Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τι είναι το σημείο Zen σε μια σχέση

Τα στάδια που περνά μια σχέση και πως θα επιτύχεις την ιδανική ισορροπία.

Τους έχεις δει και τους έχεις θαυμάσει: Να περπατούν χέρι-χέρι στον δρόμο, να συζητούν με τις ώρες στα παγκάκια, να ψωνίζουν μαζί στο σούπερ μάρκετ, σε απόλυτη αρμονία κινήσεων και επικοινωνίας, να πίνουν καφέ γελώντας και πειράζοντας ο ένας τον άλλο. Είναι τα ζευγάρια που έχουν ζήσει χρόνια μαζί, έχουν περάσει πολλά – και τα έχουν προσπεράσει και πορεύονται πια σαν μια δυνατή ομάδα. “Θέλει δουλειά για να φτάσει κανείς σε αυτό το επίπεδο. Το πρώτο “παιδί” ενός ζευγαριού είναι η σχέση του” λέει στη Madame Figaro η ψυχολόγος Νάντια Καραπατάκη.

“Αυτό το “παιδί” χρειάζεται πολλή αγάπη και φροντίδα για να μεγαλώσει και να εξελιχθεί σε έναν ασφαλή δεσμό, όπου κάθε σύντροφος θα νιώθει αγαπητός, σημαντικός και ότι ο άλλος είναι εκεί γι’ αυτόν”.

Η ειδικός τονίζει ότι τα δώρα που προσφέρει σε αυτό το επίπεδο εξέλιξής της η σχέση είναι μοναδικά: “Αυτή η ασφαλής σύνδεση προσφέρει ένα λιμάνι που ξεκουράζει, παρηγορεί και δυναμώνει τους συντρόφους, ώστε να συνεχίσει ο καθένας το δικό του ταξίδι προς την επίτευξη των προσωπικών του στόχων και την αυτοπραγμάτωσή του. Μάλιστα, από έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι τα ζευγάρια που νιώθουν ασφάλεια στη σχέση τους έχουν και καλύτερη ερωτική ζωή”.

Φυσικά, όπως κάθε ηλικία και φάση ζωής κουβαλάει τα δικά της χαρακτηριστικά, έτσι και η σχέση με τον άνθρωπό σου θα περάσει από διάφορα στάδια για να φτάσει στο ιδανικό σημείο της ασφαλούς σύνδεσης. “Η ζευγαρική σχέση, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, είναι απολύτως φυσιολογικό να περνάει κρίσεις, περιόδους όπου η ασφαλής σύνδεση χάνεται” σημειώνει η ψυχολόγος. Σε αυτές τις περιόδους οι σύντροφοι νιώθουν αρνητικά συναισθήματα, μοναξιά, στεναχώρια, απογοήτευση και έχουν έντονη την αίσθηση ότι ο άλλος δεν τους καταλαβαίνει και ότι δεν είναι αποδεκτοί.

Σύμφωνα με τη Σου Τζόνσον, θεραπεύτρια ζευγαριών και δημιουργό της Συγκινησιακά Έστιασμένης Θεραπείας (Emotionally Focused Therapy-EFT), σε μια τόσο κοντινή και οικεία σχέση, όπως η συντροφική, όταν χάνεται η σύνδεση, κάθε ζευγάρι χορεύει τον δικό του μοναδικό χορό και δημιουργεί τον δικό του φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων. Με βάση τη Θεωρία Δεσμού (Attachment Theory), σε αυτήν την αποσύνδεση κάθε σύντροφος αντιδρά είτε κατηγορώντας τον άλλο για τα δεινά της σχέσης είτε με την απομόνωση και τη σιωπή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι θεραπευτές λέμε πως τα περισσότερα ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί έχουν ζήσει τουλάχιστον πέντε διαζύγια!”.

Διάβασε ακόμη – Αυτά τα 30 πράγματα δεν συμβαίνουν σε μια υγιή σχέση

Εστιάζοντας, λοιπόν, σε αυτήν την αναγνώριση, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κανείς ότι σ’ εκείνες τις δύσκολες περιόδους της κρίσης η σχέση δεν τελειώνει ή δεν οδεύει απαραίτητα σε μια μη αναστρέψιμη φθορά, αλλά περνάει από ακόμη μία «στροφή» μέχρι να φτάσει στο ιδανικό σημείο, όπου το λιμάνι της θα σας αγκαλιάσει και τους δύο για να προχωρήσετε ήρεμα και με ωριμότητα.

Στο σημείο ζεν, όπου όλα πλέον είναι καθαρά, ισορροπημένα και γαλήνια. Το σημείο που οι βουδιστές χαρακτηρίζουν ως βιωματική, έμπρακτη σοφία. “Παντρεύοντας την ανατολίτικη φιλοσοφία και το ζεν με την επιστημολογία στη σχέση του ζευγαριού, αναφερόμαστε σε μια συνθήκη συνειδητότητας των συναισθημάτων μου, θετικών και αρνητικών, αποδοχής τους, σύνδεση με τα θέλω και τις ανάγκες μου, ενημερότητα του ποιος είμαι, πού πάω και γιατί” λέει η ειδικός και τονίζει τη σημασία που έχει ο χρόνος: “Στη φιλοσοφία του ζεν τα πράγματα δεν ωριμάζουν όταν θέλουμε εμείς, αλλά όταν είναι η ώρα τους. Ως εκ τούτου, η σχέση του ζευγαριού θέλει χρόνο να ωριμάσει, μια διεργασία που γίνεται σε ταυτόχρονη εξέλιξη με το προσωπικό μεγάλωμα κάθε συντρόφου”.

Πηγή: Μadame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη