Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Τι κάνει έναν άνθρωπο να φαίνεται χαρισματικός;

Το κοινό στοιχείο που έχουν όλοι οι χαρισματικοί άνθρωποι και πώς θα αποκτήσεις κι εσύ το “χάρισμα”.

Η έμφυτη ικανότητα να εντυπωσιάζεις τους ανθρώπους που γνωρίζεις με την παρουσία και την προσωπικότητά σου, δεν είναι κάτι που συμβαίνει φυσικά σε όλους.

Το να είσαι χαρισματικός είναι σαν να διαθέτεις ένα μυστικό όπλο – η γοητεία που ασκείς βοηθά στο να αποκτήσεις με μεγαλύτερη ευκολία νέους φίλους, πιθανούς συντρόφους ή να “κερδίσεις” τους συναδέλφους σου. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι αν δεν διαθέτεις αυτό το έμφυτο χάρισμα, δεν μπορείς να εξελίξεις κάποιες τεχνικές που σχετίζονται με αυτό το χαρακτηριστικό. Πρόσφατα, για παράδειγμα, το New York Magazine ανέφερε ότι οι χαρισματικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να σκέφτονται γρήγορα, με κάποιους ψυχολόγους να πιστεύουν ότι το χάρισμα είναι απλά “νοητική ταχύτητα”.

Διάβασε ακόμη – Πώς να καταφέρνεις όλα όσα θες μέσα στη μέρα σου χωρίς να αισθάνεσαι εξαντλημένη

“Αυτή η ταχύτητα – πόσο γρήγορα μπορείς να επεξεργαστείς και να αντιδράσεις σε κοινωνικές περιστάσεις – είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των χαρισματικών ανθρώπων” σχολίασε ο ψυχολόγος William Von Hippel, σε ένα επεισόδιο του Harvard Business Review’s podcast. Πιο συγκεκριμένα, η ικανότητα του να απαντάς σε κάτι ή κάποιον γρήγορα και με χιούμορ ή εξυπνάδα, μπορεί να ενισχύσει ή να διαλύσει μία κοινωνική αλληλεπίδραση και να καθορίσει το πώς σε βλέπουν οι γύρω σου.

“Για παράδειγμα, αν μου απευθύνεις μία δύσκολη ερώτηση ή δεχτώ κάποιου είδους πείραγμα, θα πρέπει να είμαι οξυδερκής ή ίσως να σε “βάλω στη θέση” σου” εξηγεί ο Von Hippel. “Κανένα από αυτά δεν θα επιτευχθεί αν αργήσω. Η ταχύτητα της απάντησής μας παίζει σημαντικό ρόλο για έναν σημαντικό αριθμό των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων που εμπλεκόμαστε” προσθέτει.

Πηγή: Μadame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη