Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Το success story πίσω από τη θρυλική κούκλα Barbie

Η άγνωστη ιστορία της.

Με ύψος 28 εκατοστών και μακριά ξανθά μαλλιά, η Barbie ήταν η πρώτη κούκλα μαζικής παραγωγής με τα χαρακτηριστικά ενήλικης γυναίκας στις ΗΠΑ. Και η πρώτη αντίδραση στην έκθεση παιχνιδιών της Νέας Υόρκης κάθε άλλο παρά προμήνυε την τεράστια επιτυχία της.

Η άγνωστη ιστορία της Barbie

Σύμφωνα με την ευρέως γνωστή ιστορία της Barbie, δημιουργός της κούκλας είναι η Ruth Handler, που είχε ιδρύσει μαζί με τον σύζυγό της, Elliott, την Mattel.

Διάβασε ακόμη – Οι 3 πρωταγωνίστριες που ήταν κοντά στον ρόλο της Barbie

Η έμπνευση για την Barbie της ήρθε όταν κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού ταξιδιού στην Ελβετία, η Handler είδε την κούκλα Lilli.

Η Lilli της Bild ήταν μία ελεύθερη κοπέλα, με τέλειο κορμί και καμπύλες, ένα αληθινό sex symbol της εποχής. Βέβαια η συγκεκριμένη κούκλα, δεν απευθυνόταν σε παιδιά. Πουλιόταν σαν συλλεκτικό είδος στα μαγαζιά που πουλούσαν καπνό και απευθυνόταν σε άνδρες.

Ενθουσιασμένη από τα διαφορετικά κοστούμια της Lilli, η Χάντλερ πείστηκε ότι ήταν η κούκλα που έψαχνε. “Αποφάσισε να επανεφεύρει αυτή την πορνογραφική καρικατούρα ως το all-American κορίτσι”, όπως θα έλεγε η ιστορικός τέχνης Carol Oakman.

Η Mattel αγόρασε τα δικαιώματα για τη Lilli και η Haltler ταξίδεψε στην Ιαπωνία για να βρει κατασκευαστή. Η κούκλα της Mattel πήρε το όνομά της από την κόρη της δημιουργού της, Barbara. Για την ακρίβεια, το πλήρες όνομά της ήταν Barbara Millicent Roberts, καταγόταν από το Ουισκόνσιν και ήταν μοντέλο.

Διάβασε ακόμη – Barbie: Ο συγκλονιστικός μονόλογος της ταινίας σου περιγράφει πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα

Παρά την απογοητευτική υποδοχή στην έκθεση της Νέας Υόρκης, μέσα στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας της, η Mattel είχε κιόλας πουλήσει 300.000 Barbie.

Εκείνες οι πρώτες Barbie κόστιζαν 3 δολάρια, ενώ οι διαφορετικές αλλαξιές –με βάση την τελευταία λέξη της μόδας από τις πασαρέλες του Παρισιού- πουλιόνταν χωριστά, σε τιμές από 1 έως 5 δολάρια. Σήμερα, εκείνες τις πρώτες Barbie σε καλή κατάσταση αξίζουν μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Το 1961, η Barbie απέκτησε το πρώτο της αγόρι, τον Ken. Το 1963 κυκλοφόρησε η καλύτερή της φίλη, η Midge και τον επόμενο χρόνο η μικρή της αδερφή, η Skipper.

Την εποχή εκείνη, η Barbie κυκλοφορούσε σε ξανθιά, καστανή ή από το 1961 και μετά, σε κοκκινομάλλα. Όμως το 1980 κυκλοφόρησαν η πρώτη Αφρο-αμερικανή και η πρώτη Λατίνα Barbie.

Καθώς οι αντιλήψεις για τη γυναίκα άλλαζαν, μαζί τους άλλαζε και η Barbie. Το 1973 έγινε χειρουργός, το 1986 μεγαλοστέλεχος σε επιχείρηση και το 1990 πιλότος. Ήταν υποψήφια για πρόεδρος πολλές φορές και αστροναύτης ήδη από το 1965.

Διάβασε ακόμη – Η 3D εκδοχή της Barbie που έγινε viral (βίντεο)

Συνολικά, έχει κάνει πάνω από 200 επαγγέλματα, ενώ έχει ντυθεί από τουλάχιστον 70 σχεδιαστές μόδας.

Έχει δεχθεί βέβαια και επικρίσεις, αφού το εξωπραγματικό της σώμα προωθεί ένα ανέφικτο πρότυπο στα κορίτσια. Παρόλα αυτά, η Mattel λέει ότι 58 εκατ. Barbie πωλούνται κάθε χρόνο, με ρυθμό περίπου 100 κάθε λεπτό.

Όσο για την ίδια την ίδια τη Ruth Marianna Handler, διοικούσε την Mattel μαζί με τον σύζυγό της έως το 1975, όταν αποφάσισαν να παραιτηθούν. Πέθανε το 2002.

Πηγή: womantoc.gr

Διάβασε ακόμη