2023, διοργανώνει σεμινάρια με θέμα “Υποκριτική Μπροστά στο Φακό”, για επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς. Από τον Ιανουάριο 2024 διδάσκει στην Σχολή Υποκριτικής Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, το μάθημα “Υποκριτική στην Κάμερα”.

Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουλίου 2024.

Οι τρόποι ψηφοφορίας είναι τρεις: μέσω τηλεφώνου, SMS και διαδικτυακά στο https://awards.madamefigaro.cy/ και απόλυτοι κριτές καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας είστε εσείς.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: ESTÉE LAUDER

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: TΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ: DOVE

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: ECOMMBX

ΧΟΡΗΓΟΣ FASHION & JEWELLERY DESIGNER: ANSWEAR

ΧΟΡΗΓΟΙ: LEXUS CYPRUS, BEAUTYLINE, KERASTASE, WHISPERRING ANGEL, SPLENDID EVENTS

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ INTERCOLLEGE

OFFICIAL TICKETING PARTNER: SoldOut Tickets

Διάβασε ακόμη