Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τι είναι η ενδομητρίωση

Μία στις δέκα γυναίκες στην Κύπρο, στα γόνιμά της χρόνια, έρχεται αντιμέτωπη με την ενδομητρίωση.

Της Άντριας Τόλλα

Η διάγνωση καλύπτεται από ένα πέπλο σιωπής. Και όμως δεν είσαι μόνη. 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως παλεύουν με την πάθηση, πολλές από αυτές σιωπηρά. Με στόχο να ρίξουμε φως στο πρόβλημα, συναντήσαμε τον μαιευτήρα-γυναικολόγο δρα Ανδρέα Σταυρούλη.

Q: Τι ακριβώς είναι η ενδομητρίωση και πώς προκαλείται;

Α: Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή γυναικολογική πάθηση, κατά την οποία το ενδομήτριο, που είναι η μεμβράνη που καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας, βρίσκεται εκτός της μήτρας, στην πύελο αλλά και εκτός της κοιλίας. Επικρατέστερη θεωρία για την αιτία που προκαλεί την πάθηση είναι ότι οι γυναίκες που αναπτύσσουν ενδομητρίωση είναι γενετικά ευάλωτες, ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχει και το στοιχείο της κληρονομικότητας.

Q: Πόσο συχνή είναι η ενδομητρίωση και πόσες γυναίκες έχουν διαγνωσθεί με αυτήν στην Κύπρο;

Α: Μία στις δέκα γυναίκες στα γόνιμα χρόνια έχει ενδομητρίωση. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, καθώς περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως υποφέρουν από την πάθηση. Αν προσαρμόσουμε τα στατιστικά στοιχεία στα κυπριακά δεδομένα, υπολογίζεται ότι ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται στις 20-25 χιλιάδες γυναίκες. Η ενδομητρίωση είναι πάθηση συνήθως των γόνιμων χρόνων, αν και έχουν καταγραφεί και περιστατικά πριν καν ξεκινήσει η περίοδος αλλά και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Q: Ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς γίνεται η διάγνωση;

Α: Η ενδομητρίωση μπορεί να μην παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα, μπορεί όμως να προκαλέσει πόνο και να επηρεάσει τη γονιμότητα. Πολύ συχνά ο πόνος εμφανίζεται στη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, αν η ενδομητρίωση βρίσκεται στο έντερο, τότε με την αφόδευση μπορεί να προκληθεί πόνος και αίμα στα κόπρανα, ενώ αν βρίσκεται στο ουροποιητικό σύστημα, θα προκαλέσει αίμα ή πόνο με την ούρηση. Στον θώρακα μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, αιμόπτυση και πνευμοθώρακα, κυρίως με την έμμηνο ρήση.

Q: Ποιες επιπτώσεις έχει στην υγεία μιας γυναίκας και στη γονιμότητά της;

Α: Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει όλα τα στάδια της γονιμότητας. Μία στις δύο γυναίκες η οποία χρειάζεται εξωσωματική γονιμοποίηση, έχει ενδομητρίωση. Επίσης, για μια έγκυο που έχει ή είχε ενδομητρίωση, αυξάνονται οι επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ενδομητρίωση δεν είναι καρκίνος, δεν σκοτώνει, όμως μπορεί να προσβάλει πολλά συστήματα του σώματος και να προκαλέσει χρόνια προβλήματα, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής.

Q: Πώς αντιμετωπίζεται;

Α: Φάρμακα, όπως παυσίπονα και ορμονοθεραπεία, μπορούν να ελέγξουν τον πόνο και παράλληλα με θεραπείες υπογονιμότητας να βοηθήσουμε για τεκνοποίηση. Όμως, η επιστήμη προχωρά και η χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης έχει εξελιχθεί. Υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί, οι οποίοι μπορούν πλέον να αφαιρέσουν την ενδομητρίωση, όπου κι αν βρίσκεται. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να καταφεύγουμε σε θεραπείες προτού γίνει η σωστή εκτίμηση της έκτασης της ενδομητρίωσης και κατ’ επέκταση η σωστή ενημέρωση της ασθενούς.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη