Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Tο μπαλόνι Trump Baby είναι πλέον έκθεμα στο Museum of London

Έγινε αναμνηστικό διαδηλώσεων.

Το Museum of London απέκτησε το Trump Baby, τον φουσκωτό Donald Trump, μωρό που φοράει πάνα, κάνει γκριμάτσα και κουνάει το κινητό του, το οποίο πέταξε πάνω από την Parliament Square της βρετανικής πρωτεύουσας με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Trump στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πελώριο μπαλόνι έγινε, στη συνέχεια, έμβλημα σε διαδηλώσεις, σε όλον τον κόσμο, διαμαρτυρίας κατά του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δήλωση σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Artnet News, το Museum of London εξέφρασε για πρώτη φορά ενδιαφέρον να αποκτήσει το Trump Baby πριν δύο χρόνια. Δηλώνει ότι θα το εντάξει στη συλλογή του από αναμνηστικά διαδηλώσεων και πιθανότατα θα το εκθέσει στη μελλοντική καινούργια στέγη του στο West Smithfield.

Η Sharon Ament, διευθύντρια του Museum of London, λέει ότι το μπαλόνι σηματοδοτεί σημαντική συνέχιση της πλούσιας ιστορίας πολιτικών διαμαρτυριών στο Λονδίνο, από τις πορείες που έκαναν οι Σουφραζέτες στις αρχές του 20ού αιώνα έως τις διαδηλώσεις Black Lives Matter το περασμένο καλοκαίρι. “Εντάσσοντας στη συλλογή μας το μωρό-μπαλόνι μπορούμε να σηματοδοτήσουμε ένα κύμα συναισθημάτων που πέρασε πάνω από την πόλη εκείνη τη μέρα και να αιχμαλωτίσουμε μια συγκεκριμένη στιγμή αντίστασης” υπογράμμισε, σε ανακοίνωση, η Ament. “Ένα συναίσθημα που είναι ακόμη σχετικό με το σήμερα, καθώς ζούμε σ’ αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς – που σε τελευταία ανάλυση δείχνουν του Λονδρέζους να ενώνονται, αντιμέτωποι με μια ακραία αντιξοότητα”.

Η ομάδα που ήταν πίσω από το Trump Baby είπε στο Artnet News ότι δώρισε στο μουσείο το γιγαντιαίο μπαλόνι αλλά κράτησε τη μικρότερη εκδοχή του για να την απογειώνουν σε άλλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και ελπίζουν ότι η δωρεά τους θα παροτρύνει τους επισκέπτες του μουσείου “να εξετάσουν το πώς μπορούν να συνεχίσουν να μάχονται ενάντια στις πολιτικές μίσους”.

Πηγή: ΑΠΕ

Φωτογραφία: EPA

Διάβασε ακόμη