Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Τιμητικό Βραβείο Editor’s Choice από την ομάδα της Madame Figaro

Απονεμήθηκε στην αθλήτρια Άντρη Ελευθερίου.

Τέταρτη κατά σειρά απονομή στα 16α Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2021 που παρουσιάζει η Estée Lauder με το τιμητικό Βραβείο Editor’s Choice που δίνεται κάθε χρόνο από την ομάδα του περιοδικού σε μια γυναίκα που την εμπνέει.

Φέτος το βραβείο δόθηκε στην κορυφαία Αθλήτρια Άντρη Ελευθερίο μία γυναίκα που με τη δύναμη της φωνής της τόλμησε να διώξει το φόβο και να διεκδικήσει για όλες τις γυναίκες που υπέστησαν σεξουαλική βία και σεξουαλική παρενόχληση.

Το βραβείο απένειμαν η αρχισυντάκτρια της Madame Figaro Κύπρου, Βαρβάρα Γεωργιάδου και η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου.

Τα στοιχεία αμείλικτα. Έρευνες δείχνουν ότι το 36% των γυναικών στην Κύπρο έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση από την ηλικία των 15 ετών. Η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική βία αφορούν και την κυπριακή κοινωνία. Πάντα την αφορούσαν. Μόνο που ο φόβος κρατούσε όλα αυτά τα περιστατικά στο σκοτάδι για δεκαετίες.

Τον Ιανουάριο του 2021 στην Ελλάδα η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για το βιασμό που υπέστη το 1998 από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Ακολούθησε ένα πρωτοφανές κύμα καταγγελιών. Το ελληνικό κίνημα MeΤoo ήταν πλέον γεγονός. Αμέσως επεκτάθηκε στην Κύπρο. Γιατί μία γυναίκα, μία σπουδαία αθλήτρια, βρήκε τη δύναμη να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στο χώρο του κυπριακού αθλητισμού. Καιρό πριν τη Σοφία Μπεκατώρου. Μα κανείς τότε δεν αντέδρασε.

Οι καταγγελίες της ήρθαν ξανά στο φως. Η υπόθεση διερευνήθηκε από την ειδική ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης ή και παρενόχλησης. Η Νομική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι λόγω νομικού κωλύματος, η υπόθεση δεν μπορούσε να προωθηθεί στο Δικαστήριο για ποινική δίωξη. Ωστόσο με την επιμονή της η γυναίκα αυτή κατάφερε να γίνει η φωνή των γυναικών που βίωσαν ό,τι και η ίδια.

Διάβασε ακόμη