Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το Κονγκρέσο επικύρωσε την εκλογική του Joe Biden και της Kamala Harris

Μετά από όλα όσα εξελίχθηκαν την Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο ο Joe Biden είναι και επίσημα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Της Γεωργίας Γεωργίου

Και ενώ τα μέλη του αμερικάνικου Κονγκρέσο είχαν αρχίσει τη διαδικασία κύρωσης της νίκης του Joe Biden και της Kamala Harris στις προεδρικές εκλογές, μεγάλος αριθμός διαδηλωτών εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την διαδικασία. Το αποτέλεσμα, δυο γυναίκες και δυο άντρες έχασαν τη ζωή τους.

Τελικά, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Joe Biden, έναντι 232 για τον Donald Trump, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία διακόπηκε από την εισβολή οπαδών του Trump.

Το σώμα όμως αρχικά απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Αριζόνα, απορρίπτοντας την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6. Ακολούθησε η επίσης με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωση της εκλογή στη πολιτεία της Πενσυλβάνια όπου οι γερουσιαστές υπερψήφισαν με 92 υπέρ και 7 κατά.

Φωτογραφία: EPA

Διάβασε ακόμη