Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν είσαι αγχωμένη;

Πέραν από το συναισθηματικό κομμάτι, το άγχος σου προκαλεί και σωματικά συμπτώματα.

Το άγχος είναι κάτι που κάθε άνθρωπος βιώνει στη ζωή του, βέβαια άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό. Πόσες φορές σου έχει τύχει να ανεβαίνουν οι παλμοί σου και να κόβεται η ανάσα σου μόνο και μόνο στη σκέψη μιας κατάστασης που σε αγχώνει;

Όταν είσαι αγχωμένη για κάτι και το άγχος αυτό φτάσει σε έντονα επίπεδα, τα συμπτώματα γίνονται και σωματικά. Η κρίση πανικού είναι μια από τις περιπτώσεις όπου το άγχος σου σε καταβάλλει και όταν το ζεις ίσως αισθανθείς ότι δεν μπορεί να προκαλείται μόνο από το άγχος, αλλά από κάτι μεγαλύτερο από αυτό.

Κι όμως, το άγχος σου, προκαλεί σωματικά συμπτώματα. Μάθε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου όταν βιώνεις μια αγχώδη κατάσταση, σύμφωνα με ειδικούς.

Πώς εκδηλώνεται το άγχος με φυσικά συμπτώματα;

Σύμφωνα με τον Δρ. Richard Firshein, ιδρυτή του Firshein Center, πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση που συμβαίνει όταν αντιμετωπίζεις μια αντιληπτή απειλή. Ξεκινά με την απελευθέρωση των ορμονών της αδρεναλίνης και κορτιζόλης. Οι ορμόνες αυτές προκαλούν συμπτώματα που περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αλλαγές του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, ενώ μπορεί να περιλαμβάνει και διάφορα άλλα. “Υπάρχουν πολλά συμπρώματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση των ορμονών”, λέει ο γιατρός. “Όταν αυτή η απόκριση του σώματος δεν “σβήνει”, είναι σαν ένας διακόπτης που μένει συνέχεια αναμμένος. Τα αποτελέσματα ξεκινούν να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και στη συνέχεια γίνονται χρόνια και πιο επίμονα.”

Διάβασε ακόμη – Διαλογισμός για αρχάριους: Οι 8 βασικοί κανόνες

Ποια είναι κάποια από τα φυσικά συμπτώματα που σου προκαλεί το άγχος;

Σύμφωνα με την Δρ Sanam Hafeez, νευροψυχολόγο και μέλος της σχολής του Πανεπιστημίου Columbia, τα φυσικά συμπτώματα του άγχους μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. “Εξαρτάται από τα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας για να μας ειδοποιήσει για αυτό που ήδη γνωρίζουμε ότι είναι άγχος”, λέει. “Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει στομαχικούς πόνους, τρέμουλο, υπερβολική κόπωση ή συναισθηματική δυσφορία, εφίδρωση και πονοκεφάλους. Ο εγκέφαλός μας στέλνει τον απαραίτητο κώδικα για να εκδηλώσουμε φυσικά την ανησυχία μας”.

Άλλα κοινά σωματικά συμπτώματα άγχους περιλαμβάνουν ναυτία, πόνο στον αυχένα και στην πλάτη, πόνο στο στήθος, ζάλη, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, δύσπνοια, ακόμη και ινομυαλγία.

Τι μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς από αυτά τα συμπτώματα;

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα, είναι να ελέγξεις σε κάποιο βαθμό το άγχος σου. Βρες πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν όπως το να κρατάς συναισθηματικό (και όχι μόνο) ημερολόγιο, να περνάς χρόνο έξω, να μιλάς για τις ανησυχίες σου με άλλους και να κοιμάσαι αρκετά.

Η Δρ Hafeez λέει ότι “η στέρηση ύπνου είναι μια από τις αιτίες για πολλά άλλα πράγματα. Χωρίς ύπνο, οι ορμόνες σου μπορούν να αλλάξουν, η εγκεφαλική σου δύναμη μειώνεται, το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σου σύστημα παρεμποδίζονται από την έλλειψη ‘αποκαταστατικής ανάπαυσης’“.

Κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό σύμφωνα με την ειδικό, είναι να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου, να δοκιμάζεις πράγματα που αγαπάς και σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και να δημιουργείς. Το να κάνεις μια μικρή αποτοξίνωση από τα social media μια φορά κάθε τόσο είναι επίσης κάτι που πιθανόν να σε βοηθήσει.

Πηγή: madamefigaro.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη