Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Tι θα συμβεί εάν χάσεις τη σειρά εμβολιασμού σου;

Η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, δρ Όλγα Καλακούτα απαντά σε όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τα εμβόλια.

Μιλώντας στην στο Μεσημέρι Και Κάτι η Δρ. Καλαλούτα απάντημα και στο ερώτημα που απασχολοεί πολλούς τι πρόκειται να συμβεί εάν χάσουν τη σειρά εμβολιασμού τους. «Η πρόθεση είναι να υπάρχει η δυνατότητα για διευθέτηση ραντεβού σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, ειδικά σε αυτές που επηρεάστηκαν από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην πύλη εμβολιασμού. Γνωρίζουμε που έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα και πρόθεση είναι να τους δοθεί ξανά ευκαιρία”. Σημείωσε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία κάποιες αναβαθμίσεις που θα επιτρέπουν να μπαίνουν περισσότερα άτομα.

Όσον αφορά στη διάθεση των εμβολίων της AstraZeneca, είπε ότι “υπάρχει κάποια ποσότητα εμβολίων. Στην πραγματικότητα βγάζουμε σαν ραντεβού σε περίπτωση που δεν πληρούνται τα ραντεβού, οπόταν μένουν και χρησιμοποιούνται τα ίδια εμβόλια. Οι ενδείξεις ήταν αρκετά ενθαρρυντικές στο χθεσινό άνοιγμα αλλά σίγουρα τα πρώτα 15 λεπτά ο κόσμος κυνηγά ένα συγκεκριμένο εμβόλιο. Όμως μετά ο κόσμος αντιλαμβάνεται την άσχημη επιδημιολογική εικόνα που βρισκόμαστε και την ανάγκη να εμβολιαστεί, οπότε υπάρχει κάποια κινητικότητα και για το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουμε μέσο όρο πάνω από 5000 εμβόλια την ημέρα και σίγουρα δεν μπορούν να είναι όλα της ίδιας εταιρείας”.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του χρονικού διαστήματος μεταξύ των δύο δόσεων της AstraZeneca, εξήγησε ότι «είναι κάτι που συζητείται αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος θα μπορούσε να πάρει τη δεύτερη δόση από την τέταρτη μέχρι την 12η εβδομάδα. Ο λόγος που επιλέξαμε να δίνουμε τη δεύτερη δόση στις 12 εβδομάδες ήταν γιατί από έρευνες που έγιναν διαφάνηκε ότι όσο προχωρά κάποιος προς τη 12η εβδομάδα έχει πετύχει τη μέγιστη δυνατότητα ανοσοαπόκρισης».

Πρόσθεσε ότι αυτή την εβδομάδα ήρθαν περισσότερα εμβόλια της Pfizer απ όσα περιμέναμε. Αναμένεται ότι τον Μάιο θα έχουμε μεγαλύτερες ποσότητες του ίδιου εμβολίου.  

Πηγή: sigmalive

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη