Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

True Faith: 17 προσωπικότητες φωτογραφίζονται για την 17η Εκστρατεία της Madame Figaro κατά του καρκίνου του μαστού

Τα μηνύματα αισιοδοξίας που στέλνουν.

Έρχονται στιγµές στη ζωή µας που αναµετριόµαστε µε τους µεγαλύτερους φόβους µας. “Είναι καρκίνος” τα µάτια βουρκώνουν, χάνεις τη γη από τα πόδια, και η πρώτη σκέψη είναι… “και τώρα τι;”. Υπάρχουν άνθρωποι, που αποτελούν για σένα έµπνευση, που σε στηρίζουν που σε βοηθούν, που σου δίνουν το χέρι.

∆εν µαχόµαστε ενάντια στον καρκίνο αλλά στηρίζουµε τον ασθενή – αυτό που χρειάζεται είναι πάνω από όλα πίστη. Αληθινή πίστη. Η Madame Figaro δίνει το χέρι σε όλες τις γυναίκες που νόσησαν, που νοσούν ή µπορεί να νοσήσουν και περπατάει µαζί τους σε µια πορεία γεµάτη ροζ φιγούρες και γεµάτη, πάνω από όλα, πίστη.

Στέλλα Κυριακίδου

Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου αποτελεί για όλους εμάς έμπνευση. Το πάθος, ο αγώνας, η εμπειρία αλλά και η γνώση της αποτελούν παράδειγμα για το πως μπορείς να δώσεις και να πάρεις δύναμη από τον συνάνθρωπο σου. στη μετά πανδημία εποχή, οι ροζ φιγούρες επιστρέφουν και μάλιστα συμπίπτει µε τα 20 χρόνια ζωής της Europa Donna Κύπρου. στις 8 Οκτωβρίου 2022 οφείλουμε να είμαστε εκεί!

Η εμπειρία

Οι γυναίκες έχουν ανάγκη να βγαίνει κάτι θετικό µέσα από την εµπειρία του καρκίνου του µαστού. Αυτό που πάντα έλεγα και παλαιότερα, όταν ήµουν πρόεδρος της Europa Donna στην Κύπρο και στην Ευρώπη, είναι ότι την ώρα που εµείς είµαστε µε τις ροζ κορδέλες µας κάποιες γυναίκες περνάνε δύσκολα. Πρέπει, όµως, ταυτόχρονα να µοιραζόµαστε και τη χαρά, γιατί κάθε µικρή ή µεγάλη επιτυχία, είναι µια θετική εξέλιξη. Έχω καταργήσει από το λεξιλόγιό µου την πολεµική ρητορική. Είναι µια ασθένεια. Και πρέπει να αντιµετωπίζεται ως µια ασθένεια. ∆εν καθορίζεται κανένας άνθρωπος από αυτή. Έχω ζήσει την εµπειρία του καρκίνου, τρεις φορές. Γι’ αυτό και είναι πια µέρος της ζωής µου, περπατάµε πλάι – πλάι. ∆εν παριστάνω ότι  δεν µου έχει συµβεί. Είναι κοµµάτι της ζωής µου, αλλά δεν µε καθορίζει!

Είχα µεγαλώσει “µε τον καρκίνο”, η µητέρα µου διαγνώσθηκε όταν εγώ ήµουν 12 χρονών το 1968 και στο σπίτι µου δεν υπήρχε προκατάληψη. Την έχασα όταν ήµουν 21. Γνώριζα, λοιπόν, καλά την ασθένεια. Η µητέρα µου ήταν ένα φωτεινό παράδειγµα για το πώς αντιµετωπίζεται ο καρκίνος. Κυκλοφορούσε εκείνες τις δύσκολες εποχές µε την περούκα της.

∆ρ. Μαριάννα Προκόπη – ∆ηµητριάδη

Μοριακή Βιολόγος, η οποία ασχολείται µε την ογκολογική έρευνα, και συνιδρύτρια των εταιρειών βιοτεχνολογίας, Theramir Ltd, Promed Bioscience Ltd και RSL Revolutionary Labs Ltd.

Ζώντας με τον καρκίνο

Στα εννιά µου, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να ασχοληθώ µε τις επιστήµες της ζωής. Ίσως να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι είχα µόλις χάσει τη µητέρα µου. Ωστόσο, αυτό που µε ώθησε να επικεντρωθώ στην έρευνα για τον καρκίνο ήταν ο πολύ γρήγορος και αναπάντεχος χαµός του πατέρα µου από την ίδια ασθένεια, λίγα χρόνια αργότερα. Πριν από τέσσερα χρόνια, “αναγκάστηκα” να συνοδέψω και τη µικρότερή µου αδερφή στην ίδια µάχη, που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια. Τη µάχη εν τέλει τη χάσαµε, όµως, εγώ υποσχέθηκα ότι οι γνώσεις και η εµπειρία µου πρέπει να διοχετευτούν σε πραγµατικές και χρηστικές λύσεις προς όφελος των ασθενών.

∆ρ Γιόλα Μάρκου

Παθολόγος – Ογκολόγος στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Η αντιμετώπιση

Ο τρόπος αντιµετώπισης του καρκίνου του µαστού στην Κύπρο έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία 40 χρόνια. Ο χειρισµός του ασθενούς δεν ανήκει, πλέον, σε ένα άτοµο, αλλά σε πολλούς. Το κάθε περιστατικό αντιµετωπίζεται ξεχωριστά και συζητείται σε εξειδικευµένη, πολυθεµατική οµάδα. Τα χειρουργεία έχουν βελτιωθεί σηµαντικά και γίνονται σε µικρότερη έκταση του µαστού. Οι µαστεκτοµές δεν είναι, πλέον, ακρωτηριαστικές, αλλά υπάρχει πολύ καλύτερη αποκατάσταση και ένα άρτιο κοσµητικό αποτέλεσµα. Επίσης, η µεγάλη εξέλιξη της ιστοπαθολογίας και της µοριακής βιολογίας κατέδειξε τη σηµασία του υπότυπου, του καρκίνου της κάθε γυναίκας που ορίζει, σε µεγάλο βαθµό, και τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί. Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και η θεραπεία εξατοµικεύεται, πλέον, µε νεότερες στοχευµένες θεραπείες. Εκτός, όµως, από την επιστήµη, ριζικά άλλαξε και η κοινωνία! Στο παρελθόν, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους δεν µιλούσαν, κρύβονταν και περίµεναν µια -πιθανή- «θανατική καταδίκη». Σήµερα, όµως, συζητούν ανοιχτά, τόσο το νόσηµα όσο και το πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή τους. Στο πέρασµα των χρόνων έχουµε πετύχει να νικήσουµε την προκατάληψη και τον φόβο.

Δρ. Μαρία Νεοφύτου

Η ∆ρ. Μαρία Νεοφύτου, Ανώτερη Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήµιο του Cambridge, εδώ και μερικά χρόνια εργάζεται στο φηµισµένο εργαστήριο Rosenfeld, το οποίο χρηµατοδοτείται από το Cancer Research UK – έναν από τους µεγαλυτέρους ανεξάρτητους ερευνητικούς οργανισµούς στον κόσµο που ασχολείται µε την έρευνα για τον καρκίνο.

Η πρώτη επαφή

Έχοντας πείρα στην έρευνα της µη-επεµβατικής προγεννητικής διάγνωσης, όπου ανακαλύψαµε πως µέσα από το αίµα µιας εγκύου µπορούµε να αποκωδικοποιήσουµε το DNA του εµβρύου, εφάρµοσα τις γνώσεις και την εµπειρία µου σε µία αντίστοιχη έρευνα για τον καρκίνο. Στο εργαστήριο, µελετούµε τα καρκινικά κύτταρα και το DNA που ελευθερώνεται από τον όγκο στο αίµα του ασθενούς. Πάνω σε αυτή τη βάση εξελίξαµε τη µέθοδο της υγρής βιοψίας, καταφέρνοντας να εντοπίσουµε γυναικολογικούς καρκίνους σε πολύ πρώιµο στάδιο, µέσω µιας απλής αιµοληψίας.

Μαίρη Περδίου

Πρόεδρος Europa Donna Κύπρου.

Η εμπειρία

Το 2004, όταν ήµουν 42 χρόνων, ψηλάφισα κάτι στον µαστό µου. Μετά από εξέταση, ανακαλύψαµε ότι είχα µια µικρή κακοήθεια, ίσα µε µια φακή. Αρχικά, το πιο δύσκολο κοµµάτι ήταν η διαχείριση των παιδιών µου – τότε, η κόρη µου ήταν 15 χρόνων και ο γιος µου 19. Έδειξαν, ωστόσο, µια απίστευτη ωριµότητα. Νιώθω ευγνώµων, γιατί σ’ αυτήν τη διαδικασία είχα την τύχη να έχω κοντά µου τον άντρα µου, που στάθηκε «βράχος», τους γονείς, τον αδελφό µου και πολλούς φίλους.

Χρειάστηκε να κάνω µαστεκτοµή και στον χρόνο, η γιατρός µού συνέστησε διπλή µαστεκτοµή για σκοπούς καλύτερης εξέτασης στο µέλλον. Το “χτύπηµα” στην εµφάνιση µιας γυναίκας είναι διπλό. Πρώτα, είναι το χειρουργείο και µετά, το πέσιµο των µαλλιών εξαιτίας των χηµειοθεραπειών. Σου παίρνει κάποιο χρόνο να συνειδητοποιήσεις ότι µέσα στην ατυχία σου, είσαι τυχερή που το εντόπισες έγκαιρα. Μόλις, όµως, γίνει η αποκατάσταση των µαστών και επιλέξεις την κατάλληλη περούκα, ανακουφίζεσαι. Προσωπικά, το φιλοσόφησα και είπα στον εαυτό µου ότι αφού µου έτυχε, θα το αντιµετώπιζα ψύχραιµα. Συνειδητοποίησα ότι αυτές οι θυσίες ήταν το εισιτήριό µου στη ζωή.

Βέβαια, κάποιες φορές, οι θεραπείες είναι δύσκολες, σε ταλαιπωρούν και επηρεάζουν την ψυχολογία σου. ∆εν ήθελα, όµως, να µείνω στον πάτο. Ήθελα να σηκωθώ, να δω τα παιδιά µου να σπουδάζουν, να επιστρέψω στη δουλειά µου, να εκπληρώσω όσα ονειρεύτηκα. Όταν τελείωσαν οι θεραπείες, ζούσα την κάθε µέρα και στιγµή σαν να ήταν η τελευταία. Έτσι, ξεκίνησα να κάνω και άλλα πράγµατα, που πριν αµελούσα, έβγαλα τη µιζέρια από τη ζωή µου και ξαφνικά όλα έµοιαζαν πιο όµορφα.

Μαριλένα Παλάζη

Μέλος Europa Donna Κύπρου.

Η εμπειρία

Η δική µου εµπειρία µε τον καρκίνο του µαστού ξεκίνησε σε µια ετήσια, προγραµµατισµένη εξέταση. Η τελική διάγνωση, µετά από διάφορες άλλες εξετάσεις που ακολούθησαν, ήταν ένας ορµονοεξαρτώµενος όγκος που ευτυχώς είχε εντοπιστεί έγκαιρα. Στο άκουσµά της, το πρώτο πράγµα που σκέφτηκα ήταν τα µωρά µου. Η κόρη µου σπούδαζε τότε στην Αγγλία και ο γιος µου έδινε εξετάσεις στο σχολείο. ∆εν ήθελα να τους αναστατώσω, µέχρι να έχω καθαρή εικόνα της κατάστασης. Εγώ το αποδέχτηκα γρήγορα και µε αρκετή ψυχραιµία. Με εµπιστοσύνη στους γιατρούς, πίστη στις δικές µου δυνάµεις και στον Θεό, ξεκίνησα άµεσα τις θεραπείες που έπρεπε, συνεχίζοντας κανονικά την υπόλοιπη ζωή µου. Ήµουν τυχερή, γιατί σε αυτήν τη διαδικασία είχα δίπλα µου τους πολύ δικούς µου ανθρώπους, τα παιδιά µου, τον σύζυγό µου και τη µητέρα µου.

Pink Mouflons

Πέντε γυναίκες δυνατές και δυναµικές, που αγωνίστηκαν για τη ζωή τους και πλέον αγωνίζονται στον στίβο µάχης, ενδυναµώνοντας πρώτα απ’ όλα τον εαύτο τους και έπειτα όλες τις γυναίκες εκεί έξω, που µάχονται ενάντια στον καρκίνο του µαστού. Οι Pink Mouflons, Mαρία Μιλτιάδους, Νικολέτα Χαψίδου, Ελισάβετ Μιχαήλ, Πανδώρα Νικολάου και Στέλλα Μάστορα, λίγο πριν αναχωρήσουν για τον αγώνα κωπηλασίας στη Νέα Ζηλανδία, φωτογραφίζονται και µιλούν στη Madame Figaro.

Το μήνυμα

Να έχουν πίστη στον εαυτό τους, πίστη στις υπάρχουσες θεραπείες, οι οποίες έχουν πολύ καλά αποτελέσµατα. Καµία γυναίκα να µη νιώσει µόνη της. Να κάνουν θετικές σκέψεις, γιατί όσο κι αν ακούγεται γραφικό “για να διανύσεις µια µεγάλη απόσταση, αρκεί να κάνεις το πρώτο βήµα”. Το µήνυµα που θέλουµε να στείλουµε σε γυναίκες µε καρκίνο του µαστού είναι ότι µπορεί να περνούν από αυτή την εµπειρία κάποιες δύσκολα και κάποιες πιο εύκολα, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι µόνες. Εκεί έξω υπάρχουν γυναίκες που βίωσαν την ίδια εµπειρία µε τη δική τους, στάθηκαν στα πόδια τους και µετέτρεψαν το πρόβληµα σε έναν καινούργιο κόσµο! Το άθληµα του Dragon Boat είναι όντως ένας καινούργιος κόσµος. Αθλείσαι, γνωρίζεις άλλες κοπέλες, βάζεις στόχους και ζεις απίστευτες στιγµές σε αγώνες και φεστιβάλ που λαµβάνεις µέρος!

Αγάπιος Παπαϊωάννου

Marketing Manager Estée Lauder Κύπρου.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

H Estée Lauder είναι ένα brand άµεσα συνυφασµένο µε τον καρκίνο του µαστού. Φέτος, η παγκόσµια εκστρατεία ενηµέρωσης των εταιρειών Estée Lauder µετρά 30 χρόνια. Εµείς στην Κύπρο, για άλλη µια χρονιά, χορηγούµε το τεύχος Οκτωβρίου της Madame Figaro, το οποίο στοχεύει στην ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του µαστού. Παράλληλα, έχουµε οργανώσει, σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Λευκωσίας, τη φωταγώγηση της πλατείας Ελευθερίας για τον µήνα Οκτώβριο, ενώ σε όλα τα σηµεία πώλησης της Estée Lauder, θα διατίθεται και φέτος προς πώληση το βραχιόλι της εκστρατείας, που σχεδιάζει κάθε χρόνο ο ∆ούκας Χατζηδούκας, µε όλα τα έσοδα να διατίθενται στη Europa Donna Κύπρου.

Ρέα Ιωαννίδου  

Head οf The Cosmetics Department-Costas Papaellinas Organization.

Η ροζ κορδέλα

Η ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του µαστού είναι µέσα στο DNA της Estée Lauder, αφού ιδρύτρια αυτού του σκοπού ήταν η Evelyn Lauder, νύφη της κας Estée Lauder. Το 1992, συνδηµιούργησε τη ροζ κορδέλα και τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία. Κάθε χρόνο, οι Estée Lauder Companies υποστηρίζουν οικονοµικά τον σκοπό αυτό και φροντίζουν για την ενηµέρωση για πρόληψη και θεραπεία, επιδιώκοντας να δηµιουργήσουν έναν κόσµο απαλλαγµένο από τον καρκίνο του µαστού.

H Astrobank συνοδοιπόρος της Europa Donna

Τέσσερις γυναίκες στελέχη της Τράπεζας, η κ. Τώνια Χατζηκωστή Επικεφαλής του Τµήµατος Ανθρώπινου ∆υναµικού, η κ. Εύη Ρωσσίδου Εκτελεστική ∆ιοικητική Σύµβουλος, Επικεφαλής του Τοµέα Corporate, SME & Shipping, η κ. Χάρις Κυνηγού Επικεφαλής της Υπηρεσίας Private Banking & ESG και η κ. Γεωργία Αποστόλου υπεύθυνη του Τµήµατος Μάρκετινγκ.

Διάβασε ακόμη – 4 γυναίκες στελέχη της AstroBank στο πλευρό της Europa Donna

“Βήμα βήμα μαζί”
Συνοδοιπόρος της Europa Donna Κύπρου στην Πορεία µε τις Ροζ Φιγούρες είναι τα τελευταία 13 χρόνια η AstroBank, στηρίζοντάς την µε όλες της τις δυνάµεις. Κάτι που ξεκίνησε από µία πρωτοβουλία που συσπείρωνε άτοµα µε ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στο ζήτηµα ή συγγενείς ασθενών, έχει µετεξελιχθεί, και µε τη συµβολή της Τράπεζας, σε µία πραγµατικά µαζική εκδήλωση που µεταφέρει το µήνυµα της ζωής. Η AstroBank βρίσκεται δίπλα στην Οργάνωση αλλά και στις γυναίκες της Κύπρου, µε στόχο τόσο την οικονοµική ενίσχυση της δράσης όσο και την πολύπλευρη στήριξη του φορέα της, ώστε αυτός να αναπτυχθεί.

Διάβασε ακόμη